La Comunitat Valenciana, amb una de les incidències més baixes d'Europa

La desescalada "prudent" i les dures mesures de contenció mantenen a la Comunitat en "risc baix", però la baixa incidència està en sincronia amb la caiguda de tests de detecció

Guardar

urbanismo valencia
urbanismo valencia

Sembla que la Comunitat Valenciana s'està resistint a una quarta onada, almenys, de moment. No són tangibles encara els possibles repunts de contagis que poden implicar les festes de Pasqua, però la veritat és que, ara mateix, la Comunitat és, per cinquena setmana consecutiva, l'autonomia amb la incidència més baixa de l'Estat espanyol i una de les regions amb menys casos per cada 100 mil habitants del món segons les dades oficials.

La incidència acumulada de coronavirus en els últims catorze dies se situa, segons les dades més recents publicades per la Conselleria de Sanitat, en els 36,36 casos per cada 100 mil habitants. Si bé la incidència augmenta de manera remarcablement subtil amb el pas dels dies, la Comunitat es manté des del passat 15 de març en una situació de risc baix de contagi (un paràmetre marcat en els 50 casos per l'OMS). De fet, des del Dimecres Sant, la incidència ha crescut huit punts: ha passat dels 28,08 als 36,36.

En comparació amb les xifres que registren la resta de comunitats autònomes espanyoles, la Valenciana porta notificant la més baixa des del dia 17 de març. A més, és l'única del país que des del 24 d'aqueix mateix mes es troba per davall del mig centenar de casos, una cosa que la col·loca en un lloc molt allunyat de la mitjana espanyola (199 casos).

En comparació amb Europa, la Conselleria de Sanitat va assegurar la setmana passada que la Comunitat compta amb una incidència més baixa que la gran majoria dels països europeus, molts dels quals continuen recuperant-se, després de dures setmanes, d'una quarta ona descontrolada.

Què hi ha darrere de les bones xifres?

Dures restriccions, prudència i vacunació són les claus.

Les exigents mesures decretades per les autoritats valencianes, les més dures del país, i la suspensió per segon any consecutiu de les Falles van donar el seu fruit. Un fruit que es manté fins al dia de hui, a l'espera de conéixer les conseqüències de les vacances de Pasqua.

En eixe sentit, el president de la Generalitat, Ximo Puig, va legitimar, una vegada més, la prudència en la desescalada per a evitar una quarta ona. És per això que la setmana passada va anunciar el manteniment de la gran majoria de les mesures que ja estaven vigents per a tractar de contindre el virus.

A més, la Comunitat Valenciana ha administrat fins al moment un total d'1.079.226 dosis, una xifra que, no obstant això, encara segueix allunyada de la immunitat de ramat. Malgrat això, el ritme de vacunació sembla que està agafant ritme, i això es pot veure perquè les persones que han rebut les dues dosis són 286.592, mentre que les que compten amb, almenys, una dosi ja són 792.634. A més, l'arribada de la vacuna de Janssen aquest dimecres i la rebuda de més de 3 milions de dosis en la Comunitat en els pròxims mesos sembla ser l'esperança.

Reunió de la Comissió Interdepartamental de la setmana passada.

La baixa incidència, en sincronia amb el menor nombre de tests realitzats d'Espanya

Segons les dades publicades aquesta setmana pel Ministeri de Sanitat, la Comunitat Valenciana ha baixat de manera preocupant el nombre de tests de detecció de Covid. De fet, entre els dies 2 i 8 d'abril, s'han realitzat no més de 31.328 proves, una xifra molt inferior a la dels moments més durs de la tercera ona: van arribar a realitzar-se més de 190.000 proves.

Bé és cert que, com a mesura de prevenció, la Comunitat podria realitzar el mateix nombre de proves que en la tercera ona. Té capacitat per a fer-ho, sens dubte. Els professionals de l'epidemiologia asseguren que és en els moments barre, com ara, quan han de realitzar-se proves de manera massiva per a evitar, així, noves ones. Sobretot si la vacunació està lluny encara de la immunitat del 70% de la població.

Des de la Conselleria de Sanitat s'argumenta que el nombre de proves està relacionat amb el nombre de persones que presenten símptomes i la tendència dels casos.

Personal sanitari realitzant una prova PCR.

Arxivat a:

Destacats