La història del robatori del quadre de Ribalta que València ha aconseguit recuperar

La justícia italiana ha donat la raó a l'ajuntament i aquest recupera la propietat del quadre que va ser robat en 1979

Guardar

"Preparatives per a la crucifixió ", quadre de Juan de Ribalta
"Preparatives per a la crucifixió ", quadre de Juan de Ribalta

Sembla un guió propi de Hollywood, però es tracta d'una història d'allò més real i que té a la ciutat de València i a un quadre del pintor Juan de Ribalta com a protagonistes. Segons fonts de l'ajuntament, transcorria el mes d'octubre de 1979, quan uns lladres van dur a terme el robatori de dos quadres en el Monestir de San Miguel dels Reis, utilitzat llavors com a magatzem de la ciutat. Pel que sembla, els lladres van entrar a l'església realitzant un forat en la paret i es van fer amb el quadre que representa la imatge de Sant Dimas, un sant al que, irònicament, la Bíblia mostra com un lladre.

Van transcórrer diversos anys sense que se sabera gens sobre el parador d'aquesta obra de principis del segle XVII, però l'any 2000, va ser localitzada per la mateixa Interpol en mans d'un ciutadà italià. El consistori va emprendre accions legals per a aconseguir la propietat del quadre i poder portar-ho de tornada a la ciutat i els processos legals es van allargar fins fa uns dies, quan el Tribunal d'Apel·lació de Gènova va donar la raó a l'Ajuntament de València. La sentència també condemna, al que fins ara era el propietari, al fet que indemnitze amb 8.066 euros a l'ajuntament per despeses legals, a més d'interessos i altres despeses del procés.

Volta a València

Actualment, l'obra es troba en el Museu Amedeo Embolica de La Spezia, una localitat en la mateixa regió de Gènova. El llenç tornarà des d'allí en un vehicle adaptat i està assegurat davant qualsevol imprevist. Una vegada arribe a València, s'avaluarà l'estat de conservació en el qual es troba i si cal dur a terme una neteja i restauració, alguna cosa que la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals considera bastant possible.

En donar-se per finalitzat aquest procés sobre el quadre d'estil barroc, el pla del consistori és portar el llenç al Museu de la Ciutat, com afirma la regidora: "la millor i més gran pinacoteca de l'Ajuntament de València". Tot amb la finalitat que aquesta obra de, com menys, curiosa història arribe a la seua exposició al públic. Tot i així, el museu es troba en obres i caldria esperar al fet que aquestes acaben per a poder visitar-ho, alguna cosa que es calcula que ocorrerà a la fi d'abril.

Destacats