La Comunitat Valenciana registra 379 casos nous d'infecció per VIH durant l'any 2016

El 85,5% dels nous diagnòstics es va produir en homes i la majoria d’ells tenia entre 25 i 39 anys

Guardar

hospital-la-fe-campanar
hospital-la-fe-campanar

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha volgut recordar, amb motiu del Dia Mundial contra el VIH i la SIDA que se celebra el dia 1 de desembre, que el mecanisme més freqüent de contagi d'aquest tipus de malalties es produeix per via sexual i el repunt de transmissió del virus, una circumstància generalitzada que també es registra a la Comunitat Valenciana.

Durant l'any 2016 a la Comunitat Valenciana s'ha experimentat un lleuger augment de les infeccions per VIH. S'han detectat 379 casos nous (als quals se sumen 76 casos que van contraure la infecció fora de la Comunitat Valenciana), enfront dels 317 casos en 2015. La taxa d'incidència és de 7,6 casos per cada 100.000 habitants.

Els nous diagnòstics d'infecció per VIH es van produir de forma majoritària en homes, aproximadament el 85,5% dels nous diagnòstics es van realitzar en homes. En aquest sentit, el 50% dels nous diagnòstics en homes es concentra entre els 25 i 39 anys. Per a les dones aquesta distribució per edat està molt més equilibrada per a tots els grups d'edat, entre els 25 i els 39 anys es concentren el 13,5% dels casos.

La taxa d'infecció en 2016 per als homes ha sigut de 13,2 per cada 100.000 habitants i per a les dones 2,2 per cada 100.000 habitants. Per províncies, la ciutat de València registra una taxa de 8,3 per cada 100.000 habitants, Alacant registra una taxa de 7,2 per cada 100.000 habitants i Castelló de 5,7 per cada 100.000 habitants.

Per açò, la consellera de Sanitat, Carmen Montón, ha assenyalat que "des de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s'ha engegat una campanya de prevenció dirigida especialment als grups considerats de risc amb la finalitat d'evitar nous casos d'infeccions per VIH". El lema de la campanya és 'Coneixem el problema. Posem-li condó'.

La campanya consisteix en l'enviament de missatges preventius a través de xarxes socials, i col·locació de cartells i pancartes en aquells llocs que s'han considerat més adequats perquè el contingut i conscienciació sobre aquesta problemàtica cale principalment en la població de risc.

Els missatges són "Els homes representen el 85% dels nous diagnòstics de VIH", "Les transmissions de VIH/SIDA per via sexual han tornat a pujar", "La sensació de risc de transmissió de VIH entre joves baixa" "Hi ha unes 16.000 persones amb VIH/SIDA a la Comunitat Valenciana". Tot el contingut de la campanya i materials estan disponibles en http://www.san.gva.es/web/comunicacion/campana-vih-2017 i http://www.san.gva.es/vih

D'altra banda, assenyalar que durant l'any 2016 en els hospitals públics de la Comunitat Valenciana es van realitzar 245.847 proves de VIH, la qual cosa suposa una taxa de 49 proves per 1000 habitants, sent positives el 9,1%. Aquestes proves inclouen proves diagnòstiques i proves de seguiment o control de casos ja diagnosticats.

Pacte Autonòmic del VIH

D'altra banda, cal destacar que la consellera de Sanitat, Carmen Montón, ha mantingut una reunió en la qual han estat presents els representants de diferents associacions, com Calcsicova, Associació Casda, Associació ACAVIH, Comitè Ciutadà AntiSIDA València i Lambda València, juntament amb el director general d'Assistència Sanitària, Rafael Sotoca, la directora general de Salut Pública, Ana María García i la directora general de Farmàcia, Patricia Lacruz, per a realitzar una revisió del Pacte Autonòmic del VIH.

Durant la reunió, la consellera de Sanitat ha anunciat "l'engegada d'un pla pilot que es va a dur a terme en l'Hospital General de València per a valorar el circuit d'utilització de la PREP en grups d'alt risc, persones treballadores del sexe".

Així mateix, s'ha realitzat una revisió de les iniciatives acordades en la signatura del Pacte amb la finalitat d'avaluar els objectius proposats inicialment. En aquest sentit, des de la Conselleria de Sanitat s'està promocionant l'ús del preservatiu a través de la campanya que s'ha engegat, d'altra banda s'han establit línies de subvencions de la Direcció General de Salut Pública per a combatre l'estigma de la malaltia, s'ha avançat en la promoció del diagnòstic precoç i s'estan portant a caps línies de recerca específiques, complint així amb les línies d'acció acordades per a fer front al VIH.

Casos de SIDA

La SIDA pot considerar-se com la fase avançada de la infecció per VIH i es caracteritza per l'aparició de greus malalties oportunistes de caràcter infeccions o tumoral. Els tractaments antiretrovirals tenen la capacitat de frenar l'evolució cap a la SIDA de les persones amb VIH.

Durant 2016 s'han detectat 28 casos positius en SIDA a la Comunitat Valenciana, 20 en homes i 8 en dones. Així, el 10% dels nous diagnòstics de VIH en 2016 corresponien a casos de SIDA, representant una taxa de 0,6 casos per cada 100.000 habitants. El 71,4% dels casos eren homes i la mitjana d'edat va ser de 46 anys, sent aquesta edat un poc major en els homes que en les dones, que és de 43.

En relació amb les activitats de prevenció, pilar fonamental de la resposta a l'epidèmia de VIH, s'han mantingut les línies estratègiques d'anys anteriors, posant una especial èmfasi en la reducció del retard diagnòstic, la prevenció de la transmissió en homes que tenen sexe amb altres homes i l'ús de les noves tecnologies per a informar i sensibilitzar sobretot als joves.

Unitats d'Informació i Prevenció de la SIDA

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública disposa de tres Centres d'Informació i Prevenció de la SIDA (CIPS), enquadrats en els Centres de Salut Pública d'Alacant, Castelló i València, que són, des de fa més de 25 anys, l'estructura fonamental d'abordatge de prevenció de la infecció per VIH a la Comunitat Valenciana. L'accés als CIPS és confidencial i gratuït.

Durant l'any passat, els CIPS van registrar 3.800 primeres visites, en concret 1.424 en el CIPS d'Alacant, 302 noves visites en el CIPS de Castelló i 2.074 en el CIPS de València. Cal destacar que en total es van realitzar durant l'any passat 7.035 proves de VIH en aquests centres.

Aquests centres ajuden a la millora de la coordinació entre prevenció i assistència, i especialment dels CIPS amb Atenció Primària, Laboratori i altres especialitats mèdiques, assegurant un abordatge integral del VIH i de la resta d'ITS en les poblacions d'elevada vulnerabilitat en les quals aquestes Unitats es constitueixen, en moltes ocasions, la porta d'entrada al sistema sanitari.

Arxivat a:

Destacats