Salvador: "Si el sector del taxi no accepta aquest decret, probablement no hi ha decret"

Guardar

taxis_valencianos
taxis_valencianos

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha rebutjat les acusacions d'"inacció" llançades pel sector del taxi al Consell en relació a l'elaboració del decret per a regular els vehicles de lloguer amb conductor (VTC) i ha defensat que s'ha fet dialogant amb les parts implicades. A més, ha advertit: "Si el sector del taxi no accepta aquest decret, probablement no hi ha decret, ens quedaríem com estem".

Així s'ha pronunciat Salvador en ser preguntada per la protesta del sector del taxi aquest dijous pels carrers de València i els seus retrets al Consell, assegurant que veuen "passivitat i falta d'iniciativa" a l'hora d'establir una regulació per a les VTC.

"Sincerament, jo la passivitat no la compartisc", ha dit, perquè la Comunitat Valenciana va ser la primera autonomia que "va obrir un procés d'informació pública" per a recaptar informació i propostes per part de qualsevol afectat abans de començar a treballar en el decret i, de fet, "quan a Catalunya i Madrid va haver-hi fortes manifestacions i vagues ací no es van produir".

Així mateix, ha prosseguit, després va haver-hi reunions amb les diferents associacions del taxi en la qual es van compartir eixes propostes plantejades, i amb Unauto, que representa a les VTC, les associacions de consumidors, la patronal CEV i els sindicats CCOO i UGT: "Hem obert el gran angular perquè aquesta és una qüestió en què cal pensar en el servei que es presta a la ciutadania principalment".

Per tant, no veu tampoc "inacció", ja que després d'eixe procés participatiu s'ha presentat un esborrany amb el qual la Generalitat entén són "les línies bàsiques" d'aqueix decret, que "han sigut fins i tot votades i donats suports per taxistes en altres comunitats com la catalana", recordant que a Madrid, per exemple, s'ha optat finalment per no regular les VTC.

Salvador ha explicat que es parteix d'una llei d'ordenació del transport terrestre que data de 1987 i les VTC no estan reglades, ja que es consideraven transport públic impropi. En eixe moment "van nàixer per a prestar un servei molt determinat" però amb l'entrada de les aplicacions Uber i Cabify "estan acabant prestant un servei molt semblant al qual presta un taxi i uns estan molt regulats i els altres zero regulats".

Així, ha justificat que el decret plantege algunes normes de funcionament com la precontractació de 15 minuts, que no puga haver-hi geolocalització, que les VTC no puguen recollir clients al carrer i que no puguen usar els carrils bus-taxi. "Mesures acceptades pel sector en altres comunitats", ha tornat a incidir.

Salvador ha assenyalat que sempre estan disposats a dialogar, però ha remarcat que negociar ja s'ha negociat i ja es va obrir eixe procediment de debat en un moment donat i aquesta és la proposta que està sobre la taula.

També ha subratllat que eixe text regula autonòmicament però deixa la porta oberta perquè les localitats puguen establir mesures complementàries o decidir, per exemple, si van més enllà dels 15 minuts.

NO ES PLANTEJA AMPLIAR ELS 15 MINUTS DE PRECONTRACTACIÓ

"Si no hi ha un espai pacífic i aquest decret no el volen acceptar, la qual cosa no farà aquest govern és aprovar i entrar a regular", ha indicat Salvador, que ha subratllat que "aquest Govern no es planteja ampliar els 15 minuts de precontractació".

Per això, ha avisat: "Si el sector del taxi no accepta aquest decret, probablement no hi ha decret, ens quedaríem com estem, Madrid s'ha quedat com està". A més, ha indicat que la Comunitat ha de mirar cap a altres autonomies en les quals hi ha volum de VTC com Catalunya i Madrid, no a unes altres que han entrat a regular sense tindre "pràcticament" flota d'aquest tipus de vehicles.

"Sempre estem oberts a parlar, a dialogar, però també hem de pensar sempre en el servei que s'està prestant a la ciutadania", ha conclòs.

Destacats