El circuit de la música valenciana Sonora completa la seua programació

El circuit se celebrarà entre octubre de 2019 i febrer de 2020 en diferents localitats de la Comunitat Valenciana

Guardar

IMG_7282
IMG_7282

Sonora, el circuit de la música valenciana ja compta amb una programació completa. La secretaria autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, i la directora adjunta de Música i Cultura Popular de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), Marga Landete, han presentat aquest matí els concerts que es realitzaran aquesta temporada. «Un dels objectius és desestacionalitzar l'oferta musical i que puga haver una oferta més enllà de l'època estival», ha explicat Tamarit. Per això, les actuacions tindran lloc entre octubre de 2019 i febrer de 2020 en diferents localitats de la Comunitat Valenciana.

sonora La secretaria autonòmica de Cultura i Esport, Raquel Tamarit, i la directora adjunta de Música i cultura Popular de l'IVC, Marga Landete, acompanyades d'alguns músics del Sonora

La iniciativa naix de la voluntat de l'Institut Valencià de Cultura que pretén crear una plataforma estable i regular des de la qual els artistes valencians puguen mostrar els seus treballs en sales públiques i privades i, per tant, puguen donar-se a conèixer. «L'objectiu és que artistes i treballadors de la indústria musical puguen viure d'això», ha explicat Landete. Per aquesta raó, s'ha destinat un pressupost de 75.000 euros que facilitarà als intèrprets la seua actuació en diferents localitats.

El cartell, dissenyat per Carla Fuente, és un retrat del significat del festival. En ell es veuen diferents estils de la música valenciana els quals conformen Sonora, un festival musical tot el món té cabuda. Per aquesta raó, Landete, tal com ha explicat la secretaria autonòmica, ha realitzat un gran treball per intentar que la paritat entre homes i dones estiga present en la programació. «L'objectiu final és que els noms dels nostres artistes i grups siguen coneguts», ha expressat Tamarit.

L'oferta que ofereix el Sonora agrupa 30 grups i solistes valencians que actuaran en diferents localitats de la Comunitat on no és habitual una programació musical estable. «Fem un recorregut per bona part del territori valencià on els artistes puguen treballar en bones condicions», ha explicat Landete. Ciutats com Gandia, Castelló Alacant o pobles més menuts com Aielo de Malferit o Pedreguer seran algunes de les localitzacions que acollirà Sonora.

sonora cartell Cartell del circuit de la música valenciana Sonora

Part de la programació està composta per guanyadors o finalistes dels I Premis Carles Santos de la Música Valenciana, organitzats per la Generalitat Valenciana, que van tindre lloc en novembre de 2018. Entre ells trobarem noms com Dani Miquel que captivarà el Palau d'Altea el 31 d'octubre amb el seu disc «Bruixes». També participaran el 24 de gener Sedajazz Big Band Compedium «una proposta molt nombrosa i recomanable», segons Landete, i que va guanyar el guardó al millor disc de jazz.

A més, també hi haurà moment perquè els més menuts gaudisquen de la música el 23 de febrer a Aielo de Malferit amb Canta Canallai Trobadorets, finalistes de la categoria de «per a xiquets i xiquetes». I, per descomptat, un certamen musical valencià no podia oblidar-se'n de les seues tradicionals bandes de música. «Botifarra a banda» serà l'encarregada el 7 de febrer en el Teatre Principal de Requena d'apropar als assistents les harmonies dels instruments de vent i percussió.

Tal com ha informat la secretaria autonòmica, es té prevista una nova edició del Sonora per a l'any vinent. En aquesta també participaran guanyadors i finalistes dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana que celebra la seua segona edició i de la que podrem conéixer els noms dels finalistes el mes vinent. «Esperem que aquesta iniciativa arrele amb força perquè els músics estan fent un gran treball», ha conclòs Tamarit.

Fira Trovam

La secretaria autonòmica de Cultura i Esport ha volgut destacar que, a banda dels premis i el Sonora, la Fira Valenciana de la Música Trovam és un esdeveniment musical que també ajuda a conéixer la música de la nostra terra. Se celebra anualment a Castelló de la Plana i aquest any celebra la seua sisena edició entre el 7 i 10 de novembre. «És un esdeveniment consolidat i valorat pel sector», ha afegit Tamarit, i és que no només es realitzen actuacions en directe, sinó que també hi ha lloc per als per als debats i conferències que tractaran temes relacionats amb la música.

Tanmateix, el punt clau de Trovam seran les actuacions musicals que es realitzaran en diversos espais públics de la ciutat com l'Auditori, el Teatre Principal o la plaça Major. León Benavente, El Diluvi o Tesa són alguns artistes que participaran en la Fira. Però, a més, també repetiran alguns intèrprets del Sonora com Pau Alabajos o Júlia i Clara Andrés.

Gran part dels concerts seran gratuïts fins a completar aforament excepte en els casos de Pau Alabajos amb la Banda Municipal de Castelló, León Benavente, Carles Dénia i Marca Aranda i Feliu Ventura en els que s'hauran de reservar les entrades.

Destacats