La Generalitat Valenciana signa un conveni amb Foment per a la promoció de 1.036 habitatges amb lloguer social

El protocol inclou una inversió de 12 milions per a urbanitzar sòls de SEPES a València capital per a 600 habitatges

Guardar

Generalitat fomento viviendas
Generalitat fomento viviendas

La consellera d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, i la secretària general d'Habitatge del Ministeri de Foment, Helena Beunza, han signat aquest divendres un protocol de col·laboració per a finançar la promoció de 1.036 habitatges a València, Silla, Torrent i Manises, destinades a lloguer assequible i social.

L'acord ha sigut signat i presentat aquest divendres en la Conselleria d'Habitatge, on també han estat presentes la directora de l'Institut Valencià de l'Edificació (IVE), Begoña Serrano, i la directora de l'Entitat Valenciana d'Habitatge i Sòl (EVHA), Laura Soto.

El protocol s'emmarca en el 'Pla 20.000' del Ministeri de Foment per a la construcció de 20.000 habitatges en el conjunt de l'Estat destinades a lloguers socials o a preu assequible, i per al qual es va destinar en 2018 un pressupost de 21,5 milions d'euros. El pla inclou una inversió de 12 milions per a la promoció de 600 habitatges en sòls de propietat de l'Entitat Pública Empresarial de Sòl (SEPES) a València i la seua àrea metropolitana.

Beunza ha afirmat que el pla impulsarà, "d'una banda, la urbanització dels terrenys de la SEPES i, per un altre, la col·laboració amb les actuacions pròpies de la Generalitat". Malgrat que encara "no existeix cap termini", la secretària general d'Habitatge ha recordat que hi ha "actuacions ja començades per part de la Generalitat" i en el cas de les urbanitzacions de la SEPES esperen "poder començar durant aquest estiu".

"PRIORITÀRIES"

La Generalitat ha traslladat al Ministeri de Foment les 12 possibles actuacions que inicialment podrien acollir-se a aquest conveni, situades a València, Silla, Torrent i Manises. Entre elles han destacat com a "prioritàries" la finalització dels dos edificis, amb estructures ja començades, situats en el sector de la Torre a València, un que aportaria 184 habitatges i l'altre 96.

Altres promocions ja iniciades per la Generalitat en la capital se situen en Plaza de l'Arbre, Garcilaso, Plaza Coll, Tejedores, Murillo i Pintor Fillol. D'altra banda, també es contempla la construcció d'un edifici de sis habitatges a Torrent al carrer Domenyo i dos més en el sector Benisaet que albergarien 55 i 23 habitatges respectivament.

A més, es preveu al carrer Horta de Silla la construcció d'una altra finca amb 44 habitatges. A aquestes promocions se sumen unes altres dins de València, com la de la Caserna d'Enginyers i la Caserna d'Artillers, tots dos de titularitat de la SEPES i el sòl de la qual està qualificat per a ús residencial.

La consellera d'Habitatge ha agraït la col·laboració amb el Govern central "per a fer front a una de les grans necessitats que viuen hui moltes famílies, que és la falta d'una casa digna i a preus concordes a les seues circumstàncies socioeconòmiques" i ha assenyalat "la importància que hi haja un compromís amb el finançament" d'aquestes actuacions.

Preguntada per si existeixen mesures per a evitar que aquests habitatges acaben en mans de fons voltor, la consellera ha respost que el Consell "no té gens d'interés a traslladar-les a cap fons", sinó d'"ampliar el parc públic".

De la mateixa manera, Salvador ha comentat que l'eventual recuperació d'habitatges buits depén de "la Llei de la Funció Social de l'Habitatge" i ha recordat que "7.000 habitatges ja han sigut facilitades per part de les entitats financeres" i que es troben en "el procés administratiu per a declarar-les inhabitades i posar-les en lloguer social".

REQUISITS HABITATGE SOCIAL

Segons la Conselleria de Vivenda, "en el cas dels habitatges destinats al lloguer o cessió d'ús assequible, els ingressos de la unitat de convivència no hauran de ser superiors a sis vegades el IPREM, hauran de tindre una renda igual o inferior a 600 euros mensuals i el lloguer haurà de ser igual o inferior al 30% dels ingressos de la unitat".

"En el cas dels habitatges al lloguer o cessió d'ús social, destinades a persones amb recursos econòmics més limitats, els requisits són: ingressos no superiors a tres vegades el IPREM, una renda igual o inferior a 300 euros mensuals i un lloguer que haurà de ser igual o inferior al 30% dels ingressos", han afegit.

Destacats