Llums i ombres de la DGT: sense competències per a sancionar l'omissió de la mascareta i èmfasi per la reducció de velocitat

No hi ha cap article en la Llei de Trànsit i Seguretat Viària que reculla una sanció per no portar mascareta, però la DGT crea tres nous límits de velocitat reduint-la de 50 km/h fins als 30 o 20

Guardar

cierre perimetral policia control
cierre perimetral policia control

La Direcció General de Trànsit (DGT) ha afirmat que manca de competències per a imposar sancions als conductors que realitzen un ús inadequat de mascaretes en els vehicles. "L'ús de la mascareta és una mesura sanitària i de salut pública, per tant la DGT no té cap competència en la regulació d'aquesta", ha manifestat el departament que dirigeix Pere Navarro, en un comunicat després de l'aparició d'informacions en aquest sentit.

Així mateix, ha precisat que "no hi ha cap article en la Llei de Trànsit i Seguretat viària, ni en els reglaments que la desenvolupen que reculla que no portar-la, llevar-la-hi o altres accions amb la mateixa siga un precepte infractor i molt menys que porte aparellat la pèrdua de punts del permís de conduir, per tant no és sancionable".

No obstant això, l'argumentació de la DGT no eximeix de cap responsabilitat, ja que quan sí que es pot sancionar en el cotxe és quan, en vehicles de fins a nou places, inclòs el conductor, els ocupants dels vehicles de turisme que no convisquen en el mateix domicili no porten la mascareta. Això és així basant-nos en la normativa vigent per a frenar l'expansió del coronavirus, però en cap cas llevaria punts. En aquest cas, l'incompliment de l'obligació d'ús de mascareta serà considerat infracció lleu i sancionat amb multa de fins a 100 euros.

D'altra banda, encara que es vaja sol al vehicle, es pot emportar al cas d'una multa per no portar mascareta, ja que la sanció econòmica més forta i la que avisa la Direcció General de Trànsit ha de veure amb llevar-se la mascareta mentre es condueix. Si es fa, els agents poden considerar-ho com a conducció negligent o temerària per la distracció que suposa i la sanció és de 500 euros més la pèrdua de sis punts del permís de conduir.

NOUS LÍMITS DE VELOCITAT

A la fi de 2020, la DGT va fer pública una àmplia reforma de la Llei de Trànsit que tenia com a objectiu millorar la seguretat viària de les carreteres nacionals. Aquests canvis, que van ser aprovats poc després, però que estan entrant en vigor de manera progressiva recullen una de les modificacions de major importància: els tres nous límits de velocitat que entren en vigor l'11 de maig.

Els tres nous límits canviaran el paisatge de moltes ciutats, sobretot d'aquelles que, ara com ara, no han rebaixat els límits dels seus carrers, ja que, fins al moment, la Direcció General de Trànsit ha donat un cert marge perquè les diferents localitats adapten la seua senyalització i els ciutadans tinguen temps de conéixer la normativa. No obstant això, fins ara el límit de velocitat genèric a les ciutats estava fixat en 50 km/h, però a partir de l'11 de maig aquesta xifra quedarà reservada per a les vies urbanes de gran capacitat que tinguen dos o més carrils per a cada sentit.

En aquest sentit i amb l'objectiu d'erradicar la mortalitat en accidents urbans i evitar tant els atropellaments com les seues conseqüències, arribaran dues noves limitacions: les de 30 km/h i les de 20 km/h, depenent del carrer.

Respecte al primer límit de velocitat, el de 30 km/h, s'aplicarà en aquelles vies que tinguen un únic carril per sentit, que ja està sent aplicat en moltes ciutats espanyoles, entre elles València. Cal destacar que les zones reservades per a determinats vehicles o usuaris com els destinats al transport públic no es compten. D'aquesta manera, les sancions, en conseqüència, també canviaran, ja que circular a 31 km/h serà considerat com una infracció greu que estarà castigada amb una multa de 100 euros però sense pèrdua de punts en el permís de conduir.

D'altra banda, el límit més restrictiu és el que es fixa en els 20 km/h, i serà el que regularà el trànsit en les vies de plataforma única, és a dir, aquells carrers en les quals la vorera i la calçada estiguen unificades i, per tant, vianants i vehicles comparteixen espai encara que la preferència sempre és dels primers, com passa amb el barri valencià de Benimaclet, que fa unes setmanes es renovava amb la limitació a 20 km/hora en el centre històric. En aquest cas les sancions arribaran quan se superen els 21 km/h i començaran amb les mateixes quantitats que en el cas anterior, és a dir, 100 euros i sense resta de punts.

 

Destacats