9 d'Octubre, el dia de tots els valencians

Guardar

9 d’octubre
9 d’octubre

Per fi ha arribat el dia. Com tots els anys, el 9 d'Octubre és un dia molt especial per als valencians. És el dia de la Comunitat Valenciana i com cada any, ens espera una gran programació. Tots els espais culturals de la Comunitat estaran oberts per a celebrar el gran dia. A partir de les 10 hores del matí, tindrà lloc el tradicional acte institucional des del Palau de la Generalitat Valenciana on es lliuraran les Altes Distincions amb motiu del 9 d'Octubre.

A partir de les 11.30 hores del matí l'Ajuntament de València rep a les autoritats per a viure la processó cívica i l'ofrena floral a Jaume I, declarada oficialment Bé d'Interés Cultural Immaterial. En 15 minuts, l'Alcalde de València, Joan Ribó, llegirà el decret de l'Alcaldia i lliurarà la Senyera a l'Arxiu Municipal.

A partir de les 12.00 hores, tots els valencians viuran un dels actes més simbòlics i com ja hem comentat declarat Bé d'Interés Cultural Immaterial. La processó Cívica recorrerà els carrers de València en direcció a la Plaça d'Alfons el Magnànim. Allí precisament tindrà lloc l'ofrena floral institucional a l'estàtua eqüestre del Rei Jaume I.

La Reial Senyera que no s'inclina davant ningú tornarà novament a la plaça de l'Ajuntament. De fet, és l'única bandera del món amb rang real i per eixe motiu li rendeixen 21 salves. La Reial Senyera baixa sempre vertical sense inclinar-se davant ningú. L'origen es remunta al Rei Pere II el cerimoniós que li va concedir en 1377 este rang i distinció.

Quan la nostra Reial Senyera torne a l'Ajuntament, es dispararà una mascletá. Sens dubte, un gran fermall per al dia més especial de tots els valencians.Els nostres Orígens com un gran Regne

Precisament amb motiu del 9 d'Octubre, els valencians celebrem l'origen d'un gran Regne. El 9 d'Octubre de 1238 Jaume I va fer la seua entrada en la ciutat unint des d'eixe moment València al Regne de la Corona d'Aragó. Precisament les primeres celebracions de la Processó Cívica ja daten de fa un segle.

Tot un símbol de la nostra història com a poble, cultura i tradició que avui en concret se celebra d'una forma més especial si cap. A més, com sabeu avui es viu també el tradicional Sant Donís, el nostre particular dia dels enamorats dels valencians.

València Extra connectarà en directe a partir de les 10 del matí per a viure esta jornada tan especial que volem compartir amb tots vosaltres. Felicitats a tots.

Destacats