La Covid-19 deixa ja més morts en 2021 que en tot el 2020 en la Comunitat Valenciana

Entre març i desembre es van registrar 2.975 morts i entre gener i febrer hi ha ja 3.427 morts

Guardar

camas-ribera-covid19
camas-ribera-covid19

La Comunitat Valenciana ha arribat a la tràgica xifra de 6.402 morts per Covid-19. Malgrat que les xifres d'incidència i contagis han experimentat una notable millora en els últims dies (ahir es va registrar la xifra més baixa de positius de la tercera ona), les morts continuen sent molt elevades en el nostre territori. Sense anar més lluny, dijous passat es va tornar a superar la xifra de 90 morts amb 92 defuncions en 24 hores.

La virulència amb la qual la tercera ona s'ha fet notar en territori valencià entre Nadal i principis de febrer ha fet que es disparen les morts superant la xifra de decessos pel coronavirus en tot el 2020.

Concretament, entre els mesos de març i desembre del passat any la Comunitat Valenciana va registrar 2.975 morts per Covid-19 i entre l'1 de gener i el 20 de febrer (ahir diumenge no s'actualitzaren les dades de decessos) els morts han sigut 3.427.

La pitjor setmana de la pandèmia va ser del 25 al 31 de gener, amb un total de 671 decessos. La següent setmana, la primera de febrer, la mortalitat va continuar sent molt elevada amb 621 decessos.

En la Comunitat Valenciana és el Departament de Salut d'Alcoi el que presenta la mortalitat més alta amb 389 morts i 283,84 morts per cada 100.000 habitants. A la província de València és l'àrea de salut de Requena amb 140 morts i 271,90 morts per cada 100.000 habitants. Per províncies, la pandèmia deixa, de moment, 733 morts a la província de Castelló, 2.400 a la d'Alacant i 3.269 a la de València.

QUASI EL DOBLE DE MORTALITAT AL DESEMBRE I GENER

En aquest sentit, fa uns dies es publicava l'informe del Sistema de Monitoratge de la Mortalitat (MoMo) de l'Institut de Salut Carles III, que mostrava un increment de morts entre desembre i gener en la Comunitat Valenciana superior al 40%. Aquest informe analitza les defuncions ocorregudes per totes les causes i estima els excessos de mortalitat en funció de les mitjanes històriques dels últims deu anys.

Concretament, entre l'1 de desembre de 2020 i l'1 de febrer de 2021 es van registrar un total de 12.345 morts, quan s'esperava que foren 8.743, la qual cosa suposa un excés de mortalitat de 3.602 persones (41,2%).

RISC ELEVAT A PARTIR DELS 70 ANYS

En la Comunitat Valenciana la franja amb més mortalitat és entre els 80 i els 89 anys, rondant els 2.000 homes morts i les 1.700 dones que han perdut la vida. En el cas dels homes, li segueix la franja entre els 70 i els 79 anys amb més d'un miler d'homes morts. No obstant això, en el cas de les dones, la segona franja d'edat amb més mortalitat correspon als més de 90 anys, amb 783 mortes.

Així, les dades estadístiques indiquen que la letalitat a partir dels 80 anys és molt elevada: el 72,3% de les dones valencianes que moren per coronavirus superen aquesta edat, mentre que el percentatge d'homes morts és del 53,5%, sent també un percentatge molt elevat de mort masculina per Covid-19 entre els 70 i els 79 anys (28,3%).

CASI 100.000 VALENCIANS IMMUNITZATS

Aquesta setmana passada la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública va començar la vacunació a dependents no institucionalitzats i a persones majors de 90 anys. Totes les esperances per a frenar l'avanç de la Covid-19 estan posades en un procés de vacunació que es realitzarà de manera massiva a partir de finals de març.

Sobre aquest tema, el president de la Generalitat, Ximo Puig, avançava el divendres que es preveu un gran centre de vacunació en cada capital de província i Elx i, almenys, s'habilitarà un espai per a inocular dosi en cada capital de comarca.

El president va defensar que la vacunació és el "gran actiu" actualment contra la pandèmia, encara que es va mostrar concernit per les incògnites que plantegen les noves soques o la possibilitat que calga vacunar anualment.

No obstant això, va ressaltar la resposta de la ciència davant la pandèmia, i va apuntar que, fins ara, a penes hi havia "no arriba a tres desenes de vacunes" per a totes les malalties, i "en un any, la ciència ha aconseguit que hi haja un conjunt" d'injeccions per a aquest coronavirus.

El cap del Consell espera que la vacuna de Janssen s'aprove a principis de març i lamentava la "insuficiència de dosi" de les vacunes actuals, remarcant la complexitat logística de les actuals, a causa de la doble dosi, la refrigeració o el transport.

Malgrat això, es va mostrar satisfet per la proximitat als "100.000 valencians que estan immunitzats", la qual cosa "ha tingut un resultat positiu ja en la baixada de contagis en les residències".

Arxivat a:

Destacats