L'Orquestra de València estrenarà “El Miserere de la Montaña” en l'Auditori de Castelló

Es tracta d’una obra recuperada i inèdita del Mestre José Serrano inspirada en Bécquer que veurà la llum el divendres

Guardar

Orquesta-València
Orquesta-València

L'Auditori de Castelló acollirà la recuperació i estrena absoluta d'“El Miserere de la Montaña”, una obra del mestre José Serrano inspirada en la Llegenda 18 “El Miserere” de Gustavo Adolfo Bécquer, que per al compositor valencià va ser tota una font d'inspiració. L'Orquestra de València (OV), sota la batuta de Cristóbal Soler, serà l'encarregada de traure-la a la llum aquest divendres 10 de gener a les 19.30 hores en el primer concert que la formació farà a l'auditori castellonenc.

Tal com ha explicat aquest matí el musicòleg Ramón Ahulló, que s'ha encarregat de recuperar l'obra, és possible que el mestre la componguera entre 1873 i 1893, quan rebia classes particulars de Salvador Giner. Ahulló ha citat el treball de Vicent Vidal Corella, que en la biografia “El Mestre Serrano y los felices tiempos de la zarzuela” conta que Serrano va demanar ajuda a Giner per a instrumentar la llegenda de Bécquer i que aquest li va recomanar al compositor Tomás Bretón. “Malgrat que s'han trobat cartells que anunciaven la seua estrena, no se sap per què finalment no va ocórrer”, explica el musicòleg.

En 2017, quan Ahulló es trobava fent la seua tesi sobre José Serrano, va demanar als familiars del músic que donaren la documentació original a la Societat General d'Autors i Editors (SGAE). Així va aconseguir trobar aquesta obra inacabada que va estudiar a fons juntament amb Borja Granell i el director Cristóbal Soler. Finalment, Soler i Ahulló van completar la peça “sempre seguint els motius del compositor perquè poguera ser interpretada”.

“Serrano li tenia especial devoció a Bécquer. Malgrat ser molt difícil traslladar un poema a una partitura, es va inspirar en els moments que descrivia i va aconseguir crear una atmosfera a partir de cada motiu temàtic gràcies als efectes que interpretaven els instruments i als matisos dinàmics i agògics”, assegura el musicòleg.

Soler, per part seua, ha animat al públic a assistir al concert d'aquest divendres i ha agraït el treball conjunt del Palau de la Música i l'Institut Valencià de Cultura (IVC): “Quan es tracta de difusió, és fonamental la unió de les institucions”. A més, ha plantejat que el pròxim objectiu hauria de ser gravar aquesta composició perquè es puga difondre amb més facilitat, una qüestió en la qual està d'acord el director del Palau, Vicent Ros, que ha explicat que s'està treballant en això i possiblement es podrà gaudir en la temporada 2020-2021 del temple musical valencià.

Abel Guarinós, director general de l'IVC, també ha valorat la recuperació d'aquesta peça i la col·laboració entre tots dos organismes, ja que gràcies a aquest treball conjunt es va recuperar la “Missa de Gloria a tres veus” de Serrano en 2017, estrenada per l'OV i el Cor de la Generalitat Valenciana.

Així, divendres que ve 10 de gener el públic podrà gaudir d'aquesta obra inèdita a l'Auditori de Castelló i del “Concert per a contrabaix i orquestra núm. 2 en Si Menor” (Bottesini) i la “Simfonia núm. 3 en Mi Bemoll Major” (Schumann). Serà la primera actuació de l'OV a la ciutat en una nova col·laboració entre el Palau i l'IVC, amb dos concerts més el 14 de febrer i el 24 d'abril, tots dos amb Ramón Tébar al capdavant. “Volem potenciar el nostre patrimoni artístic i als nostres músics i aquesta col·laboració és clau per a això, sobretot en un gran auditori com el de Castelló”, ha indicat Ros.

Destacats