El 75% de les empreses familiars valencianes ja està invertint per a ser "més potents" després de la Covid-19

Dos de cada tres empreses creu que haurà de reduir personal

Guardar

fotonoticia_20200525103244_1920
fotonoticia_20200525103244_1920

El 75% de les empreses familiars de la Comunitat Valenciana ja està invertint per a ser "més potents" després de la crisi generada per la Covid-19 encara que el 90% preveu una caiguda en la facturació i dues de cada tres creu que haurà de prendre mesures de reducció de personal.

Aquestes són algunes de les conclusions de l'estudi que el president en The Family Advisory Board i professor en l'IE Business School, Manuel Bermejo, va iniciar el mes d'abril passat per a analitzar el comportament de les empreses familiars durant la pandèmia.

L'anàlisi deixa marge per a cert optimisme perquè un 81% adverteix oportunitats de créixer i un 75% ja està invertint a ser més potents quan això acabe. "No podem oblidar que estem en un mercat de lliure competència i hauríem d'eixir d'aquesta situació amb sostenibilitat competitiva, amb vocació de permanència".

Així ho va exposar Bemejo durant el webinar 'Oportunitats i reptes d'empreses familiars en temps de la Covid-19' organitzat per l'Institut Valencià per a l'Estudi de l'Empresa Familiar (IVEFA), en col·laboració amb ATREVIA i la Càtedra d'Empresa Familiar de la Universitat de València.

Així mateix, va aportar un 'Decàleg de Recomanacions per a les Empreses Familiars' basat a ser líders exemplars; màxima atenció a la caixa, però fer-ho en consistència amb els valors de la companyia; establir un escenari de base de tancament per a 2020; repensar l'estratègia corporativa per al nou escenari, aplicant 'medicina darwinista'; o secundar-se en els òrgans de govern per a prendre mesures que permeten eixir reforçats d'aquesta parada per la Covid-19.

La llista de consells insta també a evolucionar el model de negoci; gestionar a les persones cuidant la seua salut i la seua moral; reforçar el Consell de Família per a assegurar la necessària cohesió entre els membres de la família; revisar el Pla Estratègic Familiar, incloent-hi un propòsit que ens connecte com a empresa amb les demandes socials per a un desenvolupament sostenible i inclusiu; i renovar-se i transformar-se, sense perdre l'essència.

La trobada va comptar també amb la participació de la presidenta i fundadora d'ATREVIA, Núria Vilanova, va ser presentat pel president d'IVEFA, Francisco Vallejo, i moderat pel director de la Càtedra d'Empresa Familiar de la UV, Alejandro Escribá.

En la seua intervenció, Alejandro Escribá va destacar que "hem d'evitar que aquesta aturada obligada de l'activitat econòmica acabe llastrant massa l'economia de les empreses i de la societat. En el cas de les empreses familiars, han sabut reaccionar molt ràpidament i els seus valors els ajudaran a enfrontar-se al repte actual".

Escribá també va assenyalar que "és qüestió de temps que recuperem la normalitat completa i de tota aquesta situació hem d'anar aprenent a adaptar-nos i a reinventar els nostres models de negoci, través de la humilitat, escoltant als nostres clients, treballadors i grups d'interés, per a saber què és el que cadascun d'ells necessitarà en el futur".

"INVERTIR, ENCARA QUE DONE VERTIGEN"

Finalment, Núria Vilanova va remarcar que "d'aquesta situació eixiran vives les empreses familiars que decidisquen invertir, encara que done vertigen, perquè la crisi passarà, però les decisions que prenguen hui seran importants a mitjà i llarg termini, no sols a curt termini".

En la seua opinió, "les empreses familiars són les que sempre han vetlat millor pels seus valors. És ara, més que mai, quan necessitem líders pròxims i, precisament aquest és el perfil de l'empresari familiar". "Estem en l'època de la nova transparència on és molt important el compromís. Aquestes claus són per a qualsevol companyia i especialment per a l'empresa familiar", va concloure.

Destacats