Puçol, del tall solidari del pernil a la carrera contra el càncer: i tu, et mous amb nosaltres?

Guardar

334 Cortadores solidarios de jamón (4)
334 Cortadores solidarios de jamón (4)

La lluita contra el càncer té a Puçol un calendari fix d'activitats: a la tradicional jornada amb taules al carrer per a recaptar fons han afegit dues cites que ja són imprescindibles, el tall solidari del pernil durant les festes de setembre i la carrera solidària al novembre. Enguany, el pernil va proporcionar més de 4.500 euros que ja han sigut ingressats... i comença ara la inscripció per a la carrera. És hora de moure's.

Al setembre, les festes compten amb dues jornades solidàries: una se celebra a la nit, en la plaça, amb un sopar en la qual s'inscriuen multitud de veïns i col·lectius, i la recaptació es destina a ajudar a Càritas.

L'altra també està vinculada a la gastronomia, però se celebra de dia, en el passeig, amb una degustació de pernil a la qual no cal inscriure's, només acudir amb l'apetit precís per a gaudir d'unes rodanxes ben tallades. En aquest cas, la recaptació és per a la lluita contra el càncer.

«En total es van preparar 30 pernils, però com es van apuntar més talladors solidaris de pernil va caldre compartir alguns», comenta Lola Esteve, representant de l'Associació Local Contra el Càncer. «En total, després de les despeses, han quedat 4.545 euros, que ja hem ingressat a la seu central a València».

Uns 1.000 plats, a 5 euros cadascun, a càrrec de 30 talladors, d'ells 5 de Puçol, però alguns altres amb històries molt atractives, com aqueix especialista que va viatjar des de Canàries per a vindre a tallar pernil a Puçol i, en acabar, aqueix mateix diumenge va agafar un altre avió per a treballar el dilluns a les illes.

El tall solidari de pernil és una iniciativa nascuda en 2018, a través de l'associació Cuina i Tradició de Puçol; en 2019, ja es va ocupar de l'esdeveniment solidari l'Associació Local Contra el Càncer i, enguany, després de l'aturada de la pandèmia, la proposta ja s'ha consolidat com una cita de la quinzena de festes.

Encara que, l'associació té previstes novetats, com explica Lola: «parlarem amb l'Ajuntament per a proposar un canvi d'horari en 2023; fer-ho el diumenge a la vesprada, després de l'ofrena (si es fa aqueix dia) i, atés que no hi ha ruta de la tapa, seria una manera de potenciar que els veïns isquen al carrer un diumenge de festes».

Però no sols d'esdeveniments gastronòmics s'ocupa aquesta activa associació: el diumenge 13 de novembre se celebra la Marxa Solidària contra el Càncer i, per això, a mitjan octubre han començat amb les inscripcions.

«Cada dijous i divendres, fins a l'11 de novembre, les representants de l'Associació Espanyola Contra el Càncer de Puçol ens reunim en el Espai Social dels Majors per a realitzar les inscripcions d'aquesta carrera oberta a tota la família. I, per descomptat, ens ocupem de la venda de dorsals i samarretes», finalitza Lola Esteve.

I sempre amb una pregunta que no deixa a ningú indiferent: «I tu, et mous amb nosaltres?».

Destacats