El Festival Bucles 2024 ja té tot llest per a tornar a la ciutat de València i reivindicar la inclusió social de les persones amb diversitat funcional o la sostenibilitat. Serà del 26 de setembre al 13 d'octubre quan esta cita amb la dansa òmpliga de propostes diferents espais de la ciutat en la seua edició més compromesa.
El Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC) ha acollit este matí la presentació d'esta edició, sota el lema 'Emergències escèniques'. Un programa que ha sigut presentat per la seua directora, Isabela Alfaro, juntament amb Nicolás Bugeda, director i gerent del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana; Miquel Nadal, director general de Cultura de la Conselleria d'Educació, Cultura, Universitats i Ocupació; Javier Copoví, director general de Persones amb Discapacitat de l'Ajuntament de València; M.ª José Hernández Mora, directora adjunta d'Arts Escèniques de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), i Artur Duart, director de Bombes Gens, Centre d'Arts Digitals. A més, han assistit Raúl Lago, gestor cultural i programador de la sala Carme Teatre; Mónica Espilez, tècnica de recursos culturals de l'Ajuntament de València, i Bárbara Trillo-Figueroa, gestora cultural de l'Escalante.
Programa per a 2024
Del 26 de setembre al 13 d'octubre, més de 35 propostes i activitats centrades en la dansa es desenvoluparan en diferents punts de la ciutat de València: 24 companyies i col·lectius de dansa valencianes, 7 propostes nacionals i 5 internacionals formen el gruix del cartell d'esta 12a edició, segons ha assenyalat Alfaro.
La sostenibilitat ambiental i social vertebren una programació on la majoria d'activitats es duran a terme a l'aire lliure, secundant a més, la mobilitat sostenible, incentivant, per exemple, que els espectadors puguen acostar-se amb bicicleta per a gaudir i participar de les propostes, ha apuntat este matí la directora, que ha destacat a més que el festival vol, a través de les arts escèniques, i en particular de la dansa, fer un crit d'atenció a la inclusivitat amb la visibilització d'activitats i propostes escèniques dirigides o interpretades amb persones amb discapacitat, on també serà present en algunes presentacions del festival intèrprets de llengua de signes.
Entre les novetats d'esta edició cal destacar la primera peça de dansa de realitat virtual participativa i interactiva, denominada "KRUID" interpretada per Sau-Ching Wong & Carles Castaño Oliveros, artistes internacionals des de Hong Kong i Barcelona, per primera vegada en en Bombes Gens, Centre d'Arts Digitals, la consagrada internacionalment i multipremiada Cia.. Sharon Fridman, que presentarà el work in progress de la peça inclusiva "Break a Leg" en el CCCC i la performance sonora de Lolo & Sosaku que tindrà lloc en La Mutant.
Del constant esforç del festival per conquistar nous públics i mostrar les tendències artístiques de la dansa, esta edició aposta pel fenomen cultural que arrasa entre la joventut de tot el món i que ens arriba des de Corea, realitzant esdeveniments col·lectius de K-pop dance en la plaça de la Reina i en La Rambleta.
El festival enguany ens acosta també a Pluto, un espai creatiu d'arts experimentals situat en la Punta, en l'Horta Sud de València, on tindrà lloc la trobada Missió Inversa que pretén acostar a artistes i al sector de la gestió d'espais i festivals, així com proposades de companyies performatives sorprenents i transgressores.
Una edició més, es durà a terme la col·laboració Xarxa Acieloabierto que ofereix les actuacions de destacades companyies i artistes nacionals com Richard Mascherin i Taiat Dansa, en el Museu de Belles Arts de València.
En l'aposta per donar suport a la dansa valenciana, l'organització ha destacat el suport de la Fundació SGAE i AISGE a la creació amb nous premis del Certamen Bucles & Carme'n'Dansa i les Residències Artístiques que en esta edició oferixen una dotació econòmica per a contribuir a la sostenibilitat de la creació dels nostres artistes.