La permanència de la memòria en les fotografies de Gabriel Cualladó

L’exposició romandrà al Centre Cultural La Nau des del 2 d’octubre fins al 8 de desembre

Guardar

Home expo Cualladó
Home expo Cualladó

La fotografia permet aturar el temps. Moments, individus o, fins i tot, emocions es detenen quan la càmera captura la imatge. Però si anem més enllà, també aconsegueix mostrar-nos la història, de manera que aquesta acaba introduint-se visualment en la memòria de les persones. Gabriel Caulladó, fotògraf nascut a Massanassa el 1925, va aconseguir que 'gent i llocs' pertanyents al pas de la dictadura a la democràcia espanyola s'hagen convertit en un tros de paper que perdurarà durant una llarga temporada.

El Centre Cultural La Nau de la Universitat de València i l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) han fet possible que l'obra de Cualladó arribe a la societat valenciana. El passat 2 d'octubre es va inaugurar l'exposició Gent i llocs. Gabriel Cualladó en la col·lecció de l’IVAM que mostra fotografies de l’artista. La mostra s'emmarca dins de les activitats que commemoren el 30 aniversari de la creació de l'IVAM, però també celebra que fa 20 anys que es va restaurar l'edifici històric de la Universitat de València i es va convertir en l'actual Centre Cultural La Nau. Es tracta, per tant, d'una col·laboració que, segons el director de l'IVAM, José Miguel Cortés, és «molt significativa perquè està organitzada per dues de les institucions culturals més destacades de la Comunitat».

José Miguel Cortés (director de l'IVAM); Álvaro de los Ángeles (comissari de l’exposició); Antonio Ariño (vicerector de Cultura i Esport de la UV)

Gent i llocs alberga prop de dues-centes instantànies de Cualladó. Es tracta d'una de les mostres més àmplies i completes del fotògraf valencià. L'IVAM ha sigut la institució que ha proporcionat l'obra de l'artista, ja que, des de fa anys, emmagatzema un total de 474 fotografies de la seua producció. Ara, gràcies a la col·laboració de La Nau i l'IVAM, la meitat de la col·lecció s'ha pogut col·locar a l'abast de les persones. «Nosaltres hem tret les fotografies del magatzem perquè la gent les conega», afegeix el director de l'IVAM, José Miguel Cortés.

Aquesta exhibició fotogràfica es converteix en un element de visibilització d'«un dels fotògrafs més importants de les nostres dècades» en paraules de Cortés. I és que en Gent i llocs, tal com narra el comissari de l'exposició Álvaro de los Ángeles, «el contingut poètic i polisèmic de les imatges de Cualladó, l'estructural formal que les componen i les mirades directes» són protagonistes a l'hora de presentar la col·lecció d'un fotògraf «que es definia a si mateix com un aficionat».

Amb aquesta col·lecció es permet observar la mirada de Cualladó; una mirada que reflecteix un temps de transició entre dos sistemes polítics. És el pas de la dictadura a la democràcia des de la visió dels pobles, províncies i, per descomptat, de la capital espanyola, Madrid. Per això, la seua obra viatja de Massanassa a París, però també fa la seua estada en paisatges de l'Albufera i d'Astúries. La seua obra se centra en retrats de proximitat i mostra a familiars, coneguts i conegudes i veïns i veïnes. Però també captura a personatges com els transeünts de París o els venedors del Rastro de Madrid. Al cap i la fi, tot aquest recorregut acaba creant un record que romandrà a la memòria de tots aquells que l'observen.

Altres peces de l’exposició

Tal com afirma el comissari de l’exposició, Álvaro de los Ángeles, Gent i llocs «és una exposició fotogràfica que reflecteix els gairebé cinquanta anys d’activitat de Gabriel Cualladó, encara que la selecció de fotografies també permet veure l’evolució d’una època. Per això s’han vinculat les imatges amb pel·lícules, documents i llibres coetanis». D’aquesta manera, Muerte d’un ciclista (1955), de Juan Antonio Bardem; Cléo de 5 à 7 (1962), d’Agnès Varda, Amator (El aficionado, 1979), de Krzysztof Kieślowski, i Veinte años no es nada (2004), de Joaquim Jordà són les quatre pel·lícules que es relacionen i acompanyen a les fotografies de la mostra.

A més de l'afegit cinematogràfic, la mostra compta amb un acurat catàleg que intenta fer una relectura de l'obra de l'artista des del moment present. Tal com escriuen M. Vicenta Mestre Escrivà, rectora de la Universitat de València, i Antonio Arió Villaroya, vicerectorat de Cultura i Esport de la Universitat de València, al catàleg «hi ha un gran consens a considerar que la dècada dels huitanta del passat segle XX va ser un període d'autèntica transformació social, política i cultural en la Comunitat Valenciana». Per això, l'obra de Cualladó ens ajuda a entendre part d'aquella època.

Per la seua banda, Álvaro de los Ángeles, explica al catàleg que «les qüestions que afronta l'ampli treball fotogràfic de Gabriel Cualladó no resolen els dubtes del nostre present» i «amb seguretat, tampoc resolien les demandes històriques del seu propi temps». Tot i això, el punt clau d'aquesta mostra és que «es planteja com una investigació social a partir de les imatges d'una època, d'unes persones, d'uns llocs i de certs costums completament alterades o, directament, desaparegudes».

Horari de l’exposició

Del 2 d’octubre fins al 8 de desembre es podrà visitar la mostra de la col·lecció de l’IVAM Gent y llocs de Cabriel Cualladó. L’horari serà de dimarts a dissabte de 10.00 h a 14.00 h i de 16.00 h a 20.00 h. Els diumenges i festius de 10.00 h a 14.00 h. L’entrada és gratuïta fins a completar l’aforament. L’exposició està situada en la Sala Acadèmia del Centre Cultural La Nau de la Universitat de València

Arxivat a:

Destacats