La Comunitat Valenciana ja lidera la incidència acumulada de la Covid-19 i la pressió assistencial de tota Espanya

La Comunitat Valenciana és la segona comunitat autònoma amb major ocupació de les UCI

Guardar

sanitario ep
sanitario ep

La pressió sanitària continua creixent a la Comunitat Valenciana. La mateixa consellera de Sanitat, Ana Barceló, reconeixia que "travessem el moment més difícil de tota la pandèmia amb una transmissió del virus descontrolada, i amb una pressió creixent en tots els departaments de salut". La tercera ona del coronavirus ha superat, amb escreix, a la primera, i la saturació del sistema sanitari comença a preocupar. "Això és, precisament, la gravetat d'aquest virus. No tant el nombre de morts, ja que continua tenint una mortalitat relativament baixa, sinó el col·lapse del sistema", apuntava el viròleg Santiago Elena en una entrevista a aquest diari.

La Comunitat Valenciana ja se situa per damunt de la mitjana nacional quant a incidència acumulada – 1.340 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies enfront dels 885 d'Espanya – i es converteix en la quarta comunitat autònoma amb pitjor incidència acumulada, per darrere d'Extremadura, Múrcia i Castella i Lleó. Així, en aquests moments, la taxa valenciana és un 51% més que l'espanyola.

Però, a més, la Comunitat Valenciana també és la segona comunitat autònoma, només per darrere de la Rioja, amb major ocupació de les UCI, superant el 60%. Concretament, d'acord amb l'última actualització, en tot el territori valencià, 614 persones romanen ingressades en les unitats de vigilància intensiva.

Respecte als ingressos hospitalaris en planta, la Comunitat Valenciana té 4.669 persones ingressades. Per províncies, 461 a la província de Castelló, amb 52 pacients en UCI; 1.819 a la província d'Alacant, 224 d'ells en l'UCI; i 2.389 a la província de València, 338 d'ells en UCI. Així i tot, malgrat la pressió hospitalària, Barceló ha assegurat que "tothom està sent atés. Podem atendre en les UCI a totes les persones que ho requerisquen".

Davant aquest panorama, no només s'han activat els plans de contingència en cadascun dels departaments de salut, sinó que, a més, la Conselleria de Sanitat ha aprovat una línia d'11 milions d'euros per a fer front a la sobrecàrrega assistencial amb la contractació de personal sanitari que, voluntàriament, desitge fora de la seua jornada ordinària habitual continuar prestant servei. Una mesura que podria alleujar la càrrega que, en aquests moments, està afectat a tot el personal sanitari.

De fet, des del Col·legi d'Infermeria de València (COEV) s'ha demanat a Sanitat que actue, i ràpid, per a resoldre "la dramàtica situació que viuen els professionals d'infermeria en els diferents hospitals de la Comunitat Valenciana, però, més especialment, en l'UCI de l'Hospital Doctor Peset de València a causa de la falta de personal. En aquest sentit, apunten que "els professionals de l'UCI han de treballar amb menys personal del que correspondria per plantilla, atés que no es cobreixen les absències de professionals de la unitat amb l'argument que en la resta dels serveis no tenen el perfil d'UCI".

Una situació, diuen, que es podria arreglar amb "una major organització": d'una banda, "sol·licitem trasllats puntuals de professionals de serveis no saturats per a atendre els espais clínics de major pressió assistencial, però també una modificació de la borsa per a la contractació de professionals per àrees de coneixement".

Els hospitals de campanya en funcionament

Des que el passat cap de setmana, entrara en funcionament el de Castelló, els tres hospitals de campanya ja compten amb pacients covid, de pronòstic lleu o moderat, amb l'objectiu d'alleujar la pressió assistencial hospitalària que s'està vivint als hospitals de la Comunitat Valenciana, deixant les plantes per a ingressos més aguts.

Arxivat a:

Destacats