La Generalitat finalitza la primera fase de les obres de la Residència Lledó de Castelló en matèria de seguretat contra incendis

Guardar

La Vicepresidenta i Consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha visitat la residència Verge de Lledó de Castelló per a conéixer l'estat de les obres de rehabilitació que s'estan duent a terme per a ajustar-se a la normativa en matèria de seguretat contra incendis i per a l'adequació d'algunes de les instal·lacions.

Després de la visita, Oltra s'ha mostrat molt satisfeta amb el desenvolupament i l'avanç de les obres i ha assenyalat que ja ha finalitzat la primera fase d'aquestes, amb la creació de dos sectors d'incendi en cada planta amb un vestíbul d'independència intermedi, "de manera que es compleixen totes les normes legals preceptives".

La vicepresidenta ha explicat la importància d'escometre aquestes obres en primer lloc a causa que, en cas d'incendi, "es puga realitzar l'evacuació de la planta sinistrada en horitzontal, passant als usuaris del sector perillós a l'altre". En ser les dobles portes del vestíbul resistents al foc el temps determinat en la norma, és possible anar evacuant als usuaris un per un i esperar l'arribada dels bombers.

La Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives va decidir el passat mes de maig que la residència Verge de Lledó de Castelló, únic centre públic de la província per a persones majors dependents, no tancaria les seues portes durant l'execució de la rehabilitació per a ajustar-se a la normativa en matèria de seguretat per incendis i per a l'adequació d'algunes instal·lacions de la residència.

La vicepresidenta ha explicat que els treballs de rehabilitació s'estan desenvolupant de manera escalonada "per a reduir l'impacte, tant als residents com al personal del centre". Amb açò es garanteix la prestació del servei i no hi ha necessitat de tancar la residència, de manera que les obres s'estan duent a terme sense traslladar als residents.

12.000 expedients resolts

Després de la visita, Oltra s'ha referit també a la situació actual del sistema d'atenció a la dependència i ha explicat que, des de gener i fins ara, s'han resolt 12.000 expedients, "hem reduït en 11.000 el nombre de persones que es trobaven en llista d'espera quan arribem al Consell i treballem per a seguir reduint eixa llista de manera progressiva, de manera que en tres anys puguem posar-nos al dia".

Per a açò, la vicepresidenta ha assenyalat que ha sigut necessari reforçar el personal que s'encarrega tant de les valoracions com de la tramitació d'expedients i, en este sentit, ha explicat que les 40 persones del IVAS que realitzaven aquestes labors en els serveis centrals de la conselleria mitjançant "una cessió il·legal de treballadors", han sigut substituïdes per 52 funcionaris interins procedents de la borsa de treball.

A més, s'ha format als treballadors dels serveis municipals de base perquè les valoracions es realitzen des dels mateixos municipis, "la qual cosa permet multiplicar les valoracions que es poden dur a terme". Ja han començat a realitzar-se en la província d'Alacant, on s'ha format a 105 persones que podran valorar. D'aquesta manera, es passa de 5 valoradores que tenia la província a 105.

En 2017 començaran a valorar també els professionals dels serveis d'atenció a la dependència dels ajuntaments de les províncies de Castelló i de València, 57 i 128, respectivament, de manera que a principis del 2017 es comptarà amb una plantilla de 290 professionals en els serveis socials municipals, enfront dels 16 valoradors que existien en tota la Comunitat amb l'anterior executiu, la qual cosa permetrà incrementar "de manera substancial" les valoracions i donar l'"impuls necessari per a agilitar tot el procés".

Estalvi de costos

La primera fase de les obres de la residència Verge de Lledó inclou també les d'un bany geriàtric en les plantes primera i segona, i, posteriorment, es realitzaran també en les plantes tercera i quarta, dotant a la residència de 4 banys d'aquestes característiques. Encara que la normativa estableix que hi haja un bany geriàtric cada 100 residents, s'ha decidit que hi haja un per planta per a millorar l'atenció de les persones que viuen en el centre, ja que la majoria d'ells són grans dependents. Respecte al personal del centre, la vicepresidenta ha assenyalat que s'han reforçat els torns de nit, ampliant el personal d'1 a 4 persones durant eixes hores.

En la següent fase es durà a terme la remodelació de la cuina, els vestuaris, la zona d'accés i les zones polivalents, així com els banys adaptats de les habitacions per a adequar-ho tot a la normativa vigent. "D'aquesta manera, 'Verge de Lledó' serà un centre capdavanter, no solament en la província de Castelló sinó en tota la Comunitat Valenciana", ha indicat la vicepresidenta.

El pressupost final de l'execució de les obres de la Residència Verge de Lledó va a permetre estalviar costos, ja que van a ser inferiors a la quantitat pressupostada inicialment per a la reforma integral del centre, que era de 2.592.551 euros. Per a açò s'ha cercat una solució tècnica transitòria, amb un projecte més ràpid i menys impactant que el que es va realitzar en 2012.

Cal destacar que la rebaixa del pressupost d'execució permetrà a la Generalitat i a l'Ajuntament de Castelló impulsar un segon centre públic per a majors, que ampliarà l'oferta no solament en la ciutat, sinó també en la província.

Des que es va decidir realitzar les obres sense tancar el centre, tal com van sol·licitar els residents, familiars i professionals de la residència, s'han mantingut reunions amb familiars i representants dels 37 residents que actualment viuen en la residència, perquè pogueren triar de forma voluntària si continuar residint en el centre o traslladar-se a un altre centre concertat amb caràcter provisional durant el temps que duraren les obres. Tots els residents han decidit romandre en el centre, excepte un, que s'ha traslladat al domicili familiar.

Així mateix, des de la conselleria s'ha informat en tot moment al comité d'empresa sobre les diferents fases del projecte i l'execució de cadascuna d'elles.

Destacats