El Consorci de Museus celebra la tercera trobada estatal de la Xarxa PLANEA d’Art i Escola

Guardar

Tercera trobada estatal de la Xarxa PLANEA d’Art i Escola
Tercera trobada estatal de la Xarxa PLANEA d’Art i Escola

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha reunit més de 60 docents i agents culturals i educatius d’Andalusia, Comunitat de Madrid, La Rioja i la Comunitat Valenciana en la tercera trobada estatal de la Xarxa PLANEA d’Art i Escola, celebrada al Centre del Carme. La trobada va comptar amb la presència de Reis Gallego, directora general d’Innovació Educativa i Ordenació de la Generalitat Valenciana; el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, i representants de la Fundación Daniel y Nina Carasso. 

PLANEA és una iniciativa estatal dissenyada i impulsada per la Fundación Daniel y Nina Carasso, en col·laboració amb ZEMOS98 (Andalusia), Pedagogías Invisibles (Madrid) i el màster PERMEA del Consorci de Museus (Comunitat Valenciana). El CMCV és un dels tres nodes territorials en què s’articula la xarxa, l’objectiu de la qual és expandir i generalitzar pràctiques transformadores d’art i escola.

Durant la trobada s’han presentat els resultats de l’informe d’avaluació del curs 2021-22, en què s’ha arribat a 200 centres escolars, amb una elevada satisfacció per part de l’alumnat i professorat participant. 

“El Consorci de Museus compta amb una línia de treball permanent en l’àrea d’educació amb projectes que vinculen art i escola. La col·laboració amb la Xarxa PLANEA s’emmarca en aquesta línia, arribant a més de sis mil alumnes de més de 60 centres públics de tota la Comunitat Valenciana el curs passat, amb una inversió de 195.000 euros. L’art i la cultura contemporània són un pilar fonamental en l’educació, que contribueix de manera específica a la creació de nous imaginaris i narratives, de pensament crític i de noves sensibilitats”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

L’informe d’avaluació del curs 2021-22 revela un elevat grau de satisfacció per part de l’alumnat, els docents i els equips motors que han participat en el qüestionari. En concret, l’alumnat ha atorgat una puntuació mitjana de 8,17 sobre 10 a les activitats de la xarxa en els centres educatius. 

Les veus de docents participants en el mostreig assenyalen aspectes rellevants sobre l’abast de PLANEA en els centres, com la integració curricular amb les actuacions d’art i escola i la participació de famílies i de públic en general. 

El nivell de recomanació dels membres de la xarxa a altres centres és també alt, amb un 8,90 de valoració mitjana, assenyalant que l’impacte més clar de PLANEA en els seus centres es reflecteix en la millora de les actituds i del desenvolupament emocional del seu alumnat.
 
Els equips motors dels centres PLANEA expressen en el qüestionari el seu nivell de satisfacció respecte a qüestions vinculades amb la gestió de la xarxa, destacant l’oportunitat per a la reflexió i l’aprenentatge que generen les actuacions desenvolupades per la xarxa, els agents col·laboradors i els centres i l’eficaç resposta de PLANEA a les necessitats dels centres. 

Segons es desprén de l’avaluació feta, PLANEA representa per a cada centre pilot una oportunitat de millora educativa, un espai de possibilitat, ja que els projectes i les actuacions els permeten experimentar amb obertura i flexibilitat diversos enfocaments i temes d’interés en què les pràctiques artístiques es posen al servei de l’aprenentatge de l’alumnat, de la millora dels espais del centre, de la formació i el desenvolupament professional docent i de l’enfortiment del centre educatiu amb el seu entorn. 

Destacats