El Centre del Carme convida a reflexionar sobre les maneres de consum amb el seu nou programa d’educació i mediació

El col·lectiu Pedagogías Invisibles presenta el pla de mediació previst per als mesos d’octubre a desembre

Guardar

Mediador del CCCC
Mediador del CCCC

El Centre del Carme presenta l’agenda trimestral del seu nou programa d’educació i mediació, que ha sigut conceptualitzat i serà desenvolupat pel col·lectiu Pedagogías Invisibles, seleccionat el mes de setembre passat mitjançant un procés de licitació pública. Aquest nou programa d’educació i mediació cultural proposa generar espais dins del CCCC per a poder retrobar-se, recalibrar i reconstruir.

Partint del concepte ‘I ara, què?’, Pedagogías Invisibles ha confeccionat un programa complet, dinàmic i versàtil per al curs 2022-2023 que cada trimestre se submergeix en qüestions més específiques a través de les diferents activitats i trobades proposades pel col·lectiu.

Així, durant els mesos d’octubre, novembre i desembre es treballarà sobre el concepte de consum i tot el que suposa per a la societat actual. De gener a abril el programa se centrarà en les maneres que tenen les persones de relacionar-se i, finalment, els mesos de maig i juny el tema central seran els aprenentatges.

“La mediació cultural és, des de fa sis anys, una de les principals línies de treball que impulsem en el Centre del Carme, al qual ara se sumen el talent i la proposta de valor de l’equip de Pedagogías Invisibles. Durant aquest curs escolar, convidem totes les persones que vinguen al CCCC a reflexionar sobre temes tan rellevants i contemporanis com el consum, les relacions o l’aprenentatge a través de l’art i la cultura”, assenyala el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont.

‘I ara, com consumim?’

Partint sempre del lema central del curs ‘I ara, què?’, l’equip de mediació del Centre del Carme centrarà les activitats d’octubre a desembre en el consum, amb el títol ‘I ara, com consumim?’.

ots els dijous i dissabtes de 12.00 a 13.00 i de 18.00 a 19.00 hores se celebrarà l’activitat ‘On està el meu pot de cigrons?’ en el punt de mediació del Centre del Carme situat en el claustre gòtic al costat de la Sala Refectori. L’activitat, que empra com a escenari l’exposició ‘Jaime Hayon. InfinitaMente’, reflexiona sobre el consum d’objectes i els usos d’aquests, i mostra com, malgrat ser un acte trivial que es dona tots els dies, consumir ha modelat les vides de les persones a través de la cultura i de la imaginació. L’activitat és gratuïta i per a tots els públics.

Els diumenges de 12.00 a 13.30 hores i també de manera gratuïta i sense límits d’edat, el taller intergeneracional ‘Desitge necessitar-ho’ serà una oportunitat perquè totes les persones que hi participen es coneguen millor.

De dimarts a divendres d’11.00 a 13.00 hores, el Centre del Carme realitzarà tallers pensats per a segments específics de població.

‘Una samarreta, mil destins’, dirigida a persones amb discapacitat, té com a propòsit respondre qüestions sobre la possibilitat d’allargar la vida de la roba o de crear nous objectes a partir d’una peça, generant una peça col·lectiva com a resistència anticonsum i visibilitzant, així, altres maneres de fer i consumir.

Per a les classes d’Educació Infantil es proposa la visita taller ‘Amb un pal i un cércol, construeix alguna cosa estranya’, en què es proposa fer un recorregut pel Centre del Carme a la recerca de peces per a jugar que permeten als i les alumnes descontextualitzar els objectes i atorgar-los un altre significat.
‘Dis-me què tens en el teu estoig i et diré qui eres’ és una activitat concebuda per a estudiants de Primària que pretén treballar el disseny i com s’han modificat objectes quotidians i ‘a priori’ sense gènere per a convertir-se en materials als quals s’ha atorgat un rol segons el gènere masculí o femení.

Per a Secundària i Batxillerat, l’activitat ‘Fem un Marie Kondo’ proposa reflexionar sobre els hàbits de consum, la necessitat de posseir i acumular com a maneres d’aparentar i la manera que té la joventut de reconéixer-se dins d’un grup. L’activitat inclou la visita a l’exposició ‘Jaime Hayon. InfinitaMente’ per a conéixer i pensar en la relació entre el disseny i la moda com a instruments que funcionen per a crear una necessitat.

Per a les persones sèniors, el programa proposa l’activitat ‘Intercanvi d’esqueixos’, en què es pretén formar un grup de treball obert, democràtic i participatiu que cada dimarts a la vesprada es reunirà en el claustre gòtic del Centre del Carme per a dialogar, pensar i proposar diferents propostes i activitats. Totes les trobades són d’accés gratuït, i per a la primera trobada l’única cosa que s’ha d’aportar és un esqueix de planta.

El Centre del Carme també compta amb una sèrie d’activitats puntuals per a tots els públics que se celebraran en dates concretes.

El dissabte 22 d’octubre d’11.00 a 12.30 hores, ‘Hay-Onanadas’ proposa un recorregut per diferents establiments del barri del Carme per a identificar i analitzar l’impacte que té l’hiperconsum i les sensacions que provoca al consumidor i consumidora.

El dissabte 29 d’octubre, de 17.00 a 21.00 hores, ‘How to ask, how to party’ ofereix a joves d’entre 15 i 18 anys l’oportunitat d’omplir el museu de joc, festa i diversió. Serà a través d’una ‘task party’, que consisteix en una acció artística en un espai determinat on mitjançant diferents activitats molts desconeguts es connectaran entre si.

Els dies 17 de novembre, 15 de desembre, 19 de gener, 16 de febrer, 23 de març, 20 d’abril i 11 de maig se celebrarà ‘I ara, com vull que siguen les meues classes?’, un laboratori per a docents d’experimentació a través de les arts. L’objectiu d’aquesta iniciativa és dissenyar, testar, comentar, col·laborar i transformar la pràctica de la docència partint de principis com la creativitat, el pensament visual, el procés experimental i la mediació cultural.

“A pesar que el confinament va generar uns certs canvis en els nostres hàbits de consum, enfocats sobretot a l’àmbit digital; la manera en la qual consumim productes, persones, experiències o entreteniment és insostenible des de fa molt més temps del que volem reconéixer. Toca replantejar-se com estan construïts els nostres hàbits de consum i a partir d’ací començar a treballar en els canvis que volem dur a terme”, assenyalen des del col·lectiu Pedagogías Invisibles.

Sobre Pedagogías Invisibles

El col·lectiu Pedagogías Invisibles es va crear l’any 2009 amb la intenció d’explorar les clivelles que hi ha en el camp de l’art i l’educació; a més del seu potencial per a la transformació social. A pesar que els inicis van estar marcats per l’àmbit teòric, l’any 2011 va augmentar la necessitat de posar en pràctica les qüestions que estaven abordant conceptualment i van trobar en l’àmbit de la no formalitat −i, en concret, en la pràctica educativa dins dels centres d’art− un espai idoni en què experimentar, investigar, poder errar i promoure noves maneres de fer i pensar en l’àrea. Des de llavors, la mediació cultural ha sigut una de les principals ocupacions del col·lectiu.

Pedagogías Invisibles compta en l’actualitat amb un equip de mediació integrat per professionals que s’han format en el màster PERMEA −Programa experimental en mediació i educació a través de l’art− del Consorci de Museus i la Universitat de València, que en l’actualitat ja ha iniciat la cinquena edició i que presenten una trajectòria molt interessant en el camp de l’art i l’educació. Olaia Pérez Merchán, John Mario Céspedes Escobar, Patricia Chamorro i Alejandro Ocaña són les quatre persones que conformen l’equip.

Destacats