A Espanya també va haver-hi holocaust i des de la Delegació de Memòria Històrica s'està lluitant perquè es reconega

En el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, la diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, reivindica el reconeixement a les víctimes del feixisme a Espanya i destaca que des de la Delegació que encapçala es treballa per elles amb el lema de “veritat, justícia i reparació”

Guardar

rosa-perez-foto_abulaila
rosa-perez-foto_abulaila

La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha expressat coincidint amb el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l'Holocaust, el seu “reconeixement a les víctimes del feixisme a Alemanya i altres països, i també a les del nostre”.

“Hui commemorem la memòria tant de les víctimes del nazisme, com de les de el ‘holocaust espanyol’, en paraules del prestigiós historiador i hispanista Paul Preston”, ha afirmat la vicepresidenta quarta de la Diputació.

Pérez Garijo, que ha rebut aquesta setmana a diverses personalitats de l'àmbit de la Memòria Històrica amb motiu de l'exposició “Els ‘xiquets de la Guerra’ expliquen la seua vida, expliquen la teua història”, ha destacat que hi ha “víctimes del feixisme que també mereixen reconeixement a Espanya, i per totes elles treballem des de la Diputació”.

“És una vergonya que en aquest país encara no hàgem reparat el sofriment de les víctimes”, ha afirmat la diputada, qui ha apuntat que “ningú imaginaria que a Alemanya hi haguera vestigis, com a monuments o carrers, dedicats als assassins nazis i ací encara els tenim en els nostres carrers”.

Entre les iniciatives de la Corporació destinades a la “veritat, la justícia i la reparació”, la diputada ha considerat fonamental el programa “La Memòria a l’escola” en col·laboració amb la Conselleria d'Educació, que portarà en enguany als centres educatius un documental realitzat per la Diputació amb el títol “Fills del silenci”.

“Molts xiquets i xiquetes coneixen perfectament el que fou l'holocaust nazi i no coneixen el que ha passat amb les víctimes d'aquest país, que encara no han trobat una reparació”, ha explicat.

Així mateix, Pérez Garijo ha assenyalat que la Delegació que gestiona ha impulsat iniciatives com “La Memòria a la biblioteca” i ha convocat subvencions per a l'exhumació de fosses comunes de la Guerra Civil, la retirada de vestigis franquistes i beques de recerca dels fets esdevinguts durant aquest període històric i la posterior repressió.

Destacats