Plurilingüisme: fins al 50% de classes en valencià

El PSPV, Compromís i Podem defensen la norma perquè garanteix la llibertat

Guardar

educacion-vial
educacion-vial

La nova Llei de Plurilingüisme segueix avançant en les Corts Valencianes. Ahir es van votar les esmenes parcials dels grups parlamentaris i a falta de l'última votació en el ple, la norma segueix mantenint els percentatges d'horari lectiu amb els quals es va presentar inicialment. Almenys, s'hauran d'impartir un 25% de les hores lectives en cadascuna de les llengües cooficials (valencià i castellà), i entre un 15% i un 25% de l'horari en llengua estrangera, a excepció del segon cicle d'infantil, on anglés s'incorporarà en el 10% de les hores.

Ara bé, la proposició de Llei també arreplega que la Conselleria promourà "que els centres educatius sostinguts amb fons públics vehiculen el 50% del temps curricular en valencià" i altre 25% en anglés.

La proposició de Llei va ser presentada per Compromís, PSPV i Podem a finals de l'any passat, després de la derogació del Decret de Marzà que estava a l'espera de passar pels tribunals. Des del Botànic volen que s'aprove com més prompte millor perquè es puga posar en marxa el curs que ve, començant per educació infantil i el primer cicle de primària; i anar implantant-ho progressivament: durant el curs 2019-2020, en el segon i tercer cicle de primària, i durant 2020-2021, en l'ESO, Batxiller i Formació Professional.

Una de les esmenes aprovades, presentada pels partits del Botànic, estableix que els centres educatius hauran de presentar el seu projecte lingüístic per al curs 18-19 abans del 16 de març perquè la Conselleria d'Educació li done el vistiplau.

També s'han acceptat algunes esmenes de Ciudadanos. Una d'elles introdueix que l'objectiu serà el domini oral i escrit de les dues llengües oficials, ja que abans feia referència al "domini elevat i equivalent". Una altra d'elles estableix que els alumnes i alumnes dels centres d'Educació Especial seran atesos en la llengua oficial que millor dominen.

El Botànic defensa la llibertat de la norma

La diputada del Partit Popular, Beatriz Gascó, va acusar la llei de buscar "la imposició del valencià" i va lamentar que cap de les seues esmenes haja sigut aprovada. "No podem renunciar a la llibertat", va sentenciar.

No obstant això, des de Podem neguen aqueixos "objectius ocults". El diputat César Jiménez va defensar la Llei perquè en ella han treballat "molts pedagogs i experts", i a més va recordar que l'objectiu és "la competència dels estudiants en castellà, valencià i anglés".

Ana Besalduch (PSPV) va aclarir que és una norma que "garanteix absolutament la legalitat i la llibertat, perquè seran els centres els que, d'acord amb la seua situació social, decidiran dins dels percentatges que ens marquen els pedagogs i s'aprovarà en els consells escolars".

Josep Nadal, diputat de Compromís, es va preguntar per què "promocionar una llengua és imposar-la a una altra" i va afegir que no és la llei "100% que ens haguera agradat des de Compromís, tampoc als companys del Botànic, està pensada perquè tant PP com Ciudadanos puguen adherir-se", apel·lant al diàleg amb la formació taronja. "Açò no va en contra del castellà".

L'evolució de la llei del plurilingüisme:

Destacats