Tres universitats valencianes, seleccionades per a programes de formació a joves amb discapacitat intel·lectual

Guardar

fotonoticia_20190812132310_1920
fotonoticia_20190812132310_1920

Les universitats d'Alacant (UA), València (UV) i Miguel Hernández (UMH) són tres de les 27 universitats espanyoles que han sigut seleccionades per al desenvolupament de programes de formació per a l'ús de joves amb discapacitat intel·lectual per al curs 2019-2020.

Aquests programes es troben en el marc de la convocatòria d'ajudes de Fundació ONCE per a aquesta fi i d'acord a la resolució definitiva que acaba si es fes pública. La iniciativa, que té lloc per tercer any consecutiu, compta amb el suport financer del Fons Social Europeu, a través del Programa Operatiu d'Ocupació Juvenil (POEJ), i estava dirigida a totes les universitats espanyoles i centres adscrits, detalla la fundació en un comunicat.

D'aquesta forma, prop de mig centenar de joves valencians amb discapacitat millorarà el seu perfil professional per a, d'aquesta forma, incorporar-se al mercat laboral. A més, el curs comporta també pràctiques laborals en terceres entitats.

En concret, les universitats seleccionades han sigut les madrilenyes d'Alcalá de Henares, Camilo José Cela, CEU Sant Pau, Rei Joan Carlos i Politècnica; les andaluses d'Almeria, Granada, Jaén, Màlaga, Huelva i Pablo d'Olavide a Sevilla; a més de les universitats de Barcelona i Girona, Burgos i Salamanca, de Cantàbria, Castella-la Manxa, Extremadura, la Corunya, Santiago de Compostel·la, Murcia, Pública de Navarra, Rovira i Virgili a Tarragona, i les universitats de La Rioja, la UA, la UV i la UMH.

L'objectiu del programa és implicar les universitats, com a agents decisius en la inclusió social, en la formació de joves amb discapacitat intel·lectual, l'accés de la qual a l'educació superior resulta encara insignificant.

Actualment no hi ha dades estadístiques de persones amb discapacitat intel·lectual en l'educació superior i la seua presència es limita a casos aïllats. En l'àmbit global, les persones amb discapacitat només estan representades en un 1,7 per cent en els estudis universitaris de grau i el percentatge és encara inferior quan parlem d'estudiants de màster, postgraus o doctorats.

En aquest context, només entre el 5 i 6% de les persones amb discapacitat tenen estudis universitaris a Espanya en l'actualitat, a pesar que l'Estratègia Europea 2020 parla d'un horitzó del 40%.

En la segona edició d'aquesta iniciativa van participar un total de 21 universitats, gràcies a la qual cosa 328 joves amb discapacitat intel·lectual van poder graduar-se en els diferents títols propis que van posar en marxa les entitats acadèmiques.

Destacats