Prop de 15.000 persones gaudeixen de la Tomatina "més bunyolera" i "familiar": "L'enyoràvem molt"

La 75a edició ha comptat amb la major participació de veïns de la localitat davant el descens del turisme internacional

Guardar

Diverses persones cobertes de tomaca que participen durant la festivitat de la Tomatina
Diverses persones cobertes de tomaca que participen durant la festivitat de la Tomatina

Al voltant de 15.000 persones han participat aquest dimecres 31 d'agost en la 75a edició de la Tomatina de Bunyol, que, després de dos anys de cancel·lacions per la pandèmia de Covid-19, ha tornat "més bunyolera" i "familiar" davant el descens de visitants estrangers i la major presència de veïns de la localitat.

En concret, més de 7.000 bunyolencs, segons xifres del consistori, han retirat les seues invitacions per a gaudir de la "batalla" en la qual s'han llançat un total de 130 tones de tomaques des de sis camions que han circulat pels carrers del municipi.

L'alcaldessa de la localitat, Jonquera Carrascosa, ha assenyalat, en declaracions a Europa Press, que aquest ha sigut "l'any en què més veïns de Bunyol participaran". "El turisme internacional encara no està actiu, sobretot en països com el Japó, Corea o l'Índia, grans consumidors de la festa", així com en països anglosaxons com el Canadà o Austràlia, ha apuntat.

En aquest sentit, ha ressaltat que enguany es viurà una edició "molt més bunyolera, familiar, casolana i més de prop", al mateix temps que ha destacat que s'ha apostat per atraure a visitants "més pròxims" Comunitat Valenciana, Espanya i països europeus pròxims com Portugal, França i Itàlia.

Per part seua, els veïns de Bunyol s'han mostrat "molt emocionats" de poder celebrar de nou la seua "festa gran" i "retrobar-se amb la gent". "Enguany no hi ha quasi turistes i es pot estar perquè no hi ha hagut aqueixa massificació", han remarcat.

"Aquesta edició s'ha viscut i s'ha gaudit d'una altra manera perquè jo, almenys, feia anys que no entrava", ha expressat una veïna, a la qual s'ha sumat un altre habitant que ha recalcat que "normalment la gent de Bunyol no ix tant perquè hi ha molta gent de fora".

Els bunyolencs han coincidit en referir-se a la Tomatina com una celebració "increïble" en la qual "ens tirem tomaques entre veïns, i amb molta honra". "Al final queda una guerra entre amics amb moltíssima eufòria i moltíssimes emocions en una festa que significa un trosset de la nostra vida", han expressat, i han afegit que "feia molt de temps que no la féiem i teníem moltíssimes ganes, l'enyoràvem bastant", han expressat.

EDICIÓ "MOLT ESPECIAL"

L'alcaldessa de Bunyol s'ha sumat a les "ganes", "emoció" i "diversió" dels seus veïns i ha assegurat que aquesta ha sigut una edició "molt especial" que ha servit per a "reconnectar i sembrar per a l'any que ve, quan al retorn del turisme internacional actiu se sumarà el plus de la gent pròxima que s'ha atret enguany".

Entre els visitants d'altres punts de la Comunitat Valenciana, una veïna d'Almassora (Castelló) que ha gaudit aquest dimecres de la seua primera Tomatina ha qualificat l'experiència de "brutal". "He vingut per a saber el que era i perquè després de la pandèmia ja feia falta una festa així", ha agregat.

Així mateix, unes joves han viatjat des de Jaén per a veure a la seua família valenciana i perquè els havia parlat "molt bé" d'aquesta celebració. "És la nostra primera vegada, però cal viure-ho sempre per a no deixar de saber el que és. Cal viure-ho", han asseverat.

Un altre participant, en aquest cas en un grup format per turistes procedents de Mèxic, Bolívia i l'Argentina, ha declarat que, encara que s'ho ha passat "bomba", no repetiria l'experiència perquè, al seu judici, "ha de viure's una sola vegada". "L'experiència està molt bé, però falta que seguisquen les regles i estrenyen bé les tomaques perquè et cau cada cosa que no saps el que és", ha fet broma.

Entre els assistents, es trobaven també el president de la Diputació de València, Toni Gaspar; la síndica d'Unides Podem en Les Corts, Pilar Lima, i la consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, que ha afirmat que "els valencians teníem moltes ganes d'aquesta Tomatina perquè som una terra de festa". "Som gent molt treballadora però també sabem fer una bona festa", ha subratllat.

DISPOSITIU DE SEGURETAT

El dispositiu de seguretat ha estat integrat per més de 500 efectius pertanyents a la Policia Local de Bunyol, Protecció Civil, així com diverses unitats de la Comandància de la Guàrdia Civil de València, principalment de la companyia de Requena reforçada per membres de la de Llíria.

A més, s'ha comptat amb una unitat de Seguretat Ciutadana, el GEDES, el grup TEDAX en coordinació amb el servei tecnològic, una unitat orgànica de la policia judicial i el grup d'informació, així com una patrulla del SEPRONA, el grup d'intervenció en muntanya, el subsector de trànsit de la Guàrdia Civil, unitats d'helicòpters de la zona i el grup rural de seguretat de València amb el seu equip antidron, segons han informat des de la Comandància de la Guàrdia Civil de València.

En aquesta línia, l'alcaldessa de Bunyol ha defensat que la Tomatina és "la festa més segura que existeix" i ha destacat que dins del dispositiu de seguretat "gegant" es troba la instauració de punts violeta en diferents punts del municipi.

A més, ha explicat que davant de cadascun dels sis camions es troba una persona "fàcilment identificable" perquè si algú dins del recorregut "sentira qualsevol mena d'amenaça poguera tindre a algú del punt violeta molt a prop".

Destacats