Il·lustració, teatre, música i dansa per a abordar la salut mental infantil: així és 'Boira'

La companyia MaQuinant Teatre ultima els assajos d'aquesta obra multidisciplinar que es podrà gaudir en Ribes Espai Cultural del 27 d'abril al 5 de maig

Guardar

Assajos de 'Boira'
Assajos de 'Boira'

La pandèmia del coronavirus i el confinament han marcat un abans i un després en la visibilitat de la salut mental, especialment en la de la joventut. Però, què ocorre amb la infància? La companyia valenciana MaQuinant Teatre fusionarà dansa, il·lustració, teatre i música per a posar en escena la tristesa a través dels ulls d'una xiqueta, Llum. És la protagonista de 'Boira', una obra creada i protagonitzada per Aina Gimeno, que ens conta tots els detalls.

"'Boira' naix després de posar en escena 'La bambolla de Júlia' en 2019, amb la qual vam tindre un gran acolliment del públic tractant el bullying. En 2022 volíem crear un nou espectacle familiar i buscant temes que interessaren, ens vam adonar de la poca visibilitat que tenien els problemes de salut mental de joves, per la qual cosa, indagant, pensàrem que era el moment de parlar de la tristesa", conta Gimeno, autora del text i protagonista de l'obra.

A partir d'ací, MaQuinant es va posar a la feina per a trobar els llenguatges més adequats per a fer-ho possible, com la il·lustració en escena, la dansa o efectes de màgia, i va ser en 2023 quan Escalante, el teatre de la Diputació de València, va seleccionar esta obra en la seua convocatòria de producció.

"Parlar de la tristesa pot donar-nos molta alegria"

Equip artístic de 'Boira' amb equip d'Escalante i la diputada de Teatres, Rocío Gil (Vicente A. Jiménez)
Equip artístic de 'Boira' amb equip d'Escalante i la diputada de Teatres, Rocío Gil (Vicente A. Jiménez)

L'octubre de 2023, la companyia, dirigida per Rebeca Valls, va fer una residència de creació. "Després de dos anys de treball, este va ser un moment clau. Jo no havia treballat amb tots ells i va ser molt bonic, descobrírem que parlar de la tristesa pot donar-nos tanta alegria... vam haver de mirar cap a dins, compartint vivències, empatia, i això va fer possible crear 'Boira'", destaca la seua creadora.

Gimeno recalca que, malgrat escriure el seu text i donar-li forma, l'obra no seria el que és si no fora per Rebeca Valls, la seua directora. "No he pensat en el que jo vull, sinó en el que vol Valls i tot l'equip, i en el que poden aportar amb les seues ferramentes artístiques. Tots ells i elles m'han fet saber que estava molt ben acompanyada i encara no sabem la resposta del públic encara, sé que el viatge, a través de Llum, ha valgut la pena", apunta.

Però, qui és Llum? La protagonista de 'Boira' és una xiqueta que es troba en un moment complex per moltes circumstàncies. Una xiqueta com qualsevol altra, però que se sent ofuscada per la seua pròpia "boira", no sap com eixir d'eixa situació. S'enfrontarà al seu món interior i viurà una autèntica aventura dins d'ella, un viatge ple de somnis, poesia i màgia. "I ens demostrarà que tots tenim la nostra pròpia "boira", a la qual haurem de posar nom per a revertir-la", conta Gimeno.

"El teatre, la dansa, la màgia i un otome ens porten de viatge pel món interior de Llum, amb estreles, éssers màgics, tempestes d'arena, cerca de tresors, llums i ombres... reflex del cosmos que som", afegeix Valls.

Treball amb la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana

Una sessió de mediació de 'Boira' amb xiquets
Una sessió de mediació de 'Boira' amb xiquets

Per a fer-ho possible, la companyia ha treballat amb l'assessorament i seguiment de la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana des de la fase de creació, amb consultes constants durant tot el procés i la seua assistència a assajos durant la residència. Aina Gimeno explica que "la revisió del text i de l'obra per part d'una psicòloga ens ha ajudat molt, així com conéixer altres projectes que treballen amb xiquets i xiquetes que es troben en situació de vulnerabilitat". "Ens han ajudat a trobar signes d'urgència i Llum haurà de trobar les seues pròpies ferramentes en 'Boira'", afig.

Poesia visual

'Boira' és dansa, teatre, il·lustració en directe, música, efectes de màgia... un conjunt multidisciplinari que es presenta com tot un espectacle de poesia visual. Sobre l'escenari, a més d'Aina Gimeno, estarà l'actriu Rebeca Artal-Dato, premi de l'Associació d'Actors i Actrius Professionals Valencians a Millor Interpretació Femenina de Teatre pel seu personatge en el musical 'BUH!' en 2023.

Els acompanyen, sota la direcció de Rebeca Valls, Enric Romaguera, músic i creador intèrpret, i Marta Torres, il·lustradora, tots dos també sobre les taules. També, Cristina Fernández com a coreògrafa, Damián Sánchez en la música original, Los Reyes del Mambo en l'espai escènic, María Almudéver en el disseny de vestuari, Nacho Diago en assessorament d'efectes poètics i Alba Gimeno en l'assessoria didàctica.

Ensayo de 'Boira'
Assaig de 'Boira'

De la Federació de Salut Mental de la Comunitat Valenciana han intervingut Llum Moral com a coordinadora; Gracia Vinagre com a psicòloga especialitzada en educació emocional en l'àmbit educatiu; i Pablo Martínez, treballador social i psicòleg.

'Boira', produïda per Escalante, es dirigix a públic de 6 a 12 anys i es representarà en valencià. Es tracta de la tercera producció del teatre d'esta 38a temporada, que ja ha estrenat les produccions 'Peter&Pan' de LaMaR i dirigida per la Teta Calva; i 'L'home que cremava pedres' de Tian Gombau. Escalante estrenarà al maig la seua quarta producció, 'Princeses, cavallers i dracs - El dia que deixàrem de ser xiquets', creada per Bramant Teatre i dirigida per Jerónimo Cornelles i Guadalupe Sáez.

 “Volem repetir eixe bon acolliment i conéixer una història que ens parla de la tristesa en la infància a través de Llum, una protagonista que té coses molt interessants que explicar-nos”, explica Rocío Gil, diputada provincial de Joventut i Teatres.

'Boira' s'estrenarà en Ribes Espai Cultural el 26 d'abril per al públic escolar, mentres que el públic general podrà descobrir-la els dissabtes 27 d'abril i 4 de maig a les 17.00 hores; i els diumenges 28 d'abril i 5 de maig a les 11.30 hores. Les entrades ja estan a la venda a través de la web del teatre.

Destacats