La Diputació de València rellança el seu Certamen de Bandes de Música amb participants en totes les categories

Guardar

Presentació del 47 Certamen de Bandes de la Diputació

La Diputació de València ha presentat este dimecres la 47a edició del seu Certamen de Bandes de Música, un esdeveniment consolidat que s'ha convertit en una cita ineludible del calendari bandístic a la província. El responsable d'Administració General i Bandes de Música, Ricardo Gabaldón, ha destacat entre les novetats “el retorn al Palau de la Música, un escenari emblemàtic que tornarà a acollir el certamen cinc anys després”. Serà el cap de setmana del 27 i el 28 d'abril.

En paraules de Gabaldón, “enguany rellancem un concurs musical que feia temps que no comptava amb participació en totes les seues categories”, i que en el seu mig segle de vida “ha reconegut el treball de centenars de societats que custodien l'excel·lència musical valenciana i catalitzen el teixit associatiu cultural i social dels nostres pobles”. Un reconeixement que “visibilitza a estes bandes i fomenta la seua projecció dins i fora de la província”, ha afegit el diputat, el qual considera que “la bona música ens fa més feliços i ens ajuda a tots”. Música com la de les bandes valencianes, i la del quartet Ella Sax, amb Virtu, Jane, Paula i Gema amenitzant l'acte de presentació del Certamen.

La delegació de Bandes de la Diputació de València que encapçala Gabaldón ha explicat els detalls d'un Certamen que està dividit en quatre seccions, que van de Primera a Quarta en funció del nombre de músics que integra cada banda. Així, en la Secció Primera, que és la més nombrosa, participen fins a 90 persones, en la Secció Segona fins a 70, no més de 50 en la Secció Tercera i un límit de 40 en la Secció Quarta. La prova consistirà enguany en la interpretació de dos obres per cada banda, una obligada i una altra de lliure elecció.

En este sentit, “una altra de les claus del Certamen de Bandes de la Diputació és la promoció de les composicions valencianes, que tractem que tinguen un protagonisme especial en el repertori que proposem a les agrupacions musicals com a peces d'obligada interpretació”, apunta Gabaldón. Estes obres seran ‘Terra de conquestes’, d'Enrique Cárcel Villalba, per a la Secció Primera; ‘Cançons de la meua terra’, de Ferrer Ferran, una nova composició que estrenaran les bandes de la Secció Segona; ‘El camino del Santo Grial’, d'Eduardo Nogueroles, per a la Secció Tercera; i ‘Tresors valencians’, de Jordi Peiró Marco, també de nova composició, per a les bandes de la Secció Quarta.

Ordre d'actuació

Segons el resultat del sorteig celebrat el 26 de gener, el dissabte 27 d'abril a la vesprada la Unió Artística Musical de Montroi serà la primera a actuar de la Secció Primera, seguida de l’Agrupació Musical l’Amistat de Quart de Poblet. El diumenge 28 a la vesprada, serà el torn de la Secció Segona, que començarà amb l’Agrupació Artístic Musical Santa Bàrbara de Piles, a continuació de la qual actuaran la Societat Musical l’Entusiasta de Benifairó de la Valldigna i la Sociedad Musical Santa Cecilia de Chelva.

La Secció Tercera tindrà lloc el diumenge 28 al matí, i en ella participaran l'Associació ‘Música Jove’ de València, la Banda Simfònica d’Ontinyent ‘Tot per la Música’, i l'Ateneu Musical del Port de València (Banda Juvenil), en este ordre. Finalment, la Secció Quarta, que inaugurarà el certamen el dissabte 27 al matí, s'obrirà amb la interpretació de l’Associació Amics de la Música de Benifaió, seguida per les actuacions de CIM Banda de Música de Torrefiel, i la Unió Musical Centre Històric de València.

Ricardo Gabaldón, acompanyat pel cap del servei de Cultura, Josep Vidal, i el president provincial de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat, Joan Bocanegra, ha volgut “agrair a totes les bandes la seua participació en el certamen” i els ha desitjat “tota la sort del món per a fer-lo tan bé com siga possible i demostrar la fortalesa que continua tenint la nostra música hui dia”. Gabaldón ha posat en valor igualment el treball que exercix la Federació de Societats Musicals de la Comunitat, i ha avançat que la Diputació “potenciarà la col·laboració amb altres administracions perquè les bandes guanyadores puguen actuar fora de la província”.

Premis i cartell

Quant als premis d'esta edició, la banda que aconseguisca la major puntuació en la secció primera rebrà 5.500 euros; 4.500 euros la guanyadora de la secció segona; 3.500 la vencedora en tercera; i 2.500 euros per a la banda amb la millor puntuació en la secció quarta. En el cas que, a més, s'aconseguisca la menció d'honor, les quanties abans referides seran de 6.500 euros per a la secció primera; 5.500 euros per a la secció segona; 4.500 euros per a la secció tercera; i 3.500 euros per a la secció quarta.

A això cal afegir la inclusió de dos nous premis. Un de 500 euros als guanyadors de cada secció en l'apartat d'obra obligada, amb la col·laboració de Musical Campos i Neomúsica; i un altre de 700 euros al millor solista de tot el certamen, amb la col·laboració d'UME. A més, Clement Pianos participa amb la cessió gratuïta del piano que s'emprarà en esta edició.

Finalment, el cartell de la 47a edició del Certamen provincial de Bandes és obra del dissenyador gràfic Vicent Ramon Pascual Giner. Vicent Ramon és natural de Bocairent i ha deixat la seua petjada en les Biennals de Bolívia, Mèxic i l'Equador. També ha fet treballs per a la Mostra de València, la Fira de Gandia, el Carnestoltes de Las Palmas de Gran Canaria i les Festes de Burgos, entre altres.

Destacats