Ajudes, concerts i una formació pròpia: la Diputació avança en un projecte musical propi

Ricardo Gabaldón assegura que l'objectiu és acompanyar a les bandes de música valencianes no solament amb ajudes, sinó també amb l'impuls de concerts dins i fora de València i amb aquesta nova formació

Guardar

Lira Saguntina en una edició anterior del Certamen de Bandes de Música
Lira Saguntina en una edició anterior del Certamen de Bandes de Música

La Diputació de València avança en la posada en marxa d'un projecte musical propi. A més de les convocatòries d'ajudes o els cicles de concerts que organitza o promou, entre ells el certamen provincial de bandes, ara fa un pas més amb la creació d'una banda de música jove pròpia que tractarà de reforçar un dels segells més característics de la cultura valenciana.

Ricardo Gabaldón, diputat provincial de Bandes de Música, ha fet este anunci en la segona i última jornada del Certamen de Bandes de la Diputació de València, que es va celebrar este cap de setmana de nou en el Palau de la Música. Un escenari ideal per a això, en reunir intèrprets professionals i amateurs, directors i directores i tot el sector de les societats musicals que van acudir per a gaudir d'este concurs i conéixer el resultat en la seua 57a edició.

"Reforçar els senyals d'identitat"

Gabaldón és precisament el primer responsable únic de Bandes de Música de la institució provincial, ja que en anteriors legislatures esta àrea quedava integrada en Cultura. El nou equip de govern, liderat pel 'popular' Vicente Mompó, ha donat un caràcter diferenciat a les accions destinades a estes agrupacions, d'igual forma que ja feia amb l'àrea de Teatres i Escalante, que enguany es troba en la seua 38a temporada.

Així, en declaracions a València Extra abans d'este anunci, el mateix Gabaldón va assenyalar que l'objectiu és "acompanyar a les bandes de música, tant amb l'aportació de recursos econòmics com en l'organització d'esdeveniments musicals tant al llarg de la geografia valenciana com fora d'ella".

Presentació del Certamen de Bandes de la Diputació de València 2024 (Abulalia)
Presentació del Certamen de Bandes de la Diputació de València 2024 (Abulalia)

"Volem que isquen fora de València. Estem treballant perquè, per exemple, les guanyadores del Certamen de Bandes a més del premi puguen fer un viatge on mostren què és una banda de música valenciana, i que nosaltres des de la Diputació els acompanyem. El nostre objectiu és ajudar-los a trobar destins on elles siguen les protagonistes", explica el diputat.

En això se centra la campanya 'Excel·lent, música de banda', amb 2 milions d'euros de pressupost. Compta amb diferents modalitats de subvenció, des de la celebració de concerts fins a les ajudes per a contribuir al funcionament dels centres docents de les diferents societats, passant pel finançament en la compra de partitures, instruments i accessoris electrònics per a les escoles, i la realització d'un concert fora de la província per a cadascuna de les agrupacions guanyadores del certamen provincial de bandes.

"Pots viatjar i conéixer altres cultures, però en altres països no trobaràs alguna cosa similar a esta. Que en cada poble hi haja una banda o fins i tot vàries, és una cosa única. No concebem una festa sense una banda, una inauguració on no hi haja música en directe... és una manifestació cultural única que hem de protegir i impulsar", assenyala Gabaldón.

Pròxim repte: crear una banda de música jove pròpia

El pròxim repte de la institució provincial és crear una banda de música jove pròpia perquè, segons ha valorat el responsable, "la Diputació i els músics valencians mereixen que entre tots formem una jove banda que contribuïsca a difondre la cultura i la música, que és un dels nostres principals senyals d'identitat".

Músics de la Banda de l'Agrupació Musical l'Amistat de Quart de Poblet
Músics de la Banda de l'Agrupació Musical l'Amistat de Quart de Poblet

Gabaldón ha avançat de moment que la formació juvenil "es posarà en marxa de manera immediata, amb la selecció dels joves músics que formaran la banda de la Diputació de València", en paral·lel a un cens de músics valencians, de dins i de fora de la província de València, en el qual també treballarà la delegació que dirigix el diputat, que ha reiterat així l'objectiu d'"acompanyar a les nostres societats musicals i als nostres músics durant tot l'any, ajudant-los a organitzar concerts a les nostres comarques, però també a nivell nacional i internacional".

En este sentit, la delegació de Bandes de Música de la Diputació treballa en l'organització de desenes de concerts per a "projectar la labor de les bandes més enllà del certamen provincial que celebrem cada any, i que continuarem impulsant amb l'increment dels premis i incentius que servisquen de revulsiu al concurs, com enguany ha sigut el ganxo de tornar al Palau de la Música i una major quantia econòmica per als guanyadors".

"Una carta extraordinària de presentació"

La Diputació de València va celebrar este 27 i 28 d'abril la 47a edició del Certamen Provincial de Bandes de Música tornant, cinc anys després, al Palau de la Música, amb més de 600 intèrprets passant per l'escenari i ocupant totes les seccions d'esta cita. "És una explosió d'alegria, de música, una carta extraordinària de presentació de la nostra terra", valora Ricardo Gabaldón.

En la secció Quarta es va imposar la Unió Musical Centre Històric de València amb un primer premi i menció d'honor, mentres que l'Agrupació Musical l'Amistat de Quart de Poblet triomfava en secció Primera amb 94,75 punts, primer premi i menció d'honor del jurat. D'altra banda, la Banda Simfònica d'Ontinyent 'Tot per la Música' va guanyar en la secció Tercera, i la Societat Musical Santa Cecilia de Chelva, amb 96 punts, va obtindre el primer premi i menció d'honor en la secció Segona.

Quant als premis especials dels patrocinadors del certamen, la Unió Musical Centre Històric de València, l'Agrupació Musical l'Amistat de Quart de Poblet, la banda juvenil de l'Ateneu Musical del Port de València i la Societat Musical Santa Cecilia de Chelva es van emportar el premi a la millor interpretació de les peces obligatòries, concedits per Neomúsica i Musical Campos. D'altra banda, el tuba solista de l'Agrupació Musical l'Amistat de Quart de Poblet es va emportar el premi al millor solista del certamen, amb la col·laboració d'UME – Unió Musical Espanyola.

Destacats