Els premis Beatriu Civera es consoliden com a referent de literatura no sexista

Guardar

Ajuntament de València. Imatge: Xisco Navarro
Ajuntament de València. Imatge: Xisco Navarro

La regidora d'Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, Lucía Beamud, ha entregat aquesta vesprada els guardons a les guanyadores de la V edició dels Premis Beatriu Civera, i ha manifestat la seua voluntat que aquest certamen "es convertisca en un referent literari en la seua modalitat a la nostra ciutat, alhora que sensibilitze en la població amb històries habitades per personatges que es troben més enllà dels rols i estereotips assignats històricament, i descriuen situacions que fugen dels prejudicis, etiquetes o estereotips de sexe".

L'Ajuntament ha acollit l'acte de lliurament dels premis del concurs de relats, que en aquesta ocasió han anat a les autores Rosalía Guerrero Jordán, amb el relat "Quiero ser como tu" i Carolina Zorrilla Torres amb el text "El secret del metge". Ambdues són les guanyadores respectives de les dues modalitats dels premis, participants de 18 a 30 anys i participants majors de 31 anys.

El jurat d'aquesta V edició, integrat per Victoria López, Carles Vera, Lola Seres i Agustín Zaragozá, va assenyalar setmanes arrere les obres guanyadores, seleccionades entre els 41 relats presentats al concurs (13 en la modalitat de joves de 18 a 30 anys, i 28 en la de majors de 30 anys). Tal com ha recordat la regidora durant el lliurament de premis, "el Certamen de Relats Beatriu Civera admet històries amb les temàtiques i els estils més diversos, amb només un requisit, que han d'incloure totes una mirada no sexista", i ha assenyalat que en aquesta edició "tenim històries de dones amb oficis i professions transgressores dels rols establits, històries de superació personal, històries de maternitat o de violència de gènere, entre altres". Del total dels textos presentats, 10 han sigut redactats en valencià, i un 83% de les persones participants enguany han sigut dones.

Homenatge a les veus literàries femenines

La regidora d'Igualtat, Polítiques de Gènere i LGTBI, ha destacat la figura de l'escriptora valenciana Beatriu Civera, que dona nom als premis, "com a homenatge a les nostres veus literàries femenines, a través de la lluita d'una periodista i escriptora de novel·les i relats que, malgrat les dificultats de l'època que li va tocar viure, va seguir la seua vocació i es va fer un lloc dins d'un món d'homes".
Beamud ha manifestat a més el seu desig "que les històries nascudes d'aquesta convocatòria anual arriben a tota la ciutat i emplenen el nostre imaginari amb vides més lliures per a ser com cada qui vulga ser, sense menyspreu ni violència".

L'acte de lliurament de premis ha comptat amb la participació de la Banda de Música de Campanar, una agrupació musical fundada l'any 1997 per les veïnes i veïns del barri, i que al llarg dels anys s'ha convertit en un referent social, cultural i educatiu, tant per al seu barri com per a tota la ciutat de València.

Amb una junta directiva paritària sota la presidència de Marta Herrero, la banda, constituïda com a associació, es planteja com a eix estratègic la lluita per la igualtat de gènere real i efectiva dins de l'associació, en l'àmbit de desenvolupament de les seues activitats, la música i l'educació. "Aquest treball per la igualtat, es reconeix des de l'Ajuntament de València amb la seua presència hui ací especialment per a donar visibilitat a la presència de les dones en la música i, en concret, en les bandes de música",

ha subratllat la regidora Beamud.
La regidora ha conclòs, felicitant les autores guanyadores del certamen, i agraint el treball de totes les persones participants pel seu "afany en la construcció d'una igualtat entre dones i homes cada vegada més present".

Arxivat a:

Destacats