Amb la col·laboració de Caixa Popular
caixa popular logo

La unió fa la força en la Baronia

Alfara i Algímia es fusionen en el nou Club de Pilota la Baronia amb l’impuls de Raúl Herrera i la col·laboració de l’exàrbitre de futbol Mateu Lahoz

Guardar

Jugadors del club de la Baronia - Volea
Jugadors del club de la Baronia - Volea

Que la unió fa la força pocs ho poden discutir. Sobretot en la pilota. Però, de vegades, quan més a prop i més fàcil sembla, més lluny i més difícil està el fet de vore-ho clar. Ha ocorregut amb Alfara de la Baronia (540 habitants) i Algímia d’Alfara (1.020 habitants), en el Camp de Morvedre. Dos municipis veïns i germans condemnats a compartir una productiva pedrera de jugadors i jugadores i una important afició per la vaqueta. Ara, després d’una dècada enfrontant-se en la canxa, les escoles de pilota de les dues localitats s’han fusionat en una nova entitat, un nou club, que servirà per a optimitzar recursos i reforçar la presència de la pilota en els dos pobles. El flamant club de la Baronia naix per a demostrar la força de la unió.

Raúl Herrera, exjugador i tècnic, és el principal responsable d’esta fita. Que hui dia vora mig centenar de xiquets i xiquetes practique la pilota en Alfara i Algímia és, en gran part, culpa seua. Amb ell, que ha estat monitor de les dues escoles de pilota mentre han estat separades i que ara es troba al capdavant de la nova entitat, els alumnes del club de la Baronia estan preparats per a competir a totes les modalitats, convertint-se en un dels principals pilars de la pilota a la comarca.

380482482 763834048880738 4508519135626269359 n
Presentació del Club de la Baronia - Volea


De la mà de Raúl va començar a caminar l’escola d’Alfara, allà per 2003. Tenia poc més de 30 anys, venia de ser professional i el futur era incert. Però tan important és saber jugar com difícil saber ensenyar. Del treball de Raúl han eixit jugadors com José Salvador, Jesús Sáiz, David Lostado, Javi Font… Un riu de pilotaris que continua brollant, ara també en versió femenina, amb jugadores com Marina Lostado. Ara bé, aquells principis no van ser fàcils, sobretot per la mancança d’instal·lacions. El frontó municipal va ser el refugi on els més menuts van iniciar-se en la pràctica de quasi totes les modalitats. La construcció en 2012 del trinquet d’Algímia i la posada en marxa de la seua pròpia escola, també amb Raúl als comandaments, ho va canviar tot. La nova canxa coberta va obrir un ventall de possibilitats enorme per als xiquets i xiquetes de la zona. Si en un inici les dues escoles i els dos clubs van acceptar compartir l'espai, ara han decidit compartir l’ànima.

I així ha sigut com, en vora vint anys, la situació de la pilota s’ha capgirat en estos dos municipis del Camp de Morvedre. Ha sigut possible gràcies a Raúl, enguany premiat per la Federació de Pilota Valenciana com millor entrenador de totes les modalitats després de la votació dels seus companys, i també gràcies a persones que han posat el seu granet d’arena en un paper més secundari però igual de transcendent. Un d’ells és Josep Terrades, alcalde d’Alfara qui, en el seu moment, va animar a Raúl a fer el pas de muntar l’escola de pilota. La seua idea i la seua proposta van ser l’embrió que ara s’ha convertit en una realitat. Com també ha sigut decisiva, d’una manera clau, la col·laboració del popular exàrbitre de futbol Mateu Lahoz. Mateu, amic de Raúl, va intermediar per a que la unió de les dues escoles de pilota poguera completar-se, posant d’acord tots els protagonistes implicats en els dos pobles. Una qüestió més complexa que arbitrar un partit de Lliga de Campions. La seua figura, respectada per tots, ha estat determinant per a que el projecte de fusió tirara endavant.

Amb tot, el present i el futur de la Baronia és més que prometedor. Amb dues escoles de pilota convertides en una, amb un club nodrit de joves jugadors i jugadores acostumats a competir en totes les modalitats, amb un trinquet cobert i un tècnic de reconegut prestigi encapçalant esta nova estructura, ja no queda cap dubte que la unió fa la força. En la Baronia, la unió de la pilota és una força imparable.

Destacats