El Consell impulsarà actuacions per a preservar i potenciar els valors culturals i patrimonials de les Falles

Guardar

MrCarlos 11
MrCarlos 11

El Ple del Consell ha aprovat una declaració institucional amb motiu de la inscripció de les Falles en l'inventari de Béns com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco. Aquesta declaració institucional reflecteix el compromís de la Generalitat per preservar i potenciar els valors de les festes populars valencianes.

Amb aquesta declaració, la Generalitat es compromet a preservar i potenciar els valors culturals i patrimonials de les Falles, com ara els monuments, la indumentària, la ritualitat, l'associacionisme, la música i la pirotècnia, així com vetllar pel manteniment del valencià com a llengua de la festa.

A més, el Govern valencià donarà suport a totes les activitats que aporten continuïtat a la Festa de les Falles, concebudes com una tradició que cal conservar i transmetre com a patrimoni de tots els valencians i valencianes i, des d'ara, de tots els ciutadans i ciutadanes del món.

D'altra banda, el Consell es compromet a exigir-se la responsabilitat de la protecció de la Festa de les Falles, especialment la seua implicació social, els oficis relacionats amb la festa, singularment el d'artista faller, el de seder, el d'orfebrer i d'altres, però també la Ciutat de l'Artista Faller i els museus lligats a la festa. En definitiva, tot el patrimoni que aporta sentit als valors culturals de la Festa de les Falles.

D'aquesta manera, el Consell se suma al reconeixement internacional d'una festa de la qual s'ha destacat la creativitat en les arts i els oficis dels monuments, el seu caràcter de festa popular i participativa, el manteniment d'una rica ritualitat i una generosa indumentària tradicional, així com la simbiosi entre la música, el foc i la pirotècnia.

Tal com figura en la declaració, la nova situació que es deriva de la declaració de la Festa de les Falles com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat ha de comportar, així mateix, ajudes pel que fa a la conservació, difusió i catalogació de tot el patrimoni vinculat a les Falles, quant a la dinamització econòmica i turística d'una festa que constitueix un element identitari important de la cultura popular valenciana.

Arxivat a:

Destacats