Les mascaretes continuaran sent obligatòries en la nova normalitat

Una altra de les novetats de la nova normalitat és que la distància de seguretat es reduirà a 1,5 metres

Guardar

valencia-playa
valencia-playa

El Govern ha aprovat, en el Consell de Ministres, el reial decret llei, que regularà la nova normalitat. Una sèrie de mesures que entraran en vigor quan es publique en el BOE, i que manté l'obligatorietat de portar mascareta en la via pública, en transport públic, en espais oberts a l'aire lliure i en espais tancats d'ús públic, sempre que no es puga garantir una distància de seguretat d'1,5 metres.

Aquest canvi de 2 metres a 1,5 metres ha sigut una proposta de Ciudadanos per a permetre augmentar l'aforament en determinats espais com a comerços, negocis i establiments, amb l'objectiu d'ajudar a la recuperació econòmica, però mantenint la prevenció que marquen les autoritats sanitàries.

D'aquesta manera, l'ús de mascaretes seran obligatòries a partir dels sis anys, excepte per a persones amb dificultats respiratòries, dependents o amb discapacitat que no disposen d'autonomia per a llevar-se lamascareta. Així mateix, el seu ús tampoc serà obligatori quan es practique esport individual a l'aire lliure, per causa de força major o quan la mateixa naturalesa de l'activitat ho impedisca, com quan es bega o es menge.

L'incompliment d'aquestes mesures suposarà una sanció que podrà arribar fins als 100 euros. Les diferents comunitats autònomes seràs les encarregades de posar en marxa funcions de vigilància, inspecció i control. Seran també les comunitats autònomes les que decidiran la superació de la fase 3, sempre tenint en compte uns criteris sanitaris i epidemiològics.

El reial decret inclou, a més, l'adopció de mesures de prevenció i higiene en el treball, com l'ordenació de llocs de treball o l'organització de torns per a evitar aglomeracions. Aquestes mesures també es duran a terme en establiments comercials, centres residencials de caràcter social o activitats d'hostaleria i restauració.

Finalment, s'estableixen controls sanitaris en aeroports gestionats per Aena i en ports d'interés general. D'aquesta manera, es garantirà el control sanitari de l'entrada de passatgers de vols internacionals. A més, els operadors de transport terrestre, amb seients preassignats que discórreguen per més d'una província, hauran de conservar la informació de contacte dels passatgers durant un mínim de quatre setmanes per a estudiar la traçabilitat, en cas que fora necessari.

Per descomptat, les comunitats autònomes hauran d'informar quan es produïsquen situacions d'emergència per a la salut pública; hauran de garantir l'assistència en tots els nivells i de manera especial l'atenció primària; així com garantir un nombre suficient de professionals involucrats en la prevenció i control de la malaltia.

Arxivat a:

Destacats