El Gramàtic-On de l'AVL rep més de 10.000 consultes en la seua primera setmana

L’Acadèmia referma el seu compromís per a facilitar l’accés al seu corpus normatiu

Guardar

Captures video GRAMATICON 0036
Captures video GRAMATICON 0036

L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) segueix endinsant-se en el món digital a passos de gegant. El passat 26 d’abril presentava Gramàtic-On, una aplicació que permet la consulta en línia de la Gramàtica normativa valenciana i la Gramàtica valenciana bàsica. Des d’aleshores, més de 10.0000 persones han utilitzat aquesta ferramenta que permet resoldre qualsevol classe de dubte en relació amb la gramàtica valenciana.

La xifra és "un gran èxit" per al cap de la unitat de recursos lingüísticotècnics. Josep Lacreu, qui tenia el ple convenciment que existia una gran demanda pel que fa a aquesta qüestió. "Teníem la sospita que hi havia molt d’interés, particularment, de molta gent que preparava exàmens de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià, de les Escoles Oficials d’Idiomes i de l’Ensenyament Secundari. Però a la vista dels resultats podem corroborar que estaven encertats", explica Lacreu.

L’objectiu des que es va aprovar la proposta en 2016, era procurar que els continguts, a més d’actualitzats, foren accessibles de manera còmoda i atractiva per a qualsevol usuari, sobretot per als joves. "Qualsevol usuari ha d’obtenir amb immediatesa total la resposta al seu dubte, tant si està a casa a l’ordinador o a qualsevol altre lloc. I crec que aquesta eina ho aconsegueix", expressa el responsable de la seua posada en marxa.

Lacreu mostra l’orgull i la satisfacció que senten a l’Acadèmia amb el Gramàtic-On, que en la seua opinió no té parangó amb les aplicacions que han posat en marxa altres entitats normatives de les diferents llengües oficials de l’estat espanyol. "Les gramàtiques són llibres i la majoria de les vegades quan les podem trobar, estan en format PDF. En alguns altres casos, han presentat alguna novetat, però circumscrita més a l’estètica. Són pàgines web que permeten una consulta més bonica, però ni tan sols més àgil. Realment aplicacions gramaticals com el Gramàtic-On, que a banda té una complicació afegida que és unir dues gramàtiques en una mateixa plataforma de consulta i vincular-la a tots els conceptes i al Diccionari, no n’hi ha", insisteix el cap de la unitat de recursos lingüísticotècnics.

Encara és prompte per a fer una anàlisi sobre el tipus de consultes que han realitzat els usuaris en aquestes dues setmanes, però com apunta Lacreu hi ha qüestions que sempre han generat molts dubtes, com ara l’ús de les majúscules, la caiguda de preposicions, la reducció dels accents diacrítics o l’ús de la dièresi.

A les 10.000 consultes realitzades a través del Gramàtic-On, cal afegir els vuitanta milions que s’han fet ja a través del Diccionari normatiu valencià. "Ja teníem una clara consciència que els diccionaris havíem de ser consultats a través dels recursos informàtics perquè foren accessibles a la major part de la ciutadania. I això ha passat amb el Diccionari, que des que va eixir l’edició digital en 2014, té una mitjana d’unes 50.000 consultes al dia, que és una barbaritat". Aquestes xifres, demostren, a parer de Lacreu, que l’AVL ha sabut connectar amb les necessitats de molts usuaris. "Sabem que és difícil, però en aquest cas concret és la mostra fefaent que el que hem fet resulta utilíssim per a les necessitats de moltes persones. I sobretot, ens dona molta satisfacció saber que molts usuaris de la llengua tenen en l’Acadèmia la seua referència per a resoldre qualsevol dubte", explica Lacreu.

Acadèmia 3.0

Tots aquests avanços pel que fa a l’ús de les tecnologies són senya d’identitat de l’entitat presidida per Ramon Ferrer. "El fet d’haver nascut en el segle XXI ens ha donat una perspectiva de la necessitat d’actuar en el món digital. Una cosa i l’altra van lligades. Cal elaborar uns productes que entenguen les necessitats del conjunt de la societat valenciana, però a més cal fer-los arribar, facilitar-ne l’accés. No sols hem construït alguns elements prou nous per a poder consultar de maneres diverses el contingut, sinó que també hem introduït una cosa ,que no dic que siga única, però que sí que ha suposat un esforç important, com és introduir els registres sonors associats a cada paraula. Això en el cas del valencià, és molt important per a facilitar que tots aquells que volen aprendre a parlar valencià, sentint el so puguen aprofitar per a conéixer el valencià", reconeix Lacreu.

A més, també està a l'abast de la ciutadania, el CIVAL que és el corpus informatitzat del valencià, amb més de 15.000 documents que van des del segle XIII fins al segle XXI. "És a  dir, estem actualitzant constantment i això dona una perspectiva molt global de la llengua", fa el tècnic amb una dilatada trajectòria en el camp de la llengua.

De fet, l’AVL continua amb nous projectes i ara sobre la taula està la proposta per a connectar el Diccionari amb la Gramàtica. "Aprovat ja està, però costarà encara uns anys. A més, també tenim previst complementar el Diccionari amb les traduccions al castellà i l’anglés. La informàtica és tot un món que permet universalitzar els coneixements i hem de seguir en eixe camí", rebla el responsable del Gramàtic-On.

Destacats