8M: Les dades per fer vaga

Repassem, amb gràfics, alguna de les dades que justifiquen les mobilitzacions del 8M

Guardar

Foto gráficos 8m
Foto gráficos 8m
Hui hi ha convocada a Espanya la segona gran Vaga General Feminista. Milers de dones i associacions secunden aquesta gran mobilització en una vaga que anar més enllà del laboral: també inclou cures i consum, a més de ser crítica amb el sistema patriarcal i econòmic. Dades hi ha, i molts, que justifiquen l'atur. Encara que la modalitat de vaga pot variar -des de les 24h a les 2h per torn-, a València la gran mobilització es produirà a la vesprada. A les 18h començarà des de dos punts: el bloc no mixt des de Xàtiva; el bloc mixt des de la Glorieta.L'any passat la mobilització del 8M va paralitzar l'Estat i també València. El Cap i Casal es va desbordar: durant hores l'itinerari de Colón, Parterre i Plaça de la Verge va estar col·lapsat. Sota el lema "Si les dones parem es per al món", l'expectativa de les organitzadores quant a assistència es va sobrepassar. La mobilització va donar visibilitat a la desigualtat estructural que pateixen les dones i el col·lectiu LGTBI+, des de la discriminació laboral fins a la violència física per no ocultar una cosa tan natural com besar a la teua parella.La mobilització de 2018 va aconseguir una visibilitat històrica i condicionar, per fi, l'actualitat mediàtica i l'opinió pública. La mobilització de hui ampliarà més el missatge feminista, que no pretén més que una igualtat real en la qual les persones siguen considerades per això, i no per la seua condició sexual o de gènere.Mitjançant gràfics que faciliten la compressió, repassem algunes de les dades que justifiquen la Vaga Feminsta.

Discriminació laboral

Encara que la bretxa de gènere en ocupació ha disminuït, els homes encara estan en un situació privilegiada per a trobar treball respecte a les dones. La diferència ha passat d'un 23,3% més en 2005, abans de la crisi, a un 11,5%, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa de l'INE.
D'acord amb les dades d'Estructura Salarial de l'INE, les dones cobren en 2018 una mitjana de 1,8€ menys per hora treballada. Això en el cas de la treballar a jornada completa. En el cas dels treballs a temps parcials, les dones cobren 2,2€ menys per hora treballada que els homes. Dit d'una altra manera: la precarietat laboral és més precària per a les dones.

Sostre de cristall

La dificultat d'accedir a alts càrrecs per ser dona és una realitat reflectida en les dades. Segons l'Institut Europeu per a la Igualtat de Gènere, a més, això no és un problema exclusiu de les empreses privades, també és una realitat en l'Administració de l'Estat. La diferència, no obstant això, és notòria.En 2018, només un 8,8% de les empreses tenien a una dona en la presidència.
En l'Administració Central, per primera vegada, les dones han ocupat més del 50% -en concret, el 61,1%- dels primers càrrecs de presidència, vicepresidència i ministeris. De forma general, no obstant això, les dones ocupen al voltant del 40% dels càrrecs de responsabilitat.

Cures

La vaga de hui també és una vaga de cures i les dades de l'Anuari del Ministeri de Treball ajuden a entendre per què. El nombre d'excedències per a cuidar de familiars i/o fills en l'últim any registrat, per exemple, són de quasi 50.000 de les dones enfront de 5.200 dels homes.
Dels anys registrats, de 2005 a 2017, les dones han agafat un 1349%, més d'un mil per cent, d'excedències que els homes.

Violència sexual

Si enfrontem les dues taules de dades respecte als casos d'homes i dones víctimes de violència sexual, la diferència és gran. Les dones són víctimes en milers d'ocasions més que els homes.

Arxivat a:

Destacats