L'obertura de nou museus i nou palaus inaugura la programació d'actes pel 9 d'Octubre

Guardar

apertura
apertura

La jornada de portes obertes per a visitar el Palau de la Generalitat dóna el tret d'eixida a la programació d'actes amb motiu del 9 d'Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana. Per primera vegada en la història, la programació d'actes ha sigut realitzada de manera conjunta entre la Generalitat, les Corts Valencianes, la Diputació de València i els Ajuntaments de València, Alacant i Castelló de la Plana.

Entre els plats forts d'esta edició destaca l'obertura de nou palaus i nou museus de les tres províncies de la Comunitat Valenciana. Tots els edificis obriran les seues portes a la ciutadania de manera gratuïta amb l'objectiu d'acostar el nostre patrimoni al conjunt de la societat valenciana.

Pel costat dels museus es troben l'IVAM, el MUVIM, el Centre del Carme, la Beneficència, el Museu de la Ciutat, tant el Museu de Belles Arts de València com el de Castelló, el MARQ i el Museu de Belles Arts Gravina. Tots els museus romandran oberts fins a la matinada del dissabte i fins a les 20.00 hores del diumenge.

En el costat dels palaus estaran en esta edició el Palau de la Generalitat, el Palau dels Almiralls d'Aragó-Banys de l'Almirall, el Palau dels Borja-Corts Valencianes, el Palau de la Batlia, el Palau del Marqués de la Scala, el Palau dels Català de Valeriola, el Palau del Marqués de Malferit, el Palau dels Mercaders i el Palau d'en Bou. Els palaus romandran oberts tots dos dies des de les 10 del matí fins a les 20.00 hores.

L'any passat ja es va obrir per primera vegada al públic el Palau de la Generalitat, també amb motiu del 9 d'Octubre, amb un gran èxit d'assistència: més de 40.000 persones es van acostar a conéixer la històrica seu del govern valencià.

Solament el principi

Els actes que vertebren la programació d'activitats del cap de setmana són solament un aperitiu del qual ocorrerà en cada racó de la Comunitat Valenciana durant els set dies posteriors per a concloure amb el gran tancament de festa del diumenge 9 d'octubre. En total, més de 65 actes dedicats a joves i majors distribuïts al llarg de tot el territori que abasta la Comunitat Valenciana.

Hi haurà concerts de Dani Miquel per als més xicotets: el dissabte a Alacant i el diumenge a Castelló, els dos a les 18.00 hores; es realitzarà un homenatge popular a Tombatossals a Castelló, hi haurà actes d'entrada i alardo de Moros i Cristians a València, s'inaugurarà una exposició i es duran a terme actuacions de cant i representacions a l'aire lliure.

Este 9 d'Octubre servirà, a més, com a plataforma de llançament del nou 'claim' de la Generalitat, 'Tots a una veu', una trucada a "la força de la unitat" de tots els valencians per a recuperar "l'orgull de pertinença a la Comunitat", segons va dir el President de la Generalitat, Ximo Puig, en l'acte de presentació del missatge.

Una de les festes més antigues d'Europa

El Nou d'Octubre de 1238 Jaume I va prendre possessió de la ciutat de València i va iniciar el projecte de construir l'epicentre d'un nou regne. Cent anys després d'aquella data, en 1338, els nous pobladors van començar a celebrar l'efemèride i van fer perenne en el calendari anual aquell record.

Hui és una de les festes més antigues d'Europa i, malgrat les més difícils circumstàncies, és referent irrenunciable del poble valencià, que amb esta tradició vol insistir en la seua arrelada voluntat de fer valdre els valors de la llibertat, la concòrdia i la solidaritat amb l'esperit d'un poble que mira cap al futur.

Programació completa per al dissabte 1 d'octubre

9:00h - 20:00h Jornada de portes obertes en el Palau de la Generalitat.

9 Museus oberts fins a les 00:00: IVAM, MUVIM, Centre del Carmen, Beneficència, Museu de la Ciutat, Museus de Belles arts de València i Castelló, el MARQ i el Museu de Belles arts Gravina d'Alacant.

9 Palaus oberts de 10:00h a 20:00h: Palau de la Generalitat, Palau dels Almiralls d'Aragó - Banys de l'Almirall, Palau dels Borja-Corts Valencianes, Palau de la Bailía, Palau del Marquès de la Scala, Palau dels Català de Valeriola, Palau del Marquès de Malferit, Palau dels Mercaders, Palau d'en Bou.

11:30h XXXVI Acte homenatge popular a Tombatossals en l'Ermita de Sant Francesc de la Font i paratge del Vaig moldre de la Font a Castelló.

18:00h Concert de la Banda Musical P. de Llíria-Camp de Túria-Serrans en la Plaça  de Sant Lorenzo de València.

18:00h Concert de Dani Miquel en el Teatre Arniches d'Alacant.

18:00h II Entrada Infantil de Moros i Cristians als voltants del Palau de la Generalitat.

19:30h Dia del Cant Valencià d'Estil a Castelló. Actuació del Grup Ramell en la Plaça Major.

20:00h Representació de les ambaixades de la conquesta en la Plaça dels Furs de València.

22:30h Concert de Música Mediterrània: Xiromita Trad Project en l'Ermita de la Magdalena de Castelló.

Programació completa per al diumenge 2 d'octubre

9:00h - 20:00h Jornada de portes obertes en el Palau de la Generalitat.

9 Museus oberts fins a les 20:00h: IVAM, MUVIM, Centre del Carme, Beneficència, Museu de la Ciutat, Museus de Belles Arts de València i Castelló, el MARQ i el Museu de Belles Arts Gravina.

9 Palaus oberts de 10:00h a 20:00h: Palau de la Generalitat, Palacio dels Almiralls de Aragó-Baños de l'Almirall, Palacio dels Borja-Corts Valencianes, Palacio de la Bailía, Palacio del Marquès de la Scala, Palacio dels Català de Valeriola, Palacio del Marquès de Malferit, Palacio dels Mercaders, Palacio d'en Bou.

10:00h Inauguració de l'Exposició de Jarque en la sala de l'Escrivania del Palau de la Generalitat. L'exposició es podrà visitar fins al 9 d'octubre.

11:40h Alardo entre Moros i Cristians als voltants de la Plaça de la Mare de Déu de València.

18:00h Concert de Dani Miquel en la Plaça Hort dels Soguers de Castelló.

19:30h Dia del Cant Valencià d'Estil a València. Actuació en el claustre gòtico del Centre del Carmen.

Arxivat a:

Destacats