Joan Fuster, l'escriptor que mai va deixar Sueca

Guardar

Joan Fuster Sueca
Joan Fuster Sueca

Esta setmana es va inaugurar el Museu Joan Fuster. Amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sueca, la Biblioteca de Catalunya, la Conselleria d'Educació, Investigació, Cultura i Esport i la Generalitat Valenciana, l'Espai Joan Fuster del nou museu de la ciutat de la Ribera Baixa, situat en la casa en la qual va viure tota la seua vida, honra a l'escriptor amb documents i peces de la seua creació imprescindibles per als antics i nous valencians.

La inauguració es va dur a terme després de 25 anys, però el projecte tenia molt temps gestant-se. Si això no va ocórrer abans va ser perquè el govern valencià del PP va bloquejar el projecte una vegada i una altra. Per açò el que va succeir el dimecres és un acte del qual la Generalitat es pot sentir orgullosa en entendre la gran "aportació a la cultura i al país" de l'intel·lectual, en paraules de Ximo Puig, qui va tenir l'oportunitat de conéixer-ho.

Joan Fuster Sueca Museo valencianoPer què València i la seua cultura està tan lligada a Joan Fuster? En primer lloc, perquè és l'autor de Nosaltres, els valencians, reeditat fins al dia d'hui en moltes editorials. Allunyant-se una mica de la línia narrativa de contes famosos com "Abans que el sol no creme" (sobre l'arròs i el seu cultiu), este assaig crucial de la cultura valenciana marca un abans i un després, ja que amb el seu ànim va reunir als valencians i valencianes amb la resta del món i va atorgar una identitat recognoscible a través de la llengua i la consciència de la terreta.

Però el factor definitiu per a considerar el vincle entre Fuster i eixa explosió de València al món que vivim en esta època és la mateixa vida de l'autor. L'escriptor va viure des dels 8 anys fins al 21 de juny de 1992 en el número 10 del carrer Sant Josep. Mai va deixar la seua llar i va poder parlar i escriure des de Sueca, "pueblo pacífico, ancho y desahogado", on fins i tot va ser objecte d'atemptats amb bomba en 1978, fets que no ho van acoquinar per a seguir produint les seues idees.

Com ha afirmat el conseller de Cultura en la inauguració, Vicent Marzá, l'obra i la figura de Fuster és essencial per a entendre l'esdevenir de la cultura espanyola —també europea— i la seua relació amb la ciutat del Túria. Amb el museu que pren el seu nom i que relata la seua vida, es compleix un objectiu l'any de Vicente Blasco Ibáñez, un altre gran escriptor valencià, i es difon la seua obra cap a les noves generacions.

Arxivat a:

Destacats