Gastronomia i art urbà per a reivindicar la protecció de les abelles en el Centre del Carme

La xef de Lienzo, María José Martínez, ofereix un showcooking i xarrada sobre el seu projecte de protecció de flora melífera

Guardar

Una abella víctima del calfament global en 'Emergency On Planet Earth' (Juan R. Peiró)
Una abella víctima del calfament global en 'Emergency On Planet Earth' (Juan R. Peiró)

Alta cuina i art urbà s'uneixen en la lluita contra el canvi climàtic aquest divendres en el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC). María José Martínez, xef de Lienzo (1 estrela Michelin i un Sol Repsol) ofereix al públic una xarrada i showcooking al costat del fotògraf Raúl Belinchón per a donar a conéixer el seu projecte de recuperació de flora mel·lífera i la seua cuina sostenible en la primera activitat de FestIN dins del principal motor d'agitació cultural de València. En concret, inspirant-se en una de les intervencions més ambicioses del CCCC en la seua programació de 2022: 'Emergency on Planet Earth'.

Així ho han presentat aquest mateix matí la directora general del Canvi Climàtic de la Generalitat Valenciana, Celsa Monrós; el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont; el regidor de Turisme i Internacionalització de l'Ajuntament de València, Emiliano García; i la mateixa xef i fotògraf, que han coincidit en la importància de posicionar la gastronomia com a art i sumar forces per a lluitar contra reptes com l'emergència climàtica.

"És una gran notícia comptar amb tota una diversitat d'activitats i accions que poden sumar a aquesta lluita. Hem de ser coherents, entendre el món en el qual vivim, apostar per un desenvolupament sostenible i un ús racional dels recursos. 'Emergency on Planet Earth' i el showcooking i projecte en el qual treballen María José Lienzo i Raúl Belinchón ens ajuda a traslladar aquest missatge", ha assenyalat Monrós.

Pérez Pont ha explicat: "Ens unim per a visibilitzar la creació artística des del món de la gastronomia, però també per a sumar forces en la nostra lluita contra el canvi climàtic. Les dues propostes que oferim al públic evidencien l'impacte dels principals problemes mediambientals en la nostra alimentació, però també com podem protegir les nostres espècies, oceans o horta apostant pels productes de proximitat".

Presentación del showcooking de María José Martínez en el CCCC para FestIN 2022
Presentación del showcooking de María José Martínez en el CCCC para FestIN 2022



En aquest sentit, Emiliano García ha destacat que "FestIN és un festival que entén la gastronomia com una disciplina artística més, i que proposa experiències úniques i irrepetibles per a gaudir l'art també a través del sentit del gust. Ens complau enormement que, en el marc d'aquest treball creatiu que han fet conjuntament diferents entitats culturals i gastronòmiques, una de les iniciatives s'haja centrat en el canvi climàtic. Perquè sens dubte és un repte que hem d'afrontar tots junts: des de la conscienciació fins a l'acció".
 

'La grandesa del minúscul: l'abella'


María José Martínez, al capdavant del restaurant Lienzo, ha reivindicat la importància de cuidar el producte, de conscienciar sobre la cadena alimentària i d'apostar pel producte de proximitat per a contribuir a un sistema més sostenible. Sota el títol 'La grandesa del minúscul: l'abella', Martínez participa per primera vegada en FestIN al costat del fotògraf Raúl Belinchón, que comparteixen el projecte de visibilització de xicotets productors que fan possible aquest canvi.

"En Lienzo col·laborem estretament amb la recuperació de la flora mel·lífera de València per a impulsar l'apicultura urbana, i emprem la mel d'eixos ruscos en els nostres plats; som l'únic restaurant valencià que cuina amb corders de raça guirra, l'única raça autòctona de la Comunitat Valenciana; usem arròs ecològic de l'Albufera, un cultiu fonamental per a la supervivència dels aiguamolls i els seus ocells, i un llarg etcètera d'accions", ha explicat.

Belinchón ha assenyalat que "després de la realització d'un reportatge fotogràfic per a Lienzo, sorgeix aquest projecte de visibilitzar a xicotets i xicotetes productores per a fer visible què hi ha darrere d'un plat com els de María José. Hi ha un treball respectuós".

En aquest sentit, la xef ha afegit que "Lienzo basa la seua cuina en productes de quilòmetre zero, de proximitat. I el fil conductor de la proposta és tot el que produeix un rusc com els que recuperem en el Cabanyal. És un plaer oferir un showcooking que gira entorn de l'apicultura i mostra, per exemple, la conservació o cocció amb cera d'abelles, la substitució d'un sucre refinat per la mel, de més qualitat, la cocció de pròpoli, etc".

Martínez i Belinchón mostraran el seu projecte aquesta vesprada a la Sala Ferreres-Goerlich, sota inscripció prèvia, inspirant-se en 'Emergency on Planet Earth', una mostra d'art urbà amb intervencions de catorze artistes internacionals que tracta de conscienciar al públic sobre els dotze problemes mediambientals més importants. Una mostra efímera i immersiva que desapareixerà de les parets de la sala més emblemàtica del CCCC al setembre, que situa a una abella com a víctima del calfament global en la intervenció d'Onur; o a una gran tonyina com a víctima dels residus marins, amb la signatura de Nayra López i Vinz Feel Free, que inspirarà el showcooking i xarrada del xef Luis Valls el pròxim 8 d'abril.

FestIN és una iniciativa impulsada per l'Ajuntament de València, a través de Visit València, en col·laboració amb Turisme Comunitat Valenciana i la Diputació de València, així com amb el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV), mitjançant el Centre del Carme Cultura Contemporània.

Destacats