Food trucks, gastronomia itinerant

Guardar

Food Trucks a Barcelona
Food Trucks a Barcelona

Els food trucks han consolidat la seua presència en tot el territori nacional, convertint-se en un factor indispensable a l'hora d'organitzar qualsevol petit festival o esdeveniment a l'aire lliure, com Palo Market Fest celebrat el passat maig.

Però menjar en un d'aquests food trucks no era tan fàcil fins fa poc més d'un any. Era un concepte desconegut i mencionar un food truck solia produir l'arquejament de celles de la persona sense coneixement de causa, a qui calia explicar que era una mena de "camió d'aliments" o "furgoneta de menjar" que ofereix varietats gastronòmiques a peu de carrer.

El seu principal objectiu és tractar de brindar una experiència diferent de la restauració tradicional. Cada food truck ofereix un producte específic i senzill de preparar al moment, però de qualitat, saborós i refinat. Són una nova volta de rosca al negoci de l'hostaleria. Donen la possibilitat tant al propietari com al client de tenir una experiència nova, d'interrelacionar-se directament. El producte està a la vista de tothom, i el procés d'elaboració és en viu i en directe.

Però no només compta la qualitat del producte, sinó també l'atractiu de la furgoneta, que sol estar reformada i decorada amb un estil vintage. Seguint amb els anglicismes, es podria dir que el fenomen food-truck es pot entendre per ser trendie, per estar a la moda. Menjar en un food truck implica un cert gust per la novetat, una cultura del descobriment i de provar coses desconegudes. La gent ha canviat les braves pels rotllets de primavera i a més vol fer una foto de la furgoneta on l'ha comprat per pujar-lo a Instagram.

https://www.instagram.com/p/BH2NODbDdbc/?tagged=foodtruck

És un concepte simple però punter. Als Estats Units fa anys que funcionen i a Espanya està en una situació molt emergent, però no regulada. Els food trucks com a entitat jurídica no estan acceptats dins el marc estatal, i el seu camp d'actuació es veu reduït a esdeveniments privats, d'aquí la seua explosió en petits festivals on cada food truck paga un lloguer per estacionar i començar a servir el seu producte.

Paradoxalment per a un negoci sobre rodes, els seus espais de funcionament estan estrictament delimitats. Malgrat que cada vegada són més els que es pugen a la furgoneta en marxa, la situació no té aspecte de canviar en molt de temps. L'Estat emplaça a cada ajuntament a definir on i com pot treballar cada food truck i els ajuntaments no acaben de regular la situació d'aquests en part per les pressions del gremi hostaler, que veu la presència de food trucks com una amenaça per a la seua economia.

És un pensament que pot semblar lògic, ja que els restaurants es veuen obligats a pagar uns lloguers i uns tipus impositius bastant alts. A més, la presència de furgonetes mòbils podria portar al robatori de clients al negoci tradicional.

No obstant això, també és cert que la regularització dels food trucks hauria de portar amb si un nombre de requisits i exigències, a més d'una delimitació dels seus espais d'actuació. Així passa als Estats Units, on els food trucks han d'aconseguir dues llicències, la d'establiment, i la de mobilitat.

Però a Espanya, tot i que la seua existència i funcionament és un fet, els food trucks i els seus propietaris viuen en un buit legal on les llicències, els llocs d'actuació, o la seua pròpia entitat com a negoci no estan definits.

En principi, tots els propietaris de food trucks compten amb carnet de manipuladors d'aliments, permís de conduir, ITV, assegurança de responsabilitat civil, uns estàndards d'higiene i seguretat, i registre com a autònom, però res més.

La responsabilitat legal sobre qualsevol contratemps queda així en mans dels organitzadors d'esdeveniments on s'habilita la presència de food trucks, que s'encarreguen de repartir les llicències que permeten a les furgonetes vendre aliments en el lloc específic en el qual estan participant.

També és cert que muntar un food-truck requereix una inversió menor, des de 10.000 euros fins a 30.000 euros per comprar i remodelar la furgoneta, més el que coste la matèria primera per als plats que servisca. No obstant això, també tenen un major risc, ja que la seua itinerància els obliga a pagar lloguers molt elevats cada vegada que volen establir-se en un esdeveniment.

I així, mentre les institucions es posen d'acord en com normalitzar un fenomen totalment establert dins de la societat, els food trucks continuen agafant velocitat a la carretera i sumant quilòmetres a les seues rodes, portant els menjars del món a tots els punts del mapa.

Arxivat a:

Destacats