El Teatre Escalante presenta la programació de la temporada 2020-2021

El centre d'arts escèniques divideix la seua agenda en produccions pròpies, cicles orientats a diferents sectors del públic i altres activitats

Guardar

IMG_20200626_111633
IMG_20200626_111633

El Teatre Escalante ha presentat hui, en la roda de premsa que s'ha celebrat a la Diputació de València, la programació prevista per a la temporada 2020-2021, que s'iniciarà a la fi de setembre. Tal com ha explicat la regidora de Patrimoni i Recursos Culturals Gloria Tello, les activitats programades es divideixen en tres grans blocs: Les nostres produccions, Els nostres cicles i Altres activitats. El dramaturg i programador Gabi Ochoa ha acompanyat a la diputada en la conferència davant els mitjans i ha aprofundit en els detalls de cadascun dels actes presentats.

La selecció de les obres de producció pròpia que formen part de la programació s'ha dut a terme mitjançant una convocatòria oberta. Igualment, el disseny de la imatge de la nova temporada (a càrrec de Patricia Barrachina) i les obres del cicle en línia Xarxeta han sigut triades a través de convocatòries obertes. Gloria Tello ha especificat que aquesta és «una eina fonamental per a donar cabuda a totes les companyies i ser més transparents i, si cap, més democràtics».

Segons la regidora, aquest sistema ha permés ajudar al sector de les arts escèniques, que s'ha vist molt afectat per la pandèmia de la COVID-19. En aquest sentit, Gabi Ochoa ha afegit que l'objectiu d'aquestes convocatòries era que «el sector sabera que la porta estava oberta». A més, el programador ha insistit en el valor de confeccionar una temporada artística com la presentada enmig d'una crisi sanitària tan complexa.

Gloria Tello ha qualificat la nova temporada com a paritària, amb un 56 % de dones i un 44 % d'homes, i diversa quant a les disciplines de les representacions. A més, la diputada ha assenyalat que es tracta d'una programació planificada i organitzada de forma adaptada a les circumstàncies sanitàries actuals.

Les nostres produccions

Les produccions pròpies triades per a la programació 2020-2021 del Teatre Escalante són Cremallera, de La Medusa; Lluna, de L'Horta Teatre, i Rebel·lió, de Marea Danza.

Cremallera és una obra escrita per Sònia Alejo i guanyadora del Premi de Teatre Infantil Escalante 2018. Segons explica l'autora, el títol de la peça fa referència a la cremallera de la tenda de campanya on estan acollides unes xiquetes a un camp de refugiats. El dramaturg Gabi Ochoa defineix l'obra com «un text compromés amb una mirada infantil fonamental, escrita des de l'humor i la tendresa». Cremallera s'estrenarà el novembre de 2020.

Lluna és una peça dramatitzada i dirigida per Juan Pablo Mendiola que es va quedar pendent en l'anterior temporada de l'Escalante arran de la pandèmia. «Lluna situa el focus en aqueix instant en què la curiositat d'un xiquet pot canviar el seu destí», descriu el director. Gabi Ochoa la presenta també com un treball creatiu i molt potent que combina arts escèniques, ciència i poesia. El multidisciplinari espectacle, amb dansa i una gran dosi de poètica visual, s'estrenarà el febrer de 2021.

Rebel·lió és una obra creada i dirigida per La Teta Calva, companyia a la qual s'ha unit Marea Danza per a oferir una obra basada en el clàssic de George Orwell Rebelión en la granja i portada a l'imaginari dels xiquets i les xiquetes. Així ho exposa María José Mora, de Marea Danza, companyia a la qual atribueix una gran càrrega de dramatúrgia i una evident perspectiva de gènere.

Els nostres cicles

La nova temporada del Teatre Escalante acull un total de sis cicles. El primer, amb Russafa Escènica, implicarà l'estrena a Espanya de la representació Los protagonistas, d'El Conde de Torrefiel, que s'interpretarà en La Mutant. El segon cicle programat és Joves, de nova creació, proposat per Gabi Ochoa per a ampliar l'espectre del centre d'arts escèniques cap al públic adolescent. Aquest cicle, que es durà a terme l'octubre de 2020 en els teatres de l'Ajuntament de València, comprén tres espectacles: Fiesta, Fiesta, Fiesta, Spoiler Alert i Conservando memoria.

El tercer cicle previst és Escena Diversa, en el qual s'oferiran sis produccions de sis companyies diferents —tres d'elles, valencianes— en Les Arts i els teatres de l'Ajuntament de València. Els espectacles que el componen són Emportats, Peregrinos, Pinocchio, Nautilus, i Mi pequeña. Al desembre, tindrà lloc el cicle Nadal a l'Escalante, on s'exhibiran dues obres: Soñando el carnaval de los animales i Crusoe.

Menut Teatre és el cinqué cicle de la nova temporada, i està pensat per a xiquets i xiquetes de menys de cinc anys. Segons explica la regidora Gloria Tello, aquest cicle també es va veure afectat pels efectes de la COVID-19, així que s'ha reprogramat per a no deixar-lo desatés. Comprén quatre peces: Sabates noves, Blink Flash Duncan, Cache-Cache i Blanko. Aquestes dues últimes peces són de companyies estrangeres, de Bèlgica i Alemanya. El cicle es durà a terme en el MuVIM en col·laboració amb el festival El més petit de tots durant el mes de maig del pròxim any.

L'últim cicle de la programació és Teatre de la memòria, orientat al públic adult, que engloba quatre espectacles: Estos días azules... —representació de dansa que parla de la vida d'Antonio Machado—, Y los huesos hablaron, Homenaje a una desconocida —espectacle valencià de teatre documental nominat als Premis Max— i Vidas enterradas, que prové d'un programa de ràdio.

Altres activitats

El Teatre Escalante incorpora també en la programació de la seua nova temporada una selecció de les obres del cicle en línia Xarxeta, que es va posar en marxa durant el confinament per a animar i fer costat a les famílies i a les companyies que no podien desenvolupar la seua activitat. El cicle acull diverses propostes, des de música i dansa fins a circ i titelles, i cada divendres, a les 18 h, estrena una obra que roman en antena 72 hores. Xarxeta està en funcionament des de maig i s'estendrà fins a finals del mes de setembre.

L'aula didàctica és una altra de les activitats de l'Escalante, que consisteix en vídeos i materials didàctics per a les escoles. En la nova programació, el teatre inclou dues noves produccions: el corral de comèdies i la comèdia Lisístrata.

A més, el Teatre Escalante compta amb les jornades amb l'Associació Valenciana d'Escriptores i Escriptors de Teatre i amb el Premi de Teatre Infantil Escalante, per al qual s'obrirà pròximament el termini d'inscripció.

Destacats