Fes un gol pel valencià!

La campanya llançada per la Plataforma per la Llengua cerca normalitzar l’ús del valencià en els clubs de futbol

Guardar

IMG_7374
IMG_7374

'Fes un gol pel valència!' és una campanya llançada per la Plataforma per la Llengua que cerca aconseguir l'ús normalitzat de la llengua valenciana en les diferents comunicacions dels clubs esportius, sobretot els futbolístics. La institució ha detectat que en els diferents clubs de la Comunitat Valenciana no usen el valencià en les seues comunicacions o ho fan de forma residual pel que sent una demanda de la societat, es vol promoure que els equips s'impliquen en la normalització de la llengua. Des de 'Fes un gol pel valencià' s'ha engegat esta campanya i un web en el qual, a més de donar a conéixer la situació de la llengua, es dóna a conéixer l'estat actual.

Exemple d'açò és que tan sols els clubs de Primera Divisió tenen web en valencià i, d'ells, el València CF és l'únic que té compte en Twitter en valencià així com la seua ràdio oficial. Quant als clubs de Segona i Tercera no solen fer les seues comunicacions en la llengua de la Comunitat. "El món del futbol té un gran un impacte cultural i social. 'Fes un gol pel valencià' és important per a fomentar l'ús del valencià. És per açò que des de la Plataforma per la Llengua demanem un tracte per al valencià en les mateixes condicions que es donen en castellà o anglés. Per a poder aconseguir açò, s'ha realitzat un estudi previ per a saber la situació real del valencià en el món de l'esport, sobretot el futbol, en el qual hem detectat que la presència del valencià és molt escassa. És per açò que tot el que vulga es pot adherir al manifest que hi ha en el web creat per a la campanya", assenyalava Manuel Carceller, delegat de la Plataforma per la Llengua al País Valencià. En la mateixa línia es pronunciava Neus Mestres, directora de l'entitat, qui assenyalava que "fa 25 anys que estem lluitant pels drets de la nostra llengua, per normalitzar el valencià i cal assenyalar que està poc present en el món de l'esport. El futbol té molts seguidors que volen usar la seua llengua i els dirigents no poden girar-los l'esquena. Tot açò el podem revertir i esta campanya de 'Fes un gol pel valencià' es un excel·lent punt de partida per a aconseguir-ho".

En la roda de premsa també va estar present Miquel Ángel Picornell, periodista esportiu de Ràdio Televisió Valenciana i una de les primeres veus que va retransmetre en valencià un partit de futbol en Canal 9. Picornell ha relatat la seua experiència i com es va començar a treballar amb la llengua des de zero doncs fins al moment en valencià no s'havia fet cap retransmissió, com van haver d'anar adaptant el llenguatge característic del món de l'esport i cuales van ser les decisions que es van prendre sempre basades en el model estàndard basat en les normes de Castelló.

Altres accions destacades de la Plataforma

Des de la Plataforma per la llengua també han apostat per a recuperar el cinema en valencià. Amb el tancament de RTVV, els valencians i les valencianes es van quedar sense una televisió on poder vore sèries i pel·lícules en valencià.

A més, també han reclamat més mesures perquè les mateixes forces de seguretat com la policia local de València tinguen com un requisit el valencià. En altres comunitats ho és i ací només és un mèrit.

Destacats