L'Institut Valencià de Cultura presenta l'obra 'Poder i santedat' al Teatre Principal de València

Guardar

image0
image0

L'Institut Valencià de Cultura ha presentat la seua última producció escènica 'Poder i santedat', coproduïda amb la Diputació de València, que s'estrenarà aquest divendres, 16 d'octubre al Teatre Principal de València.

A la roda de premsa han assistit el director de l'IVC, Abel Guarinos; l'autor de l'obra, Manuel Molins, el director teatral Paco Azorín; el director de moviment de l'obra, Martos de la Vega; l'actriu Marta Sentandreu i el director adjunt d'Arts Escèniques del IVC, Roberto García, a més de l'equip artístic de l'obra.

L'espectacle, que obri la temporada al Teatre Principal, reforça la voluntat de l'IVC de reconéixer la dramatúrgia viva valenciana tal com ha afirmat el director de l'IVC: "La producció 'Poder i santedat' i la seua programació als teatres Principal de València, de Castelló i d'Alacant és un acte de justícia cultural amb un dels dramaturgs més prolífics de les arts escèniques valencianes de tots els temps".

Abel Guarinos ha destacat la trajectòria de l'autor, Premi d'Honor de les Arts Escèniques de la Generalitat 2018: "La dramatúrgia molinsiana ha sigut estudiada i aplaudida des d'universitats de tot el nostre àmbit lingüístic, premiada amb múltiples guardons, publicada profusament -fins i tot ha començat a editar-se la seua obra completa- i ha sigut escenificada, des del final dels anys 60 del segle passat fins ara, per companyies professionals i centres de producció públics. Ara bé, aquesta és la primera vegada en què una obra de Manuel Molins es presenta a l'emblemàtic escenari del Teatre Principal de València".

Sobre el text, el director adjunt d'Arts Escèniques de l'IVC Roberto García, ha afirmat: "A més de ser una obra d'un dels nostres grans autors, 'Poder i santedat' és una obra que ajuda a millorar el món. En l'actual estat d'abolició de la veritat a causa de la toxicitat de les xarxes socials o de la simplificació pueril del debat, l'obra de Molins dialoga amb el nostre present des d'una mirada valenta, complexa i fent un cant a l'amor i a la diversitat".

L'obra, Premi Octubre de teatre Pere Capellà 2017, se centra en el judici a un jove, Lucho Pacelli, de família rica i vinculada al Vaticà, qui, després d'eixir del seminari i abans d'ordenar-se sacerdot, comença a investigar i descobrir, juntament amb un grup d'amics, entre ells una teòloga, una sèrie de coses que no li agraden: corrupció, abusos, pederàstia. A més d'entrar en una crisi d'identitat, són acusats d'atacar l'Església i la religió.

Una veritat documentada, emocional i pública contrastada en la diversitat són els elements bàsics que, segons el seu autor, aborda 'Poder i Santedat (Els Àngels de Sodoma): "La meua obra és un text de teatre molt documentat en diversos llibres, reportatges, investigacions tal com es pot veure en l'edició on hi ha les notes de base de les escenes i una llarga bibliografia".

El text tracta temes tan actuals com la bondat, l'amor, la corrupció o la pederàstia amb l'eix central de la llibertat: "aquest text es mou en l'àmbit de la llibertat perquè ha indagat sobre la veritat plural i assumeix el risc de presentar tota una sèrie de temes massa vius defugint l'escàndol o la denúncia fàcil. Al contrari, ens situa en un context de reflexió per a propiciar una nova utopia".

Paco Azorín ha sigut l'encarregat de portar a escena aquest espectacular muntatge, un dels textos més complexos als quals, segons el director, s'ha enfrontat: "és una obra que parla de tot, de la situació moral, política, ètica És una esmena a la totalitat, un obús als pilars fonamentals de l'ésser humà. A partir d'ací, construeix una utopia i això és molt bonic".

El director ha agraït l'esforç i l'entrega de tot l'equip artístic, tècnic i de producció i dels actors sobre l'escenari dels quals ha destacat: "el text exigeix un compromís personal per part dels actors que va més enllà del fet professional per les denúncies universals que té el text".

Paco Azorín ha creat també l'escenografia i la il·luminació -aquesta, juntament amb Ximo Olcina- de l'espectacle amb una estètica contemporània. Tal com afirma, "l'escenari és com un gran joguet en què tot es relaciona. Pense en els personatges per com es mouen en l'espai, per la llum". Uns personatges que interpreten catorze actors i actrius: Borja López Collado, Victoria Salvador, Andrés Navarro, Pep Sellés, Joan Daròs, Lucía Aibar, Isabel Rocatti, Rafael Calatayud, Bruno Tamarit, Marta Santandreu, Àngel Fígols, Arantxa Pastor, el músic Guillem Duquette i el reconegut cantant i 'freestyler' Errecé. La banda sonora és de Damian Sánchez i el vestuari de Pascual Peris.

L'espectacle es representarà al Teatre Principal de València fins al 8 de novembre i posteriorment es representarà al Teatre Principal d'Alacant el 5 de desembre i al Principal de Castelló el 13 de desembre.

Destacats