Espanta la Por torna al Museu d'Etnologia amb motiu de Tots els Sants

El programa inclou l’exposició “Vestir la por”. Una mostra de disfresses dels monstres valencians, creada amb la Escola d’Art i Superior de Disseny de València. (EASD)

Guardar

WhatsApp Image 2019-10-17 at 17.07.19
WhatsApp Image 2019-10-17 at 17.07.19

Enguany la Biblioteca i el Departament de Didàctica del Museu Valencià d’Etnologia celebren els quatre anys consecutius de la campanya «Espanta la por! Per Tots Sants, monstres valencians» amb una exposició i una completa programació d'activitats dirigides a públic adult i infantil. L'objectiu principal és reivindicar, pel que fa a Tots Sants, moment molt influït per la festa nord-americana de Halloween, l'existència en l'imaginari valencià de monstres propis com l’Home del Sac, les bruixes, la Quarantamaula, el dimoni o el Caro, així com fomentar la lectura de la literatura popular valenciana on estos personatges són protagonistes de rondalles i de llegendes.

La nova campanya s’ha creat en col·laboració amb l'Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD), concretament amb l’alumnat del Grau de Disseny de Moda, coordinats per la professora Amparo Peguero. La Biblioteca del MUVAET va encarregar a este grup de joves dissenyadors que donaren vida a 9 criatures de la por valenciana a través del disseny de disfresses, amb dos versions, una per a xiquets i una altra per a adults. Les disfresses , que reinterpreten la nostra tradició, es podran visitar a l’exposició “Vestir la por: per Tots Sants, monstres valencians” des del 17 d’octubre fins al 5 de gener de 2020.

Estos monstres de carn i ossos són la imatge de la campanya Espanta la por 2019, protagonitzen no només els cartells, sinó també 9 vídeos tutorials que, de manera molt didàctica, ensenyen a les famílies i a les escoles com disfressar els més menuts de la Quarantamaula, l’Home dels nassos o les bruixes més valencianes, entre d’altres, i que es poden consultar al canal de You Tube del Museu Valencià d’Etnologia. (https://www.youtube.com/user/muvalenciaetnologia)

El programa d’activitats comprèn tres àmbits:

1. L’àmbit didàctic i infantil compost per tallers dirigits a escolars i famílies (en caps de setmana), on a més de descobrir els mostres de l’imaginari valencià, també es propicia una reflexió al voltant de la por i dels essers fantàstics entre els més menuts. Una por que de vegades ens fa tremolar però que en moltes ocasions es necessària perquè ens fa ser previnguts.

Pel que fa a les escoles, al llarg d’estos anys s’han fet diversos tallers, una exposició sobre els monstres valencians, així com visites guiades, o contacontes amb cançons. Quasi sempre dirigits a cursos de segón i tercer d’infantil, i primer, segón, tercer i quart de primària.

Per al treball en l’aula el Museu proposa el Rebost d’Espanta la Por, una plataforma online on les escoles i les biblioteques poden trobar diferents recursos educatius per treballar amb els xiquets. (https://muvaet.dival.es/ca/Rebostespantalapor)

Dins d’este treball, el Museu Valencià d’Etnologia ha editat el segon volum de la col·leció de contes infantils ESPANTA LA POR, un projecte que cada any publica un conte dedicat a un monstre concret. Enguany s’ha editat el conte «Marta és un donyet» on Marta ha d’enfrontar-se amb els donyets, uns éssers que ho destrossen tot, que fan malifetes i que de vegades poden confondre als adults, com ara, la iaia de Marta. Este conte ha estat escrit per Sergi Morales. Les il·lustracions han estat realitzades per Joel Miralles.

2. L’àmbit dels adults i joves. Les pors dels adults es tractaran amb una gran varietat d’activitats. El programa abasta noves propostes que conviden no sols a reflexionar sobre la por tradicional, sinó també a jugar amb ella. La xarrada del psicòleg Albert Soler analitzarà la conveniència dels contes de por i els monstres per al desenvolupament infantil, hi hauran dos sessions de contes per a adults i es jugarà amb la por a través de dos propostes ben interessants: el joc d’Escape room “Fugir de la casa de l’espart” dirigit a majors de 16 anys i el joc de taula Espanta la por!, una de les principals novetats d’enguany, que descobrirà als valents jugadors on s’amaguen els monstres valencians a través de les seues rondalles i unes proves carregades de diversió i una mica de por.

3. El tercer àmbit abasta les activitats fora del museu i la converteix en una campanya global en tot territori valencià. Per tercer any s’ha convidat a participar les biblioteques públiques i els museus etnològics locals. Cada nova convocatòria supera l'acceptació de l’any anterior, en 2019 més de 100 centres s'han implicat per a realitzar el seu propi Espanta la por. A través de les recomanacions lectores i de les animacions a la lectura ajudaran a difondre l'imaginari valencià de la por de nord a sud del territori valencià.

Una campanya de col·laboració que cada any analitza els resultats i comparteix les experiències de tots els centres participants. Enguany el mapa Espanta la por s’ha ampliat i han sigut moltes les peticions rebudes, des de Vilafranca fins a San Miguel de las Salinas.

La campanya està inclosa en el Pla Valencià de Foment Lector 2017-2021 ”Llegim, llegim, llegim” de la Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteques (Generalitat Valenciana) i compta amb el suport del Col·legi oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) que forma els professionals bibliotecaris valencians en esta temàtica.

En este projecte col·laboren amb el MUVAET: l’ Escola d’Art i Superior de Disseny de València (EASD), SARC – Cultura Diputació de València, Subdirecció General del Llibre, Arxius i Biblioteca (GVA), el Col·legi oficial de Bibliotecaris i Documentalistes de la Comunitat Valenciana (COBDCV) i el Gremi de Llibrers de València.

Programa d'activitats en el Museu Valencià d’Etnologia

La programació infantil ofereix una activitat didàctica per a les famílies els diumenges al matí (20 i 27 d'octubre i 3 i 10 de novembre) i un programa per a col·legis en horari escolar (des del 22 d’octubre de 2019 a gener de 2020). En esta activitat es farà un joc de disfresses i una visita a l’exposició Vestir la por com a introducció al coneixement dels monstres valencians

A més, s’inclouen quatre activitats per a públic familiar organitzades pel SARC:

“Brujas” (27/10) teatre de la companyia Corral de Paper, on tres bruixes han de rescatar un xiquet al qual no poden tocar.“De por” (03/11), un concert per a famílies valentes que no tenen por de descobrir els monstres valencians en les cançons de Dani Miquel.“Contes sense por de monstres valencians” (10/11), teatre de la companyia La Titella, per a viatjar en el temps per a conèixer monstres i bestioles de la nostra tradició oral.“On estan els monstres?” (17/11) de la companyia Disparatario que obrirà el Llibre dels Espantacriatures per trobar-se amb els nostres monstres.

La programació per a públic adult es diversifica no sols per a tractar la por tradicional, sinó també les pors contemporànies.

El dissabte 19 d’octubre, Víctor Labrado contarà “Butonis, bubotes, tresors, encantades i reines mores” dins la sala d’exposicions “Vestir la por”.El divendres 25 d'octubre, es presenta #EnVeuAlta el conte «Marta és un donyet», il·lustrat per Joel Miralles, amb textos de Sergi Morales. El segon número de la col·lecció Espanta la por per a prelectors que han de conèixer escoles, biblioteques i famílies.El dissabte 26 d’octubre, 2 i 9 de novembre “Fugir de la Casa de l’Espart”, un joc d’escapada a la Biblioteca del MUVAET per a majors de 16 anys. Una casa encantada, un succés real i només un camí per a fugir entre lectures de crims i misteris valencians.El diumenge 27 d’octubre es realitzarà una partida demostració del “Joc Espanta la por!” Una novetat dirigida a públic entre 8 i 100 anys, creat per a conèixer mitjançant el joc les rondalles valencianes i els monstres més dolents de la nostra tradició.El divendres 8 de novembre, el psicòleg Alberto Soler realitzarà la xarrada “Los miedos en la infancia: comprendiéndolos para ayudarles” per a analitzar les pors infantils i la influència que els monstres i els contes de por tenen en els més menuts.El dissabte 16 de novembre, Miquel Puig presenta «De rondalles i ferments”. A poqueta nit, un maridatge de narracions i cerveses de conte envoltats de vestits de por.Un programa ple de noves relectures del nostre imaginari i farcit de la més genuïna literatura tradicional valenciana. La nostra por pren protagonisme per a valencianitzar eixe Halloween, que encara que no ens agrade, ja hi va arribar fa temps per a quedar-se.

Destacats