El Consorci de Museus reuneix en una publicació els resultats de Cultura Resident de 2018 a 2020

El CMCV presenta la publicació i les bases actualitzades per a l’edició de 2023 de la convocatòria de residències artístiques Cultura Resident

Guardar

Presentació del Catàleg de Cultura Resident
Presentació del Catàleg de Cultura Resident

El Consorci de Museus va reunir ahir tots els creadors i creadores que han participat en les últimes edicions del seu programa de residències artístiques Cultura Resident, en la presentació del catàleg que recull els projectes de producció, mediació cultural i investigació artística desenvolupats entre 2018 i 2020 a Alacant, València i Castelló, així com les residències internacionals realitzades en col·laboració amb centres culturals i artístics d’altres països i una sèrie de converses amb altres projectes independents impulsats pel CMCV en què es reflexiona sobre diversos temes relacionats amb la creació artística i la gestió cultural.

Durant l’acte, que es va celebrar a la sala Refectori del Centre del Carme a València, el director del CMCV, José Luis Pérez Pont, junt amb l’equip responsable de la coordinació del projecte, va presentar la publicació i els projectes seleccionats per a 2022 i va donar a conéixer les bases actualitzades per a la pròxima edició del programa, que se celebrarà en 2023, reprenent el seu calendari pre COVID. D’aquesta manera, les residències de la pròxima edició del programa es desenvoluparan a la primavera, entre febrer i juliol, la qual cosa afavoreix la realització de projectes que necessiten més hores de llum o on la climatologia hivernal és un hàndicap.

Cultura Resident és el programa de residències de creació posat en marxa en 2017 pel Consorci de Museus amb l’objectiu d’enfortir el teixit cultural valencià i impulsar la creació contemporània, facilitant temps, espai, acompanyament i recursos econòmics a creadores i creadors per al desenvolupament del seu treball.

Cultura Resident és el primer programa públic de residències de creació posat en marxa a la Comunitat Valenciana, fa ja sis anys. Des de llavors, cada any proporcionem espai, temps i recursos per a donar suport al treball de creadores i creadors i hem augmentat la nostra aposta per donar suport al pensament i la creació artístics en tots els seus vessants, abastant disciplines diferents a través de la investigació, la mediació cultural, la producció artística i la gestió cultural. 

En paral·lel a aquesta estructura, des de Cultura Resident se secunda també una sèrie d’iniciatives locals d’entitats de caràcter independent tant en entorns urbans com rurals, que treballen amb formats de residència i amb les quals es genera una col·laboració més enllà de l’economia, compartint públics, sabers i articulant calendaris. “Amb aquest projecte, a més, activem el territori, fomentem les relacions internacionals i projectem els nostres artistes a l’estranger”, afirma el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

Més de 30 projectes i converses amb agents independents en una cuidada edició

La publicació ‘Cultura Resident 2018-2020’ reuneix més de 30 projectes desenvolupats entre 2018 i 2020 en les àrees de València, Castelló i Alacant, així com en les residències internacionals, en una cuidada edició amb disseny de Josep Lozano Añón.

El catàleg inclou, a més, una sèrie de converses amb agents de l’àmbit de les residències, pertanyents a entitats independents, però amb projectes coproduïts pel Consorci de Museus, tant en entorns urbans com rurals, com Co_Net Art (Castelló de la Plana), IDENSITAT (València, Castelló, Alacant), Graners de Creació (província de València), Enclave Land Art (Vall de Gallinera, Alacant i Piedra Papel Tijera ALC - Alacant). En les seues intervencions, els responsables d’aquests projectes reflexionen sobre les estructures de col·laboració i treball cultural, l’enfortiment de la xarxa artística o les residències com a format de creació i gestió.

15 projectes seleccionats en 2022

Per a l’edició de 2022, Cultura Resident ha seleccionat un total de 15 projectes d’investigació, mediació cultural, producció artística i gestió cultural, que ja s’estan desenvolupant en diferents punts del territori valencià: València, Bocairent, Castelló de la Plana i Alacant, així com a Madrid, Praga i Santiago de Xile.

El programa de 2022 compta amb la col·laboració de Planta Alta - hablarenarte (Madrid), Ajuntament de Bocairent, Museu de Belles Arts de Castelló, Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, Centre Cultural d’Espanya a Santiago de Xile, Meet Factory (Praga) i Centre del Carme Cultura Contemporània a València, on es desenvolupen els projectes.

Bases actualitzades per a 2023

Per a l’any 2023, el Consorci de Museus actualitza les bases del programa ‘Cultura Resident. Programa de Residències de Creació’ i presenta tres noves convocatòries locals públiques a les comarques de València, Alacant i Castelló amb una dotació total de 95.620 euros.

El programa torna al seu calendari original, previ a la pandèmia, amb el propòsit de desenvolupar les residències de creació entre primavera i estiu de 2023. A més, les residències internacionals s’independitzen de les locals amb l’objectiu d’impulsar cada una de les convocatòries i reforçar els seus acompanyaments.

En les tres convocatòries de 2023 se seleccionaran 13 propostes en total: quatre projectes d’investigació a desenvolupar a Castelló de la Plana; dos de mediació cultural a València, i set de producció artística que es repartiran entre Alacant i la localitat castellonenca d’Almedíjar, gràcies a la col·laboració de l’Espai de Trobades Rurals La Surera, a la comarca de l’Alt Palància.

El termini per a presentar propostes ja està obert i finalitza el pròxim 14 d’octubre. La informació i formularis d’inscripció de les diferents convocatòries poden consultar-se en Consorci de Museus. A partir d’aquesta data, un jurat avaluador format per comissaris independents, artistes i directors de centres de reconegut prestigi seleccionaran les propostes que es desenvoluparan a partir de la primavera de 2023.

Destacats