La Conselleria d'Habitatge incrementa un 33% la subvenció de 2023 per a la regeneració de la Cantereria d'Ontinyent

Guardar

Jorge Rodríguez i Héctor Illueca
Jorge Rodríguez i Héctor Illueca

El Consell de la Generalitat Valenciana ha aprovat aquest divendres un augment del 33% de la subvenció prevista en 2023 per a la Regeneració Arquitectònica de la zona de la Cantereria d'Ontinyent. La xifra passa així de 600.000 a 800.000 euros, fons que permeten fer front a l'increment de preus als materials i els costos d'obra registrat al sector de la construcció, i que fan que la subvenció autonòmica global passe d'1,8 a 2 milions d'euros dins d'aquesta actuació de regeneració urbana i mediambiental.

L'alcalde de la ciutat, Jorge Rodríguez, ha agraït "la sensibilitat i el suport del vicepresident segon i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Héctor Illueca, amb una dotació que permet continuar avançant en l'impuls a un projecte del calat d'aquest, que suposarà una inversió global de 4 milions d'euros i que està sent posada com a exemple d'acció local front al canvi climàtic". Cal recordar que tant el mateix conseller es va manifestar en aquest sentit, i que la ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic Teresa Ribera va qualificar públicament l'acció de "valenta".

Des del Govern d'Ontinyent s'ha avançat que durant el primer trimestre de l'any tindran lloc avanços significatius des de diversos vessants que afecten aquesta actuació. Aquestes inclouran la finalització de la primera fase de les obres de demolició dels habitatges de la part baixa de la Cantereria; l'execució de les obres que s'estan duent a terme en el talús que mantindrà segur i estable el marge esquerre del riu; la licitació de la segona fase de les demolicions de les vivendes; i l'inici de l'execució a la part confrontant de la Cantereria de l'actuació prevista pel Ministeri de Medi Ambient, que inclourà la creació d'una passarel·la de vianants inundable sobre el riu, i que serà executada per l'empresa pública Tragsa. La modificació del PGOU que es requeria ja està feta i en vigor, i l'expropiació dels 8 immobles que restaven per adquirir de cara a la segona fase de demolicions (la majoria d'entitats financeres que no han facilitat la compravenda) es materialitzarà el dia 23 de gener.

Cal recordar que a més de les aportacions de la Generalitat i del Govern d'Espanya, el projecte de la cantereria també compta amb aportacions procedents dels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) a través de l'Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat Edusi. Des de l'Ajuntament s'avançava que "volem que les diferents accions d'un projecte tan polièdric com aquest es vagen executant a l'uníson, per tal de continuar avançant cap a eixe nou disseny de l'entorn del riu Clariano que ens permetrà recuperar per al gaudi de les persones un espai que havia estat ocupat per habitatges en situació irregular", concloïen.

Destacats