Imputat l'alcalde d'Oriola per cobrar un sou públic durant sis anys sense anar a treballar

La Fiscalia Anticorrupció ha presentat una denúncia contra Emilio Bascuñana (PP) per delicte de malversació

Guardar

alcalde-orihuela
alcalde-orihuela

L'actual alcalde d'Oriola, Emilio Bascuñana, pertanyent al Partit Popular, haurà de declarar com imputat amb el càrrec de malversació per haver cobrat un sou públic en el seu lloc "adscrit funcionalment" a la direcció territorial de la Conselleria de Sanitat a Alacant. Tal com ha avançat el diari Informació, això correspon a un salari que va cobrar entre novembre de 2008 i gener de 2014, del qual no es té cap registre de treball per part seua.

L'edil de la localitat de la Vega Baixa haurà de comparéixer en menys d'un mes davant el jutge en qualitat d'investigat pel cobrament d'un salari pel qual va percebre fins a 202.170 euros. Aquesta imputació es produeix després que Fiscalia Anticorrupció haja conclòs que podia haver comés delicte de malversació per cobrar aquests diners públics anys abans d'accedir a l'alcaldia d'Oriola, on va assumir el comandament en 2015 i on va eixir reelegit en les últimes eleccions municipals.

La Conselleria de Sanitat va iniciar en el seu moment un expedient administratiu contra Bascuñana en l'estiu de 2019 al no trobar cap element que indicara que aquesta persona acudira al seu lloc de treball entre 2008 i 2014. Posteriorment, el cas va ser assumit per Fiscalia Anticorrupció el juliol de 2020, organisme que no sembla tindre en què els fets de l'alcalde del PP són constitutius de delicte. Per això, ha presentat una denúncia davant el jutjat d'instrucció degà d'Oriola.

El mateix periòdic apunta que, segons la investigació la instructora de l'expedient incoat a Bascuñana (i arxivat),  d'acord amb les resolucions se suposava que Emilio Bascuñana havia de treballar en la Inspecció sanitària d'Alacant i el salari el percebia d'un centre de salut d'Oriola. Però, una testimoni va assegurar que no existia constància que el hui alcalde del PP haguera realitzat algun servei per a la Inspecció almenys fins a gener del 2012, quan apareix el primer registre en la targeta on es va gravant tota l'activitat que exerceixen els inspectors. La mateixa testimoni assenyalava que "si un doctor té encomanats els serveis d'inspecció, no pot fer altres tasques que no siguen les de vigilància, control, inspecció i avaluació".

No obstant això, segons assegura Emilio Bascuñana, les seues funcions eren d'"assessorament, col·laboració, coordinació i suport" perquè tenia "bones relacions tant institucionals com personals i professionals amb el personal no sols de la Conselleria de Sanitat sinó també d'unes altres". I aquestes funcions assegura que les realitzava sense tindre despatx perquè ho feia "des de diferents llocs i llocs tant des de casa mitjançant teletreball com en altres llocs". A això afegia que no hi ha documentació del seu treball perquè "els informes no els realitzava per escrit". Per a Fiscalia aquesta justificació no sustenta el cobrament del salari públic.

Així, Anticorrupció planteja que declaren els dos directors territorials durant el temps que es van produir aquests fets, José Vicente García i José Ángel Sánchez Navajas, i el director general de Recursos Humans entre 2001 i 2012, José Cano. Pel que, Fiscalia també investigaria als responsables del nomenament, manteniment i supervisió de l'activitat de Bascuñana dins de l'administració pública, ja que podrien enfrontar-se a un delicte continuat de prevaricació.

Destacats