Foment destinarà 1.700 milions dels PGE 2019 al Corredor Mediterrani

Guardar

pedro-saura
pedro-saura

El secretari d'Estat d'Infraestructures, Transport i Habitatge del Ministeri de Foment, Pedro Saura, ha assegurat aquest dijous que el compromís del Govern de Sánchez amb el Corredor Mediterrani, la línia ferroviària que transcorre en paral·lel a la costa mediterrània, és "inqüestionable", i ha apuntat que prova d'això és que en els Pressupostos Generals de l'Estat 2019, 1.700 milions aniran destinats a ell.

Durant la seua compareixença en la Comissió de Foment, Saura ha respost d'aquesta manera a la bateria de preguntes del senador de Compromís, Carles Mulet, entre les quals incloïa la de quines mesures prendria el Govern per a rescabalar a la Comunitat Valenciana respecte a eixe corredor.

Segons recalca Saura, el 80 per cent del licitat des que van entrar en l'Executiu ha anat al sector ferroviari, i d'eixos fons, el 40% va destinat al Corredor Mediterrani. Saura ha baixat més al detall i ha assenyalat que d'eixa quantitat dels PGE, 280 milions es gastaran en la Comunitat Valenciana. "Hi ha una evident prova de compromís amb el Corredor Mediterrani", ha afegit.

Mulet en la seua intervenció ha preguntat al secretari d'Estat sobre com pensen rescabalar l'"endarreriment històric" en la posada en servei d'eixe corredor, i s'ha preguntat si en 2021, quan previsiblement estarà acabat, el corredor acabarà anant per l'altiplà o pel Mediterrani.

En eixe mateix bloc de preguntes, Mulet ha preguntat a Saura per diferents trams ferroviaris com el de Xàtiva-Alcoi, o el d'Alcoi-Alacant, sobre la reobertura de l'Estació de Canfranc, la connexió de Sagunt amb el port, o el soterrament de vies en el barri de Sant Isidre a València, entre altres.

Saura s'ha referit a diverses de les actuacions que es desenvolupen, com la línia Sagunt-Teruel-Saragossa en la qual assegura que Adif contempla actuacions per import de 390 milions. "En 2018 s'han començat millores en la plataforma i en el projecte de PGE 2019 es destinen 79,3 milions per a actuacions en eixa línia", ha recordat, per a afegir que aquestes xifres impliquen un augment del 52% respecte a 2018.

A més, ha indicat que s'ha posat en servei la mitjana distància entre Alacant i Villena, aconseguint en tres mesos més de 100.000 usuaris i duplicant els serveis. Sobre la línia Xàtiva-Alcoi, Saura ha explicat que s'ha licitat al desembre el contracte per a redacció del projecte i execució d'obres amb un pressupost que ascendeix a 8,6 milions d'euros.

Destacats