El plurilingüisme torna a les Corts després de la suspensió del decret de Marzà

La nova proposició de llei deslliga l'increment d'hores en anglés a l'increment d'hores en valencià que establia el decret suspés pel TSJ

Guardar

marza_cortes_presupuestos
marza_cortes_presupuestos

El PSPV, Compromís i Podemos van presentar dimecres passat una proposició de llei de Plurilingüisme en les Corts, tres setmanes després que el conseller d'Educació, Vicent Marzà, derogara el seu decret. La proposició estableix que s'han d'impartir un mínim de 25% d'hores lectives en castellà, un altre 25% en valencià, i un 15% en anglés, podent arribar aquestes últimes al 25% com a màxim.

El decret havia sigut font de molts conflictes en la conselleria d'Educació. Aprovada en gener, la llei havia acumulat fins a nou recursos en els tribunals, i el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) va decidir suspendre part del seu articulat al juliol. Davant la possibilitat d'un últim colp del TSJCV, Vicent Marzà finalment va decidir derogar-la.

El ple de les Corts va acceptar tramitar la proposició de llei, amb els vots a favor de PSPV, Compromís, Podemos i els quatre diputats no adscrits, ex de Ciudadanos. En contra han votat PP i Ciudadanos, i han justificat el seu vot assegurant que es "pretén imposar" un model lingüístic similar al català. Així doncs, la norma inicia la seua tramitació parlamentària i ara haurà de debatre's en la comissió d'Educació.

Aquesta iniciativa deslliga l'increment d'hores lectives en anglés a l'increment d'hores lectives en valencià, que sí que establia el decret anterior. Manté altres qüestions, com per exemple la possibilitat de demanar exempcions en l'estudi del valencià en zones de parla castellana. Tanmateix, el text legal contempla l'esforç de l'Administració a formar al personal docent, en la contractació de personal extra o en triar material curricular específic, entre altres mesures, per a implementar per complet el plurilingüisme.

Compromís: "El PP es dedica a judicialitzar les lleis"

El diputat de Compromís, Josep Nadal ha assegurat que aquesta nova legislació pretén que tots els alumnes i les alumnes dominen el castellà, el valencià i l'anglés en acabar la seua etapa curricular. Per això, ha criticat "la deslleialtat del PP, que es dedica a judicialitzar la majoria d'iniciatives legislatives que ixen del Consell i de les Corts".

Encara així, el diputat ha oferit negociar amb PP i Ciudadanos per a arribar a acords en el tràmit d'esmenes, i ha exigit "responsabilitat i altura de mires" i deixar "els conflictes identitaris" a un costat. A més, s'ha lamentat que "solament el 30% de valencians domine la llengua pròpia" i ha negat que hi haja imposició en el model de plurilingüisme.

PP: "És un calc del model català"

La diputada popular, Beatriz Gascó ha qualificat la proposició de llei de "sectària" i "il·legal", i l'ha acusat de girar l'esquena a les famílies, de vulnerar els drets fonamentals i de ser "un calc del model català", per la qual cosa ha anunciat que el PP "no donarà suport a les ànsies nacionalistes".
Destacats