Les orquestres valencianes, opció de futur per al creixement cultural

CaixaBank impulsa diferents iniciatives per a enfortir i garantir el futur de les orquestres dins de les societats musicals de la Comunitat Valenciana

Guardar

Una orquestra simfònica en concert. Foto: FSMCV @sociedadesmusicales
Una orquestra simfònica en concert. Foto: FSMCV @sociedadesmusicales

La Comunitat Valenciana és terra de música. Una música que s'ha canalitzat durant dècades a través de les bandes, la gran referència de les centenars de societats musicals arrelades en la nostra societat. Però, a poc a poc, es van obrint pas noves seccions dins d'aquestes agrupacions musicals, com és el cas de les orquestres. La potenciació dels instruments de corda i l'aposta que s'està realitzant en la formació dels joves estudiants està contribuint a la seua proliferació en els últims anys, convertint-se en dinamitzadores del teixit cultural en oferir un ampli ventall de continguts i de propostes.

José Martínez Colomina, que entre el seu extens currículum destaca per ser catedràtic i doctor del Conservatori Superior de Música de València i director titular, des de 2014, de la Universal Symphony Orchestra i de la Universal Chamber Orchestra, coincideix, sobre aquest tema, que "possiblement, per al gran públic, són les bandes de música les grans reconegudes, ja que quan pensem en música tradicional de formacions amateurs en les societats musicals dels pobles, ens anem a les bandes abans que a les orquestres".

Tradicionalment, en les societats musicals de la Comunitat Valenciana, el seu arrelament personal ha permés que tinguen prioritat les bandes de música. Exemple d'això és la Primitiva de Llíria que fa poc ha celebrat el segon centenari de la seua formació. La creació de les orquestres en la Comunitat Valenciana són molt més recents, naixent fa poc menys de 50 anys. Pel que respecta a orquestres professionals, fins fa 15 anys només existia l'Orquestra Municipal de València, mentre que, en l'actualitat existeixen fins a cinc en la Comunitat Valenciana. "Les orquestres són de nova creació perquè el món de la corda no l'hem necessitat dins de la tradició de les bandes de música, o orquestres de vent, com anomenen a l'estranger. Això naix del treball i de la inversió econòmica de les societats musicals", afirma el director.

Hui dia hi ha societats que, dins de la seua programació, ofereixen tants concerts anuals de banda com d'orquestra, tant en auditori com a l'aire lliure, al mateix nivell i amb repertoris d'una qualitat molt elevada

En diferents agrupacions d'una certa entitat, com en el cas de Xàtiva amb La Vella i La Nova, des de fa al voltant de 25 anys estan apostant per disposar de professorat tant de corda com de vent a les seues escoles de música. "Això fa que, al cap d'uns anys, puguem tindre alumnes d'un mínim nivell i es puga començar a treballar en formació i repertori de música orquestral", destaca Colomina.

Les grans entitats com Llíria, Buñol o Cullera tenen ja orquestres d'una tradició de quasi 50 anys i, posteriorment, estan arribant altres orquestres com en el cas de Xàtiva gràcies a un treball d'apostar econòmicament en el professorat de corda. Aquesta dinamització ha aconseguit que, hui dia, societats com les de la capital de la Costera puguen oferir tants concerts de banda, com els que coneixem tradicionalment, com d'orquestra. No obstant això, actualment hi ha menys de 50 societats musicals en el nostre territori que tinguen la sort de comptar amb una orquestra simfònica.

Irene López, integrant, entre altres, de l'orquestra de la Societat Musical l'Om de Picassent, i component de l'equip de gestió que coordina l'orquestra de La Vella de Xàtiva, considera que "els instruments de corda cada vegada van agafant més rellevància. Anys arrere els estudiants a les escoles de música eren vent i percussió, però cada vegada més s'està invertint la tendència i en la gran majoria de societats musicals les orquestres van agafant més importància". No obstant això, López reconeix que "encara no estem a l'altura del que són les bandes, que estan molt arrelades a la tradició valenciana".

José Martínez Colomina
José Martínez Colomina

Festival CaixaBank d'Orquestres

Les orquestres es converteixen a poc a poc, per tant, en una opció cultural més. "No sols la banda fa concerts durant l'any sinó que les orquestres, malgrat ser minoritàries, també ofereixen un gran programa i un ampli ventall d'opcions culturals. A més, les orquestres són l'agrupació musical per excel·lència de la música culta perquè les grans obres dels millors compositors de la història estan escrites per a orquestra. Hui dia, hi ha societats que, dins de la seua programació, ofereixen tants concerts anuals de banda com d'orquestra, tant en auditori com a l'aire lliure, al mateix nivell i amb repertoris d'una qualitat molt elevada", incideix Colomina.

Exemple d'aquesta qualitat és el 'Festival CaixaBank d'Orquestres de la Comunitat Valenciana' que ja s'ha consolidat, i al costat del 'Cicle de Concerts i el Concurs d'Orquestres', han permés impulsar el vessant orquestral de les societats musicals, creant una agenda de concerts estable en tot el territori valencià. "El certamen de CaixaBank és clau per a aquest creixement, ja que les societats musicals s'involucren al màxim en aquesta mena de projectes i és un gran incentiu per a continuar treballant", reconeix el director, que ha participat en dues ocasions aconseguint dos segons premis amb l'orquestra jove de La Vella de Xàtiva, la qual ha dirigit durant 14 anys.

L'objectiu no és un altre que "situar a les orquestres en el mateix camí que han transcorregut les bandes", assenyala la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'Institut Valencià de Cultura, Marga Landete. I és que "amb aquesta nova edició del festival, i la recent convocatòria del 'Cicle de Concerts CaixaBank d'Orquestres' –explica el director territorial de CaixaBank en la Comunitat Valenciana, Xicu Costa– donem continuïtat a un projecte que té com a objectiu fer costat a eixos centenars d'orquestres valencianes per a aconseguir, a mitjà termini, millorar la seua qualitat artística i estimular la participació dels nostres excel·lents músics de corda".

Component de l'Orquestra CaixaBank
Component de l'Orquestra CaixaBank

Aposta per la promoció de la cultura musical valenciana

A través del programa 'CaixaBank escolta València', al qual l'entitat financera destina un milió d'euros anuals, les orquestres han trobat l'aliat perfecte per a avançar "en eixe camí que vam començar fa un poc més de 40 anys amb el propòsit d'acostar-nos al nivell bandístic que sempre ha tingut la Comunitat Valenciana", apunta el músic Paco Catalá.

D'aquesta manera, desenvolupat conjuntament per la FSMCV i l'IVC, enguany s'estan impulsant noves iniciatives, com el curs de perfeccionament per als directors de joves orquestres; la primera convocatòria d'ajudes dirigides al sector musical de la Comunitat Valenciana; el 'I Festival d'Orquestres Juvenils', que es troba en procés de desenvolupament; o el 'Cicle de Concerts', amb l'objectiu de mitigar l'impacte que la pandèmia ha tingut sobre l'activitat musical, i que ha posat en risc la supervivència del teixit associatiu i musical de la regió.

El certamen de CaixaBank és clau per a aquest creixement, ja que les societats musicals s'involucren al màxim en aquesta mena de projectes i és un gran incentiu per a continuar treballant

Per a la responsable de l'orquestra de La Vella, "no es tracta de ser millor o pitjor que una banda, però aquest nivell i qualitat fa que es justifique la rellevància de les orquestres. El treball que queda és que s'òbriga la ment en totes les societats musicals, ja que en la diversitat està la riquesa. Cal apostar per totes dues formacions, cal fer per a potenciar tot allò que tenim a la nostra disposició per a poder continuar enriquint i posant al màxim nivell la cultura musical valenciana".

Un futur assegurat

Tant Colomina com López coincideixen que les orquestres disposen d'un futur prometedor. "Els músics professionals que ja no som tan joves tenim una gran responsabilitat, perquè hem treballat des de la base i vam ser els pioners, i ara hem de seguir en aquesta línia per a aconseguir que en un futur puguen haver-hi al voltant de 100 o 150 orquestres, les mateixes que bandes, en la Comunitat Valenciana. Tant de bo ho aconseguim", afirma José Martínez Colomina.

Irene López, per part seua, considera que "estem en un moment en el qual cada vegada costa més assumir responsabilitats i costa trobar a gent que tinga ganes d'implicar-se i responsabilitzar-se en un projecte d'aquest tipus, totalment amateur i altruista. Estem sembrant una llavor que creixerà... És veritat que fa falta gent per a completar una plantilla estable o completar el relleu generacional, però sí que hi ha una tendència que ens fa veure que el futur de les orquestres és molt prometedor".

Arxivat a:

Destacats