La Comunitat Valenciana afronta la seua última setmana de restriccions dures

A partir de l’1 de març, s’iniciarà el procés de desescalada que presentarà el president de la Generalitat aquest dijous

Guardar

restricciones-comunitat-valenciana
restricciones-comunitat-valenciana

La Comunitat Valenciana encara la seua última setmana de restriccions dures. I és que a partir del pròxim dilluns, 1 de març, comença un procés de desescalada que, com ja han avançat tant el president de la Generalitat, Ximo Puig, com la consellera de Sanitat, Ana Barceló, serà molt lent, prudent i gradual, amb l'objectiu de frenar una quarta ona de la pandèmia que obligara, de nou, a retrocedir.

Serà el mateix president qui, aquest dijous, done tots els detalls sobre com serà la desescalada a la Comunitat Valenciana. No obstant això, ja es coneixen algunes mesures. En aquest sentit, la Generalitat treballa en una proposta que, al principi, permetria la reobertura de les terrasses amb un límit per taula de fins a cinc persones per a, d'aquesta manera, començar a alleujar un sector que porta mes i mig amb les persianes baixades.

De moment, tot apunta al fet que els interiors dels locals romandran tancats, i que les terrasses estaran subjectes també a la limitació horària actual, és a dir, es remenaria el seu tancament a les 17.00 o a les 18.00 hores. Per descomptat, es mantindria actiu el servei de menjar per a emportar o a domicili en horari nocturn.

Respecte a la resta de mesures actualment vigents, la Generalitat estaria plantejant-se l'alçament del tancament perimetral de les ciutats amb més de 50.000 habitants durant els caps de setmana i festius, però continuaria mantenint-se tant el tancament de la Comunitat Valenciana, com el tancament del comerç no essencial a les sis de la vesprada i el toc de queda a les 22.00 hores. El que es desconeix encara és què ocorrerà amb les reunions socials tant en l'àmbit públic, com a privat.

No obstant això, serà en la taula interdepartamental d'aquest dijous quan es negocien totes aquestes propostes que conformaran la desescalada de la Comunitat Valenciana. Així i tot, les primeres reaccions no s'han fet esperar, i la Coordinadora Empresarial d'Oci i Hostaleria de la Comunitat Valenciana (CEOH) ja ha rebutjat una obertura parcial de bars i restaurants, ja que "suposaria arribar a abril amb més de 8.000 establiments en fallida".

Sobre aquest tema, demanen que se'ls permeta una obertura tant de terrasses, com d'interiors amb aforaments unificats, i utilitzant eines tecnològiques per a garantir espais tancats segurs que, com van avançar a aquest diari, es basarien en tres línies: la instal·lació de sistemes de purificació de l'aire, capaços d'eliminar el virus en un 98%; aplicacions de rastreig que permeten controlar la traçabilitat del virus en cas de contagi; i, finalment, la realització de test ràpids en les entrades. "Aquesta mesura podria funcionar, per exemple, en espectacles. Ja s'està utilitzant en la televisió i, per tant, creiem que seria viable fer-ho extensible en aquests àmbits".

Incertesa d'una quarta ona per la variant britànica

El president de la Generalitat ha expressat que existeix una "incertesa sobre una possible quarta ona a causa de la soca britànica". D'aquesta manera, ha demanat "rigor, precaució i prudència", que es veurà reflectit en la desescalada. Així, encara que aquesta setmana continue la tendència a la baixa dels últims dies, es flexibilitzaran les mesures, però sense pressa.

I és que la desescalada també haurà d'anar acompanyada del procés de vacunació. Aquesta setmana, es començarà a vacunar a les persones majors de 80 anys, i ja s'ha començat a preparar la vacunació massiva en tot el territori valencià, que es preveu arrancarà el mes d'abril.

En aquest sentit, ja s'ha anunciat que s'habilitaran quatre espais de vacunació massiva, a més de línies de transport gratuït per al desplaçament a aquests centres. Igual que està succeint ja amb la vacunació de la població major, responsables de la Conselleria de Sanitat comunicaran a través d'SMS o d'una telefonada el lloc, dia i hora on rebre la dosi.

Arxivat a:

Destacats