Des de paper de seda fins a xicotetes etiquetes: el Centre del Carme explora la gràfica de les marques de fruita

La Sala Zero exposa 'Fruites de disseny', una exposició coproduïda entre el CCCC i CentroCentro de Madrid com a part de la programació de València Capital Mundial del Disseny

Guardar

Una jove en l'exposició 'Fruites de disseny' del Centre del Carme
Una jove en l'exposició 'Fruites de disseny' del Centre del Carme

La Sala Zero del Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) convida al públic a fixar-se en els xicotets detalls que passen inadvertits en el seu dia a dia. Fins al pròxim 11 de setembre, 'Fruites de disseny' proposa un recorregut per la gràfica de les marques de fruita -especialment de taronges- des de la dècada dels 50 fins a l'actualitat a través de 250 papers de seda, 120 caixes i 360 etiquetes que inunden de colors, formes, dissenys i tipografies la sala.

Es tracta d'una exposició coproduïda pel Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), a través del Centre del Carme, al costat del madrileny CentroCentro. La proposta expositiva s'emmarca en la celebració de València Capital Mundial del Disseny, després d'acomiadar aquest cap de setmana la mostra 'Per què soc així?' de Juli Capella. Ara, Florència Grassi i Leandro Lattes, al capdavant de l'estudi El Vivero, mostren al públic aquesta col·lecció.

"Amb 'Fruites de disseny' vam mostrar un contingut de tots, però al seu torn molt anònim en el qual descobrim centenars de gràfiques de marques de fruita. Tant Leandro Lattes com jo som dissenyadors i ens semblen meravellosos aquests dissenys, amb molt d'humor i autenticitat. Gràcies a l'ajuda de col·leccionistes, hem fet possible aquesta exposició", ha destacat Grassi.

Així, el director del Centre del Carme i del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que "el públic pot trobar un recorregut inesperat, en què fixa l'atenció en detalls xicotets per a descobrir aquestes gràfiques que són tot un signe de distinció i qualitat de les fruites de l'Estat espanyol. Moltes vegades se'ns passa per alt el paper que juga el disseny i darrere de gràfiques com aquestes hi ha molt de talent i equips creatius".

Xavi Calvo, Miguel Arraiz, José Luis Pérez Pont, Florencia Grassi y Leandro Leattes en la presentación de 'Frutas de diseño'
Xavi Calvo, Miguel Arraiz, José Luis Pérez Pont, Florència Grassi i Leandro Leattes en la presentació de 'Fruites de disseny'

Per part seua, el director de València Capital Mundial del Disseny 2022, Xavi Calvo, ha destacat que "la indústria valenciana de la taronja, per exemple, ha sigut una de les grans exportadores de disseny gràfic de la nostra història més recent. El disseny de les seues etiquetes marcava la diferenciació i la qualitat del producte a l'estranger. Aquesta mostra és una recopilació d'aquell valuós treball que forma part del nostre imaginari social a través d'un producte tan quotidià com la fruita".

L'evolució del disseny en les marques de fruites

La imatge i identitat visual que embolica les fruites és part de la gràfica quotidiana dels consumidors. 'Fruites de disseny' presenta una selecció de marques conegudes per molts com a Delirio, Fantasía, Infinita, La Deseada, Soleta, La Soculente, Pillín, Pirulí o Top, els logotips de les quals sempre han sigut sinònim d'excel·lència en l'imaginari col·lectiu.

"Aquesta selecció -que inclou més de 250 papers de seda, 150 caixes i 360 etiquetes- no pretén ser completa o definitiva, sinó un arxiu obert que reuneix mostres que s'han recollit durant anys en fruiteries de barri, a les quals s'han sumat exemplars procedents de col·leccionistes, visites a mercats centrals, impremtes, fàbriques de caixes i comercialitzadores de fruites", han comentat els dissenyadors Florència Grassi i Leandro Lattes.

Una evolució visual abans marcada per la il·lustració, que a partir de la dècada dels 50 dona pas als dissenys focalitzats en tipografies, colors plans i cridaners creant un univers que forma part del dia a dia dels consumidors, però que havia passat desapercebut fins ara.

Empreses familiars el llegat de les quals ha passat de generació en generació o grans comercialitzadores que treballen amb diferents marques i qualitats de fruites; totes elles tenen cabuda en aquesta exposició que demostra com el disseny aconsegueix donar visibilitat a aqueixes fruites i a aqueixos creadors locals que també formen part del disseny contemporani del nostre país.

Destacats