Gandia aconsegueix per primera vegada la Bandera S de Sostenibilitat Turística per les platges Nord i de l'Auir

Es tracta del segon municipi d'Espanya i el primer de la Comunitat Valenciana en aconseguir aquest reconeixement que atorga l'ICTE i que garanteix els ODS de l'Agenda 2030 de l'ONU

Guardar

V. Mascarell amb la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme Reyes Maroto
V. Mascarell amb la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme Reyes Maroto

Les platges Nord i de l’Auir de Gandia han obtingut per primera vegada la Bandera S de Sostenibilitat Turística que atorga l’Institut para la Calidad Turística Española (ICTE), un nou distintiu que garanteix el compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de l’ONU pel que fa a prestació de serveis turístics a les platges espanyoles. D’aquesta manera, Gandia es converteix en el primer municipi de la Comunitat Valenciana i el segon de tota Espanya, després de la ciutat de Màlaga, en assolir aquest reconeixement.

El regidor de Turisme i Platges, Vicent Mascarell, ha explicat que aquesta bandera és com la bandera blava del segle XXI. “Amb este nou guardó, Gandia és capdavantera i es posiciona a l’avantguarda. Si fa quaranta anys es valorava que les platges estigueren netes i foren accessibles, hui en dia es valoren altres elements, com ara ser respectuosos amb el nostre entorn o amb els valors que marquen els ODS”, ha assenyalat.

Amb aquest nou segell que instaura l’ICTE s’enceta una nova etapa on el turisme s’ha d’entendre amb paràmetres de sostenibilitat. “El turisme serà sostenible o no serà. El nou repte que tenim en el futur és gestionar el turisme d’una manera sostenible. Anem pel bon camí, incorporant els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en el nostre quefer diari, mirant la gestió turística amb equilibri i atenent que el turisme s’ha de cuidar i s’ha de valorar molt més que fins ara”, ha remarcat Mascarell, qui ha volgut a l’ICTE aquest reconeixement, així com el treball dels tècnics municipals i la implicació del sector turístic.

Per assolir la Bandera S de Sostenibilitat Turística, des del Departament de Turisme s’han dut a terme els treballs oportuns tenint en compte els requisits de la Norma S de Sostenibilitat Turística aprovada per l’ICTE, a fi de certificar les platges Nord i de l’Auir. D’aquesta manera, s’ha efectuat una anàlisi del context mitjançant la metodologia DAFO que ha permés identificar àrees de millora. Una vegada identificades s’ha procedit a la seua avaluació, seguint les línies d'actuació liderades per la Generalitat Valenciana en el seu document ‘Guia 100-Recomanacions ODS per a destinacions turístiques’.

Així, es pretén alinear l’estratègia de l’Ajuntament de Gandia amb l’estratègia de Turisme Comunitat Valenciana, considerant que el camí cap a la sostenibilitat ha de ser un treball conjunt que ha d’estar liderat per totes les administracions. No s’ha d’oblidar que des del Departament de Turisme, amb la implantació i certificació en les platges de l’ISO 14.001 i el Reglament EMAS es treballa en la gestió mediambiental responsable des de fa anys.

Per tot açò, amb aquesta distinció se certifica el compromís municipal, des del Departament de Turisme, en el treball continuat a favor de la consecució dels ODS seleccionats.

Destacats