La Comunitat, en l'indesitjat 'podi' de casos de violència masclista

Es van registrar un total de 5.850 denúncies en el segon trimestre de 2019, segons dades del Consell General del Poder Judicial

Guardar

Foto gráficos 8m
Foto gráficos 8m
Les dones víctimes de violència masclista han experimentat un lleuger descens en la Comunitat; un 2% menys respecte al segon trimestre de 2018. No obstant això, les dades assenyalen una realitat lluny de la igualtat: la Comunitat és la tercera amb més casos per població, on amb 21 casos i mig per cada 10.000 habitants.
Aquestes dades els reflecteixen el Consell General del Poder Judicial, en la seua última memòria sobre les dades de Violència Masclista i de Gènere. En la Comunitat Valenciana s'han rebut, en el segon trimestre de 2019, un total de 5.850 denúncies per violència de gènere, la tercera comunitat en totals després d'Andalusia -amb 8.516- i Madrid -amb 6.208-.
En l'altre extrem se situen les comunitats de La Rioja, amb 205 denúncies, Nafarroa amb 455 denúncies i Cantàbria amb 490. En el conjunt nacional les denúncies han caigut un 7%. Una xifra que, no obstant això, és complicat valorar: és possible que es tracte de menys casos, però també que menys dones o familiars denuncien la violència.Quant a l'origen de les denúncies rebudes, en el conjunt de l'Estat, la majoria d'aquestes procedeixen de la víctima després de la intervenció policial; un total de 6.237. La diferència és enorme juntament amb la segona procedència, d'intervencions amb denúncia directa de la policia, amb 898. Només 205 denúncies del total de 8.516, és a dir, un 2,41%.
Respecte a les sentències condemnatòries per sexe, la diferència és extrema; només una condemna a una dona en tot l'Estat -en la Comunitat de Madrid- enfront de 108 homes.
Amb relació al nombre d'habitants, les Illes Canàries és la comunitat que més casos registra, amb un total de 22,6 per cada 10.000 persones. Li segueix també l'altra comunitat illenca, les Illes Balears, amb 21,9.
Destacats