Escif fa girar els contrastos que mouen el món en el Centre del Carme

El dissenyador de la falla municipal de València crea un espai de soroll en el centre del museu amb l’exposició «Qué pasa con los insectos después de la guerra»

Guardar

Escif CCCC (1)
Escif CCCC (1)

Escultures de jardí. Moviment. Sons de maquinària. Traços infantils suspesos en l'aire. Flors. Destrucció. Naixement. La simbiosi de tots aquests elements genera una atmosfera de diàleg entre oposats a la sala Dormitori del Centre del Carme Cultura Contemporània de la mà de l'artista urbà Escif. La seua exposició «Qué pasa con los insectos después de la guerra» apel·la a allò que esdevé i presenta diversos mons possibles relacionats amb els binomis que s'han repetit al llarg de la història, com la creació i la destrucció o l'amor i l'odi. La proposta d'un ambient de soroll i guerra que irromp en el silenci d'un museu es mostra, al seu torn, com la versió contrària a l'espai que conforma la falla municipal de València, creada per Escif juntament amb Manolo Martí i José Ramón Espuig. El monument de la plaça de l'Ajuntament s'erigeix com una obra muda i rotativa en el cor d'una plaça repleta d'estrèpit i pólvora.

Escultura de jardí de l'exposició «Qué pasa con los insectos después de la guerra» d'Escif en el CCCC.

«Qué pasa con los insectos después de la guerra» representa, sense cap jerarquia, elements en constant relació i, fins i tot, en contraposició. Exposa diversos motors que impulsen la societat cap avant. Tal com explica la comissària de la mostra, Teresa Juan, les escultures encarnen l'hegemonia de la cultura occidental i els símbols de poder associats a ella. Algunes d'aquestes peces estan situades sobre peanyes mecàniques que les fan girar sobre si mateixes i emeten sons que evoquen una estranya maquinària de guerra. No obstant això, l'exposició està disposada de manera que cada escultura dona tantes voltes com xiquets naixen a Gaza al dia; cada gir és un naixement. Mentre es mou la maquinària de guerra, en el Centre del Carme i en la zona de conflicte, la vida continua brollant.

En l'exposició d'Escif, la guerra està present també en un vídeo que mostra la ciutat siriana d'Alep bombardejada i destruïda a vista de dron. La gravació, d'un minut i mig de durada, es projecta en bucle durant la mostra. Les parets de la sala es converteixen en un altre llenç per als relats bèl·lics, ja que recullen per escrit els testimonis de persones que han experimentat directament el conflicte a Gaza.

Traços i escultures de l'exposició «Qué pasa con los insectos después de la guerra» d'Escif en el CCCC.

Els traços corporis de diferents grandàries que suren per l'estança responen a impulsos gestuals de xiquets i xiquetes d'entre nou i onze anys. L'objectiu de l'artista és posar en primer terme la mirada infantil. Els gargots suspesos en l'aire naixen de la intervenció dels xiquets i les xiquetes durant dos segons sobre fotocòpies en les quals hi havia representats símbols de poder. El resultat, segons Teresa Juan, és el de xiquets i xiquetes que creen una proposta de món diferent amb un traç intuïtiu i, al mateix temps, destrueixen una cosa establerta.

A través d'una vidriera, en l'ascens cap a la sala Dormitori del Centre del Carme, s'observa el mural exterior Fantasia floral, un altre element fonamental de l'exposició «Qué pasa con los insectos después de la guerra». Es tracta de la peça mural que rescata els exemplars originals que van inspirar Francisco Franco en el seu primer oli. El dictador es va iniciar en la pintura agafant els pinzells de l'artista que li estava fent un retrat i representant les flors del seu jardí. El mural d'Escif simbolitza eixe moment d'inspiració que constitueix una altra manera de representar les pulsions que habiten en tota proposta.

Peça mural Fantasía floral.

José Luis Pérez Pont, director del Centre del Carme Cultura Contemporània, abraça el treball d'Escif i valora la seua capacitat de demostrar «les infinites possibilitats de fusionar la creació contemporània i les Falles». El director reconeix i aplaudeix la labor en equip que s'ha dut a terme per a orquestrar la simfonia de soroll artístic que descansa a la sala Dormitori. L'exposició «Qué pasa con los insectos después de la guerra» podrà visitar-se en el Centre del Carme fins al dia 26 d'abril. Fins aleshores, els impulsos duals inherents a l'esdevenir i la lluita entre elements contraris que articula el món dormen amb els ulls oberts en un entorn artístic que naix i mor, com els monuments fallers, en perpetu moviment.

 

Destacats